Keresés EN

Ez is érdekelheti

Gasztró Budapest

Ellopták Bernátot, a Rengeteg RomKafé főmackóját

Ismeretlenek elrabolták a több száz plüssmackójáról és kiváló forró csokijairól híres Rengeteg RomKafé főmedvéjét.

Gasztró

Új egységet nyitott a Salve, már Újbudán is kapható Ferencváros egyik legjobb pizzája

Könnyed tészta, remek olasz alapanyagok, friss saláták, kedves kiszolgálás – Újbudán is van már Salve pizza!

Gasztró

Nyithat még száz reggelizőhely, de minek? – A Vietnámigulyás.hu HK-ban egy harapás után csendben maradtunk

Megesik, hogy jót eszünk, jóllakunk, meg vagyunk elégedve azzal, amit kaptunk. De mi van akkor, ha kvázi szótlanul fogyasztjuk el, amit elénk tettek? Amikor csak a fejünket tudjuk csóválni, de nem rosszallásból, hanem azért, mert olyan ízekkel és kombinációkkal találkoztunk, amik fölülmúlták a képzeletünket? Ez történt velünk a Frankel Leó út fúziós ázsiai ételbárjában. Reggeliztünk, és nem akartuk, hogy vége legyen. Most debütál a Vietnámigulyás.hu HK csütörtöktől szombatig (08:00–11:30-ig) tartó reggelije, amiért nem bírunk elég hálásak lenni. Viszlát, sajtos-sonkás toast, au revoir, Eggs Benedict, megjött az érlelt sonkás bosnyák lepény, a zsíros-mandarinos-passiós hollandival készített tökéletes tojás és a narancskaramelles tejbegríz!

Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a villásreggelizés kezdetben még furcsa fogadtatásban részesült Magyarországon. Nem értettük a Nyugatról jövő divathullámot, azt, hogy a hét vége felé nagyon ráérősen járkálnak reggelizni a fiatalok, és simán kifizetik azt az összeget a napkezdésért, mint amit egy ebédért vagy egy vacsoráért is elkérnének tőlük. Aztán egyre megszokottabbá vált a trend, mi több, a reggelit kínáló éttermeken felül kifejezetten erre szakosodott további helyeket nyitottak. Hogy mennyit? Maradjunk annyiban, hogy vélhetően több a fővárosban a reggeliző-, brunchhely, mint a kockás terítős vendéglő. Viszont az éttermek, a gasztrobárok közül is többen szállnak ringbe.

Mint például a Huszár Krisztián és Mogyorósi Gábor koprodukciójában működő Vietámigulyás.hu HK is, ami egyike azoknak a budai törzshelyeknek, amelyek különösebb hírverés és sajtómegjelenés-dömping nélkül is szinte minden napszakban tele vannak. Teljesen értjük, miért. Ők egyszerűen nem azon feszülnek, hogy logózott legyen a szalvéta is, és a legismertebb influenszerek lapátolják be a levesüket. Főznek, alkotnak, megy a műhelymunka. Pont a reggeli hivatalos debütálása – szeptember 14. – előtt mentünk el hozzájuk kipróbálni, hogy 

vajon ők hogyan értelmezik a ráérős reggelizést. 

vajon ők hogyan értelmezik a ráérős reggelizést. 

Éppen megérkeztek a Kurca-parti gyöngytyúktojások, miközben Krisztián már a kodzsiköpenyben (fermentáláshoz használatos japán spórás penészgomba) érlelt mangalicasonkát csomagolta ki és vágta félbe, hogy megláthassuk márványosságát. Néhány perces lábatlankodásunk után azonnal átjött a lényeg: ahogy semmiben sem hívei a fősodorral úszásnak, úgy a reggelit sem rántottásan-bundáskenyeresen-chiamagpudingosan kell elképzelnünk. Hanem eszméletlen húsokkal, saját fermentátumokkal, kenyér helyett bosnyák lepénnyel (ezt az à table! készíti nekik) és molnárkákkal, minibucikkal (a Marmorstein pékségből érkeznek). 

Kifejezetten szeretjük ezt a kamikaze üzemmódot. 

Kifejezetten szeretjük ezt a kamikaze üzemmódot. 

Sokféle reggeli fogást kóstoltunk, ezek közül pedig lehet, hogy egyszerre nem lesz mindegyik az étlapon, de a lehetőség adott, elég sok kipróbált receptúra van a tarsolyban. Meg aztán egy olyan konyhán, ahol egy poeta natus alkot, a kreativitás mindig utat tör magának. Egy kicsit több friss zöldfűszer, még egy marék snidling, egy merítésnyi alaplé kerül a tányérba. 

A vendég pedig megkukul. Ritkán találkozik ilyen rendezett káosszal, ennyire harmonikus ízkombinációkkal. 

A vendég pedig megkukul. Ritkán találkozik ilyen rendezett káosszal, ennyire harmonikus ízkombinációkkal. 

Vegyük például a kacuszendvicset rózsaszínesre sütött mangalicával, nagyon ropogós pankóba forgatva és bosnyák lepényben kínálva. Benne uborkasalival, szuper minőségű fejes salátával (rég ettünk ilyen ropogósat!), a helytől megszokottan rengeteg friss zöldfűszerrel (például koriander és thai bazsalikom). Összefogva a szendvicset szójába ütött friss, csilis sóval szórt tojásba márthatjuk.

Mikor megtudtuk, hogy „fasírtos” szendvics is készül, a szívünkhöz kaptunk, mivel egyrészt nagy rajongói vagyunk a műfajnak, másrészt nagyon vártuk a Vietnámigulyás.hu-s verziót. 

A kivételesen szaftos darált mangalicahúst rákkal és 3-4 órán át készülő barna hagymával vegyítve gyúrják bucivá, ezáltal olyan ízvilágot kapunk, mintha a legfinomabb gyoza töltelékébe harapnánk. Nyilván emberes méretben, príma zsírokkal. A húspogácsán lazít a saláta és a kis tálban mellé kínált cornichon uborka-lila hagyma-kapribogyó-snidling savanyúság. Egyébként ez a bosnyák lepényes megoldás valami nagyon klassz, a kicsit megégetett, füstössé váló balkáni péksütemény sokkal menőbb társ, mint a szokásos zsömlék vagy burgerbucik. 

Nem véletlenül említettük a kodzsival érlelt sonkát sem: ez a séf saját mesterműve, ami rálicitál sok másik tradicionális spanyol vagy olasz sonkára. Vajon kell hozzá bármi a lepénybe? Nyilván zöldfűszerek, de kívánja a szószokat, a mártásokat? Kár lenne elnyomni az ízét, a textúráját, ezért mezítlábas módra ettük. 

A gyöngytyúktojás új szintre emeli a tojásos reggeliket: 

A gyöngytyúktojás új szintre emeli a tojásos reggeliket: 

apróbb tojásról beszélünk, de beltartalma megegyezik a hagyományos tyúktojáséval, íze intenzívebb, animálisabb. És ami a legfontosabb: tartásuk, nevelésük odafigyelőbb, nem esik csorba az ízen, teljesen 100%-os. Mint azokban az időkben, amikor még nem volt bántó tápszerezés. Többféle tojásételt is kóstoltunk: elsőként egy mély kacsaalaplére tálalt, rántottajellegű, pillekönnyű reggelit, amihez jéghideg saláta érkezett. Ez is szuper volt, de ezután érkeztünk el a tojásnirvánába. 

Történt ugyanis, hogy megkóstoltuk a „tökéletes tojást”, ami egy habos, selymes, zsírral, mandarinnal és passiógyümölccsel készülő hollandiba pottyant bele, friss bors, lila hagyma, snidling került még a mélytányérba. Ezután tényleg csak ingattuk a fejünket. 

Hogy férhet ennyi íz és egyszerre lágyság és vadság egy reggelibe? 

Hogy férhet ennyi íz és egyszerre lágyság és vadság egy reggelibe? 

Merénylet volt ellenünk a tejbegríz is, amiben ugyan felfedeztünk némi nosztalgiát (valószínűleg a zsíron pirított gríz miatt), de összességében egy melengető, vagány édességet kanalaztunk. A „tejbepapira” került a pirított grízmorzsa, majd a narancskaramell és sok-sok frissen reszelt fahéj. Egy akkora fahéjrúdról, mint egy sétapálca. Mindezt lefojtottuk még egy affogatóval, ami a hely soft ice fagyijával extrázott, közepes pörkölésű, kolumbiai-brazil, az Impresso Micro Roasterytől származó kávéba bukott alá. 

A Vietnámigulyás.hu HK reggelijei szeptember 14-én reggel indulnak, és innentől kezdve csütörtök, péntek, szombat reggel 8-tól 11:30-ig rendelhetjük őket.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Gasztró Shopping Szponzorált

Konyhakiállítás 2024

A Papp László Budapest Sportarénában idén is megrendezik Magyarország legnagyobb konyhabútorokat, konyhagépeket, konyhai eszközöket és mindenekelőtt konyhai trendeket bemutató kiállítását. A március 1. és 3. között megvalósuló eseményen több mint 100 kiállító vesz részt, és közel 8000 négyzetméteren várják majd az építkezőket, a konyhafelújítókat és a sütés-főzés szerelmeseit, hogy megismerkedhessenek a hazai és nemzetközi újdonságokkal. A kiállítók standjainak kínálata mellett a szervezők számos programmal készülnek, továbbá különleges kedvezmények és egy nagy értékű nyereményjáték is várnak bennünket a 14. alkalommal megrendezett Konyhakiállításon.

Gasztró

Keződik az asztalfoglalás a jubileumi, meghosszabbított Országos Étterem Hétre

A jubileumi, 25. alkalmat ünnepelve tavasszal a szokásosnál hosszabb ideig várja majd a vendégeket az Országos Étterem Hét rendezvény.

Gasztró

Műanyag dobozos menzaételek helyett fine dining – A Food Revolution új szintre emelte a házhoz szállítást

Műanyag dobozba pakolt, vastagon sűrített ételek helyett éttermi minőség: a Food Revolution vállalta az ételkiszállítás új szintre emelését.

Neked ajánlott

A