Szeptemberben új állandó szereplővel, kellemes találkozóhellyel bővült az Alkotmány utca: megérkezett a Cafe Bene Látványkávéház és Galéria, ami – szakítva a megszokásokkal – egyszerre több funkciót is betölt. Náluk jártunk.

Bajban lennénk, ha össze kéne számolnunk a fővárosi kávézókat. Kicsit könnyebb lenne a helyzet, ha ezt leszűkítenénk a professzionális helyekre, de szerencsére ebben a tematikában elég jól áll Budapest. Ha a változatos kávéválaszték, a baristák felkészültsége már megvan, akkor a következő fontos szempont a hangulat és/vagy az egyediség. Ez az a faktor, aminél sok minden eldől, hiszen kávézót sokszor speciális igények alapján választunk. Például hogy legyen komfortos akár órákra is (mert olvasni, tanulni, dolgozni szeretnénk), érezzük jól magunkat egyedül, párban, üzleti tárgyalás alkalmával, barátokkal is. Az is fontos szempont, hogy a személyzet barátságos legyen, illetve nem árt, ha a remek kávé mellé a ropin, sós mogyorón, muffinokon kívül valami mást is tudnak ajánlani, ha esetleg megéheznénk. 

Most itt ülünk egy kávézóban, ahol ideális a „csillagok állása”, viszont itt nem áll meg a tematika. Amellett, hogy profi baristákkal készítik a kávékat, kulturális missziót is hirdettek.

A Cafe Bene kávélapján a már alapnak számító variációkon felül megjelenik a szifonkávé, ami látványban és készítési metódusban rálicitál a V60-ra is. 

A Cafe Bene kávélapján a már alapnak számító variációkon felül megjelenik a szifonkávé, ami látványban és készítési metódusban rálicitál a V60-ra is. 

Ehhez a variánshoz egy sajátos szerkezetre van szükség, ami első ránézésre előbb juttatja eszünkbe a kémiaszertárakat, mint a koffeindús feketét. A hőkülönbségek miatt vákuum alakul ki a szifonban, és idővel el is készül a specialitás. Bene Dávid jóvoltából ez a csoda a kávét rendelők asztalán történik, ahol sok fontos információt kapunk a „bűvészmutatványról”. Tetszetős ez az interaktív vonal (és ha már interaktivitás, YouTube-csatornájuk is van).

Ha belépünk a helyre, akkor nemigen kell magyarázni a kiállítótér mivoltát, hiszen a belmagasság megengedi, és ezáltal a falak telis-tele vannak színes képekkel. Fiatal művészek, éppen bemutatkozó alkotók műveivel, ami alapjaiban határozza meg a kávéház identitását. A bemutatkozás és a megjelenés mellett az értékesítés is fontos célkitűzés. A kávézó falain egyelőre a hátsó részeken még van hely, de érdemes résen lenniük azoknak, akik szívesen látnák náluk az alkotásaikat, mert tempósan lakják be a falfelületeket. Több festményt találunk most Cserny Mariannától, Dékán-Deák Csengétől, Meskó Kingától, Légrádi Annától.

A kurátori szerep, a galéria művészeinek kiválasztása Dobosi Ádám feladata, de itt nem állunk meg, hiszen minden képzőművészeti ág, zene, irodalom is befér a Cafe Benébe. Így például nyitott füllel és szívvel járják a várost, tehetséges utcazenészekre felfigyelve. De ezt a vonalat akár meg is lehet fordítani. Ha egy tehetséges művész benyit hozzájuk, és kreativitásában látnak fantáziát, megnyitót, estet, bemutatkozási lehetőséget nyújtanak neki. Ha úgy jön ki a lépés, kifejezetten egy művészre fókuszálva, ezzel egy lehetőségekkel teli indulási közeget biztosítva.

Vagyis a helyszín biztosításán kívül szívesen foglalkoznak események megszervezésével is. Legyen szó zárt körű, privát eventről vagy mindenki számára nyitott rendezvényről, ahol a művészek akár mecénásaikra is rátalálhatnak. Ők a lehetőségek kávéházaként emlegetik magukat. Úgy fogalmaznak, hogy a sok értéket, kreativitást így szeretnék meghálálni és ezzel örömöt szerezni mind az alkotóknak, mind a közönségnek. Volt már náluk bűvészest, irodalmi felolvasás, élő zenés rendezvény is.

A tematikába bármi beleférhet, ami a művészetekkel kapcsolatos, közösségépítő, játékos. Amatőr sakkbajnokság, jótékonysági gardróbvásár a Gardróbangyalokkal és a Vöröskereszttel együttműködve már szintén kipipált Cafe Bene-s megmozdulások voltak.

A faanyag és a zöld növény is alapvetés a látványkávéházban. Élő mohafalat is találunk náluk, ami intenzív és friss színével jól passzol a képekhez. Vagy éppen a képek hozzá? Szerethető a zöld, több floráriumot is megfigyelhetünk (ezek Karácsony Flóra La FlorArt munkái), és egy minioázist is találunk a földszinten: itt néhány álmos gekkó él.

Az árak barátiak, a szomszédos egyetem tanulóira is gondolnak, diákszendviccsel és kedvező árú kávékkal, forró csokikkal, szálas teákkal. Ha nagy lenne a kísértés egy péksütemény vagy egy tortaszelet miatt, az is beleférhet még. Ez a hozzáállás is nagyon szimpatikus és üdvözlendő. A művészetek szerelmesei, értői és adott esetben mecénásai, valamint maguk a művészek új kávézója lehet tehát a Cafe Bene, ami az Alkotmány utca egyik legszínesebb pontjává válhat. 

Címkék

Elérhetőségek

Cafe Bene 1054 Budapest, Alkotmány utca 16. Facebook-oldal