Volt már szerencsénk részt venni pár elég extra jógaórán: sörözve, sóbarlangban, levegőben vagy épp technóra áramlottunk ászanából ászanába. De semmit nem vártunk még annyira, mint azt, hogy kipróbáljuk a puppy yogát, amihez eddig a legközelebb külföldi Instagram-posztokon keresztül jutottunk. Nemrég azonban – Tóth Viviennek és a Puppy Yoga Hungarynek köszönhetően – Budapesten is kinyíltak a kiskutyás mennyország kapui, és mi be is léptünk. Mit kaptunk? Nettó boldogságot.

Ha valaki felkínálná a lehetőséget, hogy válasszunk ki két dolgot, amit összegyúrhatnak a privát mennyországunk elkészítéséhez, az biztosan a kiskutyák és a jóga lenne. Így nem meglepő, hogy hétfő délután a lehető legnagyobb izgalommal érkeztünk meg a Szervita téri Sanará stúdióba, hogy aztán egy Bali inspirálta környezetben, Selena Gomez-féle, lélekemelő zenék mellett keresztezett lábú ülésbe vágjuk magunkat életünk legcukibb jógaóráján.

Mi az a puppy yoga és a Puppy Yoga Hungary?

Röviden: terápia. Hosszabban: jógaóra kiskutyák társaságában, ahol egyszerre érezhetjük a mozgás jótékony hatását és azt az óriási boldogságot, amit az állatok jelenléte okoz. Fontos, hogy nem a saját házi kedvencekkel érkezünk, hanem jelen esetben Tóth Vivien, a Puppy Yoga Hungary alapítója hozza az óra négylábú résztvevőit – most épp 8 kutyust.

Vivien valójában előbb kezdett el kutyamentéssel foglalkozni, mint jógával, és itt szeretnénk is leszögezni, hogy a programmal kapcsolatosan egyetlen ebnek sem esik bántódása, sőt! Mindegyik kölyök mentett, oltott és örökbe fogadható kutya (a Gazdátlan Kölykök Kölyökmentő Alapítvány gondozásában), és ember legyen a talpán, aki nem akar rögtön kettőt hazavinni belőlük. Ezek a kutyusok azért jöhetnek jógázni, mert Vivien aktívan részt vesz az alapítvány életében mint ideiglenes befogadó. És titkon reméli, hogy ezekkel a jógaórákkal egyszerre segítheti az állatokat és az embereket, sőt akár kutyák és gazdik egymásra találását is.

A dolog pedig működni látszik: már folyamatban is van az első örökbefogadás.

A jógaóra

Mi az óra első 10 percében valami furcsa euforikus állapotba kerültünk: néztük, ahogy a kutyusok örömittasan járnak-kelnek, felfedeznek, szocializálódnak, szeretetet adnak és kapnak, és tömény endorfinnal töltik meg a termet. Sosem okozott még ekkora kihívást aztán zenbe rakni magunkat, becsukni a szemünket és befelé figyelni, hiszen annyi minden történt épp körülöttünk, és amúgy is csak meg kéne simogatni a kis Fridát. De a jógaóra elkezdődött, és bár egy könnyen lekövethető flow-t gyakoroltunk (kezdők is bátran jöhetnek), nem a megúszós fajta volt.

Ám arra az érzésre nem lehetett felkészülni, amikor egy lefelé néző kutya póz kitartása közben egy felfelé néző kutyával találod szemben magad, aki megnyalja az orrod. Vagy huzis játéknak nézi a copfodat. Vagy egy galambpóznál átbukdácsol a lábadon. Vagy bele akar mászni az öledbe, amikor épp tehénarcpózban próbálsz ülni. Vagy elalszik a matracodon, és 15 percig extra óvatosan mozogsz, nehogy felébreszd. Vagy mindezt látod a szomszédaidon, és nem bírod ki nevetés nélkül.

Amire viszont fel lehet és fel is kell készülni, az az, hogy a kutyusok néha maguk alá piszkítanak. Ezzel számolni kell mindenkinek, aki bejelentkezik egy puppy yogára, de ígérjük, meg fogja érni a kockázatot. Mivel bármikor történhet baleset, mindig van egy segítő, aki ilyenkor pillanatokon belül ott terem, és eltakarítja a koszt. És amúgy is, ki tudna haragudni rájuk ezért?

Van egy pont, amikor a kezdeti energikusság és kíváncsiság után a picik elfáradnak, és körülbelül az óra felénél egyszerre dőlnek ki. Ez a mi esetünkben azt jelentette, hogy az egyik jóginak új matracra kellett költöznie, mivel az övén 4 kutyust egymás hegyén-hátán nyomott el az álom. De ha nem lett volna még elég a kutyázás, aggodalomra semmi ok: az órába bele van kalkulálva egy félórás simogatós szekció is. Ezt az időt ki lehet használni arra is, hogy Viviennek bármilyen kérdést feltegyünk, akár kutyákkal, akár az alapítvánnyal, akár ideiglenes befogadással vagy örökbefogadással kapcsolatban.

Szerintünk a puppy yogát mindenkinek ki kellene próbálnia. Nekünk többet adott, mint reméltük, és mindenkit arra biztatunk, hogy ha szereti az állatokat és egy vidám, lélekmelengető élményre vágyik, lepje meg magát egy alkalommal.

Ha a jógának a célja a stresszoldás, AKKOR ez itt maga a stresszmentes nirvÁna, és azon túl, hogy boldogsághormonOKAt zsebelünk be, egy jó ügyet is támogatunk, A bevétel egy része ugyanis az alapítvány munkáját segíti.

Az órára a Puppy Yoga Hungary Instagram-oldalán keresztül lehet jelentezni, kövessétek a sztorikat!

(Borítókép: Polyák Attila - We Love Budapest)

Címkék