Könnyed rizses tekercsek és zöldekkel teli bowlok pillanatok alatt: egészséges gyorskaja a Király utcai Ichigóban.

A Király utca környékén egyre kevesebbet járunk. Hogy ez azért van, mert elmúltunk 20 évesek, vagy a környéket teljesen elárasztó turistatömegek okozzák, az tulajdonképpen mindegy is. Néha azért érdemes átvágni rajta, mert kiderülhet, hogy nyílnak még itt izgalmas új helyek, amit lehet, hogy az átutazó tömegeknek szánnak, de mi is élvezhetjük. Nem árt tudni, hogy hol vegyünk egy bal kanyart, ha a környéken járunk.

Az Ichigo például pompás példa erre. A belső Király utca közepén lévő gyorsétterem hangulatában abszolút a távol-keleti, K-popos világot hozza, natúr, neon és a pinkes-rózsaszínes összes árnyalataival, finoman dekorált falaival. A tulajdonos izraeli, aki egy franchise-t szeretne az Ichigóból (amit mi nem bánnánk), a pult mögött álló nagyon kedves kiszolgálók más és más országból érkeztek, viszonylag kevés magyarnyelv-tudással – az étlap viszont kétnyelvű, szóval aggodalomra semmi ok.

Ha már étlap: nem gondolták túl, alapvetően 6 különböző kombinációt kérhetünk 2 változatban, junior- vagy megaméretben. A keverékünk alapjai a sima vagy vörös rizs, saláta, uborka, édeskrumplichips, kanypo (japán szárított tök), savanyított daikon (japán retek). Ezek a hozzávalók mindegyik kombinációban megvannak, de attól függően, hogy főcsapásnak tofut, lazacot, tonhalat, csirkét, avokádót vagy marhát választunk, kapunk mellé más és más kiegészítőt gyömbér, thai bazsalikom, nori vagy épp szarvasgombás aioli formájában. El kell még döntenünk, hogy tekercsként vagy bowlként érkezzen a fogásunk, majd pár perc várakozás után már kapjuk is az alapvetően egészséges, zöldségekkel és rostokkal jól megpakolt ebédünket.

Mi a juniorméretet választottuk tekercsből és bowlból is, és jól is laktunk vele, még akkor is, ha a fő feltétekből, a ropogós tofuból és a tonhalból kicsit bírt volna még mindkettő. Kiegészítőnek kértünk egy helyben sütött és fűszerezett togarashi rizschipset, illetve egy csokis-földimogyorós tápiókapudingot is. Mindkettő rendben volt, de nélkülük is teljes értékű lett volna az ebédünk.

Az Ichigo ügyesen navigál a közel- és a távol-keleti konyhák között, formában inkább az izraeli konyhát juttatja eszünkbe, az alapanyagokban viszont sok a japános elem. Az egész ugyanakkor elég nyugat-európai, és hozza azt, amit az egészséges, gyors ebédtől elvárunk: sokféle zöldséget, sovány proteinforrást, jóféle szénhidrátot, jól fűszerezett szószokat. Árban van olcsóbb kínálat a környéken – bár egyes junior wrapek árban csak kicsivel mennek egy smash burger ára fölé, a nagyobb tálakért és tekercsekért jóval többet kell fizetnünk, mint egy klasszikus leveses-főzelékes ebédmenüért.

Mi ennek ellenére szerettük, örülünk, hogy tudjuk, hogy pár perc alatt ilyen friss és egészséges gyorskaját kapunk a Király utca ezen részén. Na meg drukkolunk, hogy Budapesten máshol is belefuthassunk nemsokára.

ELÉRHETŐSÉGEK

Ichigo

(Borítókép: Ichigo – Facebook)

Címkék