Különleges prémiumproseccók és buborék-gyorstalpaló egy pár négyzetméteres Pozsonyi úti üzletben – a Habozóban jártunk.

Újlipótváros cuki főutcája egyszerre otthonos és kegyetlen is – ha a közönség valakit megszeret, azt nem engedi, akár évtizedeken át is bérelt helye lesz a Pozsonyi úton, de ezt nem adják ingyen, be kell tudni illeszkedni a környék szövetébe. Akinek ez megy, az egy idő után elmondhatja magáról, hogy szerves része lett a Pozsonyi útnak

Martin Rita a legjobb úton halad, hogy hosszú bérlete legyen az utcában: Habozó nevű proseccoboltja fél éve van nyitva, és nagyon sokan szeretik a környéken – őt például sokan a proseccós lányként emlegetik. Rita Triesztben született, és ott is élt 5 éves koráig, az olasz vonal tehát az első perctől jelen van az életében. Később sokat járt vissza a környékre – a Trieszt és Velence közötti rész pedig az olasz prosecco őshazája, így aztán, bár végzettségét tekintve közgazdász, hamar kitanult mindent, amit az olaszok pezsgőjéről tudni kell. A prosecco ugyanis egy pezsgőfajta, de csak azt lehet így nevezni, ami Veneto és Friuli-Venezia Giulia tartományban készült – a legjobb tételek pedig Valdobbiadene és Conegliano városkák között találhatók. Kitétel még, hogy prosecco csak az az ital lehet, amiben minimum 85% glera szőlő van – az ennél kevesebb glerát tartalmazó italok csak a habzó vagy a gyöngyöző nevet viselhetik.

A fenti információk csak egy egészen kis százaléka annak, amit Rita a proseccóról tud. Bár az üzletben találunk magyar pezsgőt, szlovén nyerspezsgőt és pét-natot is, a prosecco teszi ki a kínálat gerincét. A Habozóba csak családi pincészetek kis szériás biodinamikus borai kerülnek, amiket egyébként itthon máshol nem is lehet kapni, maximum egy-egy étterem itallapján találkozhatunk velük.

Aki nem ért a proseccóhoz, annak is érdemes benéznie az üzletbe, mert Rita ha szakértőt nem tud is pár perc alatt varázsolni senkiből, lelkes amatőrt igen. A boltban háromhetente van kóstolóesemény – ilyenkor egy-egy pincészet tételeit ismerhetjük meg. Az esemény ingyenes, és a kóstolótételre, na meg a fejtágításra is Rita vendégei vagyunk. Ezek között kisebb kóstolókba is belefuthatunk, de gyakran van kollab a szomszéd üzletekkel – múlt hét végén például egy proseccós-pizzás Random Tripbe futhattunk bele, ahol a buborékok mellé a pizzát a szomszéd pizzisek hozták. 

A Habozó egy remek kis hely, ahol az utcáról beesve ugyan nem kóstolhatunk, de vásárlás előtt mindent megtudhatunk a polcon lévő buborékokról, a Facebook-oldalukat figyelve pedig kinézhetjük a következő kóstolójukat is, ahol a vásárlás előtt meg is kóstolhatjuk valamelyik különleges proseccójukat vagy pét-natjukat. 

ELÉRHETŐSÉGEK

Habozó

Címkék