Pontosan az Ensót befogadó udvarba kell bemenni, hogy egyből balra megtaláljuk a Bar Bizarre-t. A hangos zenéből semmi sem szűrődik ki, a dohányzók és a friss levegőre vágyók az utcafronton gyülekeznek, míg bent telt ház van, ülőhelyre már nem számíthatunk így péntek este fél tíz környékén. Erős kezdés, hiszen még csak próbaüzem van.

Péntek este van, már zárnak a gíroszosok a Baross utcán. Dohánybolt előtt megy a szotyizás, egy öregecske francia buldog és egy tacskó szagol össze. Előbbi gazdája csak azért nem csoszog elég hangosan a háromcsíkos gumipapucsban, mert annyira lelóg a dzsogger, hogy tompítja a zajt. Egy kapualj előtt sokan beszélgetnek, Baross utca 85., itt van bent az udvarban a szeretett Enso izakaya, illetve réges-régen a Patyolat nevű kultúrtér is itt üzemelt: egészen pontosan a most debütáló borbár helyén. A bontott-tégla-fal tehát ismerős, viszont minden más egy új korszakról mesél. Egy olyanról, amire nem is számítottunk.

A piros fény és a gyertyák kettőse megadja a misztikumot, mintha eleve valami szeánszra érkeztünk volna. Persze, nem okkult megbeszélést ülnek itt, és nem is szabadkőműves-gyűlésre jöttünk, a thonet székeken kisebb és egybefolyó társaságok is beszélgetnek. Natúr boros üvegekkel jócskán megpakoltak az asztalok, az alapzajt a bakelitről kevert zene sem nyomja el, nagyon él, zsizseg a hely. Az átlagéletkor meglepően alacsony, az ivararány pedig egész jó, körülbelül fele-fele. Tolongás van a pultnál, mindenki a kitett itallapokat mazsolázza, ez itt nem éppen a megszokott felhozatal, nincs nagyipari rozéfröccs, kalóriamentesnek gondolt vodka-szóda, túlárazott Tubi.

Helyettük 6-féle fehér, 6-féle vörös, kettő buborékos tétel, egy sör, grappa, calvados, vermut és néhány snack. A borok pedig mind-mind a natúr vonalat képviselik, itthonról, Burgenlandból, Franciaországból, Németországból. Nem poharaznak sokat, inkább palackkal kínálják a különlegességeket, amiket egyáltalán nem szoktunk meg a klubos-báros vonulaton. Mert a natúrbor-bár itthon egyelőre ritkaság, a műfaj képviselői inkább arra lőnek, hogy erős, hangsúlyos gasztronómia mellett lehessen natúr bort kóstolni. A Bar Bizarre-ban viszont első blikkre nem ez a megfejtés, a reflektorfény egyértelműen a borokra irányított, a gasztronómiát az udvar végében, az Ensóban kell keresni. Ők az izakayában keddtől péntekig és maximum este 22:00-ig vannak nyitva, a new wave kultúrborbár pedig más ritmusban működik.

Nagy vállalás a kizárólag natúr bor mérése, mivel az ökoszemléletű, ipari beavatkozásoktól és adalékanyagoktól mentes nedűk kiszámíthatatlansága sokaknak riasztó, vagy legalábbis bizalmatlanságra ad okot. Sokszor vonnak párhuzamot a kisüzemi sörök és a natúr borok között, de érezhető, hogy az előbbire azért nagyobb volt a nyitottság a kraftláz hajnalán. Lehet, hogy az aránylag elérhetőbb árak is közrejátszottak ebben, tekintve, hogy egy natúr bor palackját jelenleg 8-10 ezer forintért vásárolhatjuk meg egy bárban, szórakozóhelyen… így joggal gondolhatja a vendég, hogy borsos árat fizet a kísérletezésért.

A Bar Bizarre pozicionálása bravúros, mivel a legújabbra és legmenőbbre éhes fiatalokat szólítják meg, és így terelik őket a natúr bor irányába.

A Bar Bizarre pozicionálása bravúros, mivel a legújabbra és legmenőbbre éhes fiatalokat szólítják meg, és így terelik őket a natúr bor irányába.

Itt ez a módi, ezekről a konvencionálisnak nem mondható italokról szól a bár. Meg persze az együttlétről, a jó zenékről és az átformálódó, dzsentrifikálódó VIII. kerület sok-sok lehetőségéről, amit az Enso és immár a Bar Bizarre mögött álló Tenner Benjámin és társai remekül megragadnak.

Ez itt a stílusérzékenység és a jókor jó helyen terepe. Valamint a bennfentesérzésé, amit például a szintén ehhez a csapathoz köthető Konyhakör is megteremt, és amihez nagyban hozzátesz a bár elrejtett, az utcafrontról nem egyértelmű mivolta is.

És különben is, minden olyan helyet kedvel a publikum, ahová be kell csengetni: mint egy házibuliba, egy titkos társaság főhadiszállására, egy speakeasybe. Asztalfoglalás nincs, érkezz időben!

Címkék

Elérhetőségek

Bar Bizarre 1082 Budapest, Baross utca 85. Facebook-oldal