Fogynak a napok az ősz első hónapjából, de nincs okunk csüggedni, mert a szeptember 25. és 29. közötti napok alatt bőven lesz mit csinálni. A Toldi Szülihét a bulisokat szívja magába, a Kutatók Éjszakája minden kíváncsi érdeklődőt vár érdekes előadásokkal, de a jazz, az irodalom, a film, a jóga és persze a gasztronómia szerelmesei is találnak a listában olyat, amivel igazán ellazulhatnak a hétvégén.

Szeptember 25., szerda

Toldi Szülihét

Toldi mozi hivatalosan is serdülőkorba lépett, azaz már 12 éve teszi színesebbé a budapesti éjszakákat. Ezt a nagy eseményt természetesen méltó ünneplés kíséri, szeptember 25. és 28. között minden napra jut egy szuper buli: első nap jön a Zusammen Live Special, ezt követi csütörtökön az Erdőfű táncház, pénteken és szombaton pedig house- és technó-DJ-k keverik hajnalig a zenét.

További infók

DuplaPresszó Szemere Katával, vendégek: Tarján Zsófi és Bujtor Balázs

A DuplaPresszó Szemere Katával című podcastsorozat egyediségét az adja, hogy az újságíró két-két olyan művészt vagy alkotót hív meg a kulturális, gasztronómiai, illetve tudományos élet izgalmas szereplői közül, akiket valamilyen látható vagy láthatatlan szál összeköt. A szeptember 25-i beszélgetés vendégei, Tarján Zsófi, a Honeybeast zenekar frontembere, valamint Bujtor Balázs hegedűművész, a Budapesti Fesztiválzenekar tagja, a zene iránti szeretet és elhivatottság mellett abban is hasonlítanak, hogy közismert művészek a felmenőik.

A podcastot a budapesti ISON Kulturális Központban veszik fel, ahol mi is élőben hallgathatjuk meg a rendhagyó beszélgetést, és eddig ismeretlen kulisszatitkokat, érdekességeket tudhatunk meg a résztvevőkről. A jegy ára az élmény mellett tartalmazza a beszélgetőtársak ízötleteit, valamint Szemere Kata és Pinczel Orsolya cukrász tervei alapján készült kekszeket és egy pohár bort is. (x)

További infók

Szeptember 26., csütörtök

Brain Bar 2024

Tényleg az influenszerek jelentik a munka és a kapitalizmus jövőjét? Lesz-e még EU 2030-ban? Mit tehetünk azért, hogy akár 100 évig éljünk, akárcsak a világ „kék zónáinak″ lakói? – ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel foglalkozik az idei Brain Bar jövőfesztivál, ahol neves előadókkal gondolkodhatunk együtt azon, hogyan tehetünk mind egy élhető és optimizmusra okot adó jövőért. Szeptember 26-án és 27-én a Magyar Zene Házában találkozhatunk többek között Kathryn Paige Harden pszichológussal, aki a DNS sikerben betöltött szerepét kutatja, Philip Nitschkével, a világ első eutanáziainjekcióját beadó orvossal, valamint Csányi Vilmossal, hazánk legendás etológusával.

További infók

Budapest Contemporary Képzőművészeti Vásár 2024

Újra jelentkezik Budapest legjelentősebb kortárs seregszemléje, a Budapest Contemporary Képzőművészeti Vásár (BCT), amely 2024-ben nemzetközivé bővül, és 12 magasan jegyzett európai galériát is vendégül lát. Szeptember 26. és 29. között a Bálnában mutatkoznak be a hazai és külföldi galériák, valamint a legkeresettebb művészek. A kiállítás és vásár mellett kétnapos művészeti konferenciával, felnőtteknek és gyermekeknek szóló edukációs programokkal és tárlatvezetésekkel is készülnek a szervezők.

A külföldi galériák Ausztriából, Csehországból, Franciaországból, Hollandiából, Németországból, Svájcból, Szerbiából és Szlovákiából küldik el művészeik alkotásait, amelyek egy közös standon, Nemes Márton képzőművész – az idei, 60. Velencei Biennálé Magyar Pavilonjának kiállító művésze – kurátori válogatásával mutatkoznak be. (x)

További infók

11. Skandináv Filmfesztivál

Szeptember 26. és október 2. között immár 11. alkalommal rendezik meg a Skandináv Filmfesztivált. A fesztivál keretein belül egy héten át a legkiválóbb északi filmek kerülnek vászonra az Art+ Cinema két mozitermében. A programot premier előtti vetítések, hazai forgalmazásba nem kerülő játékfilmek színesítik.

További infók

Corvin Szezonzáró Sörfesztivál

A Corvin sétányon négynapos sörünneppel zárják a nyarat a belvárosban szeptember 26. és 29. között. Csütörtöktől vasárnapig ismét megtölthetjük korsóinkat, kóstolhatunk és persze koccinthatunk! Számos kiállító vár minket ez alkalommal is, közel 150-féle csapolt és üveges sörrel a világ minden tájáról: IPA, EPA, APA, különleges fűszerezésű gyümölcsös sörök, a szűretlen búzákról és a lágerekről nem is beszélve. Természetesen a legfinomabb sörkorcsolyákkal is készülnek a fesztivál kiállítói.

További infók

TEX-MEX Fesztivál

A Tex-Mex egy regionális konyha, amely némiképp eltér a mexikói konyhától, mégis magában hordozza annak sajátosságait. A Tex Texasra, a Mex elnevezés pedig Mexikóra utal. Színgazdag ételek, friss zöldségek és számtalan pácolt hús kavalkádja jellemzi. Hagyománya őrzi az elmaradhatatlan tortillák receptjeit, a finom mártásokat és a rendkívüli fűszereket.

Szeptember 26. és 29. között a Terezában fedezhetjük fel ezt az autentikus ízvilágot, a finom ételek mellett pedig élő zene is hozzájárul a fesztiválhangulathoz.

További infók

PesText 2024 – Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivál

Idén immáron hatodik alkalommal találkozhatunk a nemzetközi irodalmi élet legizgalmasabb arcaival a PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztiválon. Szeptember 26. és 28. között a Három Holló Kávéházban nemcsak felolvasások és beszélgetések lesznek, hanem szakmai workshopok, koncertek, kiállítások, gyerekprogramok is várnak minket.

További infók

Szeptember 27., péntek

Kutatók Éjszakája 2024

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére, idén is szeptember utolsó hétvégéjén lehet bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba. Szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhet a tudományos kutatás számos új eredményével.

További infók

Hoptoberfest 2024

A Hoptoberfest olyan, mint egy Oktoberfest, de van benne kraft! A HopTop Sörgyár területén rendezett háromnapos fesztiválon, szeptember 27. és 29. között közel 30-féle kraft sört kóstolhatunk, köztük a Helles típusú bajor fesztiválsört – a rendezvény különlegessége, hogy minden sört helyben, a sörgyárban főznek. De nemcsak sörkülönlegességek várnak minket, hanem színvonalas koncertek is: fellép többek között a Melody Makker-koncertshow, a Tom White and the Mad Circus, valamint DJ-szettek gondoskodnak a jó hangulatról. A szervezők családbarát programokkal is készülnek, hogy a legkisebbeknek is felejthetetlen élményt nyújtson a fesztivál. (x)

További infók

Újbuda Jazz Fesztivál 2024

Az Újbuda Jazz Fesztivál idén is különleges programmal várja a jazz szerelmeseit szeptember 26. és 28. között a Fonóban és az A38 Hajón. A Fonó színpadán a három nap alatt fellépnek megkerülhetetlen előadók, igazi műfajteremtő legendák és fiatal, formabontó vagy útkereső formációk egyaránt. Ők együtt a jazz- és improvizatív zene számos ágát bemutatják, egyben a műfaj határait is feszegetik. Az előadók között lesz Kézdy Luca, a Kerub trió, a Dresch Misi Alternatív Kvartett, a Borbély Mihály Balkán Jazz Projekt, valamint a Subtones és a Mandaan is.

További infók

Eleven Ősz 2024

Idén szeptember 27-én és 28-án pezsdíti fel programokkal a Bartók Béla út és környékét az Eleven Ősz fesztiválsorozat, ahol a közösségépítés áll a középpontban. A Gellért tértől a Gárdonyi téren át egészen a Feneketlen-tóig zenei programokkal, workshopokkal, gasztroélményekkel és kiállításokkal készülnek a környék legjobb kulturális és gasztronómiai helyszínein.

További infók

Historical Tales with Hot Since 82

Szeptember 27-én Hot Since 82 érkezik az UNESCO világörökség részét képező budai Vár Oroszlános udvarába, hogy egy különleges estét varázsoljon Budapest szívébe. A brit DJ és producer világszerte elismert a tech-house műfajában, és most a főváros egyik legikonikusabb helyszínén lép fel. A lenyűgöző történelmi háttér és a modern elektronikus zene találkozása igazán egyedi élményt nyújt a bulizni vágyóknak, az eseményt pedig látványos fény- és hangtechnika teszi még emlékezetesebbé. (x)

További infók

HESSZ – Dürer Kertkapuzárási Pánik

A Dürer Kertben a már jól megszokott hangulattal várnak minket pénteken. Hajnalig tart majd a buli, ahol jobbnál jobb DJ-k pörgetik a zenéket. Ami pedig a legjobb, hogy a belépés ingyenes!

További infók

Szeptember 28., szombat

29. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál szeptember végén visszatér a Millenárisra. A fesztiválon immár hagyomány, hogy bemutatkozik egy-egy ország, régió kultúrája, irodalma, könyvkiadása. Ebben az évben Franciaország, a kortárs francia irodalom kap kiemelt figyelmet a legjelentősebb francia kortárs írók részvétele mellett. A négynapos rendezvénysorozat közel 150 kiállítóval, neves magyar és külföldi írókkal vár minket. A külön a gyerekek számára kialakított Gyerek(b)irodalom a gyermekkönyvek és az olvasás népszerűsítése mellett színes programokat kínál a legfiatalabbaknak is.

További infók

Öregtölgy – Techno Yoga & Puppy Yoga

Szeptember 28-án az Öreg Tölgy Kastély-Fogadóban az egész délután a testi-lelki feltöltődésről szól majd. A nap folyamán finom ételek és italok várnak, de a főszerep a jógáé lesz: 11 órától puppy yoga kezdődik, ahol nemcsak a test és a lélek találhat harmóniára, hanem örökbefogadásra váró kiskutyák is gazdára lelhetnek. A puppy yoga után egy brunch keretében pihenhetünk meg, mielőtt csatlakoznánk a következő órára, amelyen ezúttal már technózene segít az ellazulásban. Az órát a méltán híres Vivien Mohr vezeti, akinek szakértelmével a légzéstechnika, a Yogalates és az önszeretet mélységeit is felfedezhetjük.

További infók

IV. Cafe Bene Alkotói Vásár

A Cafe Bene ismét alkotói vásárnak ad otthont, ahol különböző irányzatokban alkotó feltörekvő művészek egyedi termékei közül válogathatunk. Szeptember 28-án a hangulatos kávézóban nemcsak izgalmas kézműves termékek várnak, hanem finom italokat és süteményeket is kóstolhatunk.

További infók

MAMMUT X TETØ: WaveFest – Laiho

Hat hét, hat koncert, hat stílus – ez a TETØ X MAMMUT WAVEFEST! A Mammut rooftop bárjában minden héten egy új zenei hullám söpör végig. A fesztivál utolsó estéjén, szeptember 28-án, szombaton a titokzatos nevű LAIHO, azaz Lajhó Dorka lép színpadra. Zenéje az alternatív art pop és indie-folk stílusokat ötvözi.

További infók

Szeptember 29., vasárnap

Magyar Népmese napja a Pénzmúzeumban

A Pénzmúzeum izgalmas programokkal vár a magyar népmese napján, szeptember 29-én. A vasárnapi eseményen a gyerekek megismerhetik a Magyar Népmesék emlékérméit, részt vehetnek Baltazár, a nyúlkirály birodalmának építésében, készíthetnek fakanálbábokat, és a Batyuszínház Boszorkánykonyha című előadását is megnézhetik. Emellett nonstop diafilmvetítéssel és arcfestéssel várják a családokat a szervezők.

További infók

A Kávé Napja 2024

Szeptember 29-én, vasárnap hatalmas kávézóvá alakul az Erzsébet téri Akvárium, ahol hazai pörkölők, nemzetközi kávéforgalmazók, kávégép-kereskedők és baristák várnak minket A Kávé Napja alkalmából. A csúcsminőségű eszpresszóktól a kávés koktélokig számos finom italt kóstolhatunk. A kávévásárlást is érdemes a hónap végére időzíteni, mivel sok olyan kávé érkezik kapszulás és szemes verzióban is, amelyeket eddig csak webshopokon keresztül lehetett beszerezni, de most helyben is kipróbálhatjuk és megvásárolhatjuk. A kávék mellett kávékészítő eszközöket is vehetünk az egykaros eszpresszógéptől a dizájnerkotyogókig. Egész nap szól a zene, az izgalmas színpadi programokon pedig tovább mélyíthetjük tudásunkat a kávé világáról.

További infók

Ha további programokat böngésznétek a hét többi napjára is, ide kattintsatok!

(Bódis Krisztián – We Love Budapest)

Címkék