Lendvai Lilla stylist, a RUHA nevű, a fenntarthatóságra építő concept store megálmodója és megvalósítója először Nagykovácsiban, majd Szentendrén tette ki vállfára prémium- és gondosan kiválasztott kincseit, amelyek tényleg egy lassú, körforgásos modell nyomán kerülnek az üzletbe, majd egy új gardróbba. Mondhatjuk, hogy kinőtte magát a bolt, de valójában prózai oka van a költözésnek: jött egy olyan lehetőség a II. kerületi Kis Rókus utcában, amit kár lett volna kihagyni, főleg, mert ami egy maximális butikélményhez szükséges, az ott összpontosul.

Képzeljünk el egy tágas minimalista teret néhány bútorral, a falaknál lévő állványokon végig prémiummárkás, vintage és second hand ruhák lógnak, többnyire szín szerint rendezve. A háttérben portugál fado szól (Lendvai Lilla egyik kedvenc zenei stílusa), ami ugyanúgy fokozza a hangulatot, mint az a tény, hogy a lakásüzletbe belépve tulajdonképpen egy stylist kezeibe adjuk magunkat. Aki valószínűleg néhány perc alatt segít, és meg is találja a hozzánk méretben és stílusban is passzoló darabot.

A küszöböt átlépve tényleg olyan érzés, mintha egy ruhaszalonba érkeztünk volna, ahol másodkézből szerezhetünk be izgalmasabbnál izgalmasabb ruhákat és kiegészítőket, nem pedig egy olyan helyre, ahol a kaotikus összevisszaság rögtön eltántorít minket a nézelődéstől, ami ugyebár nagyon sok second hand üzletre jellemző. Ráadásul sokan emiatt is ódzkodnak a nem teljesen új ruhákat gyűjtő store-októl. Megnyugtatunk mindenkit, itt ennek az ellenkezője vár!

A Kis Rókus utca 39/B alatti üzlet megnyitója február 22-én, csütörtökön volt, és ottjártunkkor olyan high fashion márkák akadtak a kezünkbe, mint a Burberry, a Dolce & Gabbana, a Stella McCartney, a Kenzo vagy a Moschino. Emellett magyar tervezői ruhák és a fast fashion közül is akad itt jó néhány másoddarab, de kiemelendő, hogy minden különleges és kiváló állapotban van, sőt turis szaga sincs, ami egy mezei vintage üzletről vagy turkálóról általában nem mondható el. Az árazásról szólva pedig le kell szögezni, hogy ne a megszokott turkálós árakra számítsunk: találni 2000 Ft-os darabokat is, de a skála egy alig hordott high fashion márkájú, például egy limitált kiadású Herve Leger x Max Axria ruha esetében elérheti a 350 ezres árat is.

Összességében tehát itt a turkáló képe fel sem merül, sokkal inkább egy XX. századi párizsi butikban érezzük magunkat, ahol a ruhákat egy paraván mögött próbálhatjuk fel.

A RUHA koncepciójában az üzlet enteriőrjének is fontos szerep jut, a nagy térben sokkal átláthatóbbak a termékek, és úgy tudnak itt az emberek fenntarthatóan vásárolni gyakorlatilag egyik gardróbról a másikra, hogy egy butikélményt is kapnak mellé. A ruhák szelekcióján túl a teljes figyelem a vendégen van, és Lilla ezzel szeretné teljesen feloldani azokat a prekoncepciókat, hogy second hand dolgokat vásárolni egy lemondás. Miközben egyáltalán nem az, hiszen rengeteg extra és élmény van benne. Itt nem egy méretsorból választasz egyet, hanem tényleg azt, ami neked szól, és pont jó rád, tehát nemcsak egy szuper ruhával vagy kiegészítővel, hanem egy nagyon jó impulzussal is térhetünk haza.

A hely egész szellemiségében visszaköszön a „recycling″, az „újrafelhasználás″ és az „egyediség″: az egyik ülőalkalmatosság például az Econor Design terméke, amely újrahasznosított anyagokból (építőipari maradékból) készít bútorokat. A ruhák, cipők és táskák bizományi alapon működő adásvétele is azt mutatja, hogy ennél etikusabb módszere aligha van a dolgok továbbadásának. Így a RUHA RECYCLED FASHION STORE tényleg kívül-belül fenntartható.

A környék alapból tele van szuper galériákkal, művészeti közösségeket ápoló kulturális központokkal és néhány más kiváló kezdeményezéssel. Most pedig a RUHA-val gazdagodott.

Bár az agglomerációt maga mögött hagyta a bolt, a vendégek online még ugyanúgy elérhetik a termékeket, de egyébként is, ahogy eddig a budapestiek egy kis kirándulással egybekötve Szentendrére látogattak a divatért és a szalonélményért, úgy a közigazgatási határokon túl élők is beutaznak majd a fővárosba, ha épp hiányzik a gardróbjukból egy-egy extra és minőségi vintage vagy second hand cucc.

ELÉRHETŐSÉGEK

RUHA RECYCLED FASHION STORE

(Borítókép: Lendvai Lilla)

Címkék