Szorgalmasan járjuk a várost, és keressük-kutatjuk az újabbnál újabb helyeket, melyekből az utóbbi hónapokban sem volt hiány. Össze is szedtük, hogy merre jártunk, mik nyitottak meg – az éttermektől kezdve a pékségeken és a fagyizókon át a szórakozóhelyekig, sőt, két új ételudvar is az utunkba akadt.

Lettek új kedvenceink, ahova máskor is visszamegyünk, és reméljük, olvasóink is találnak ilyeneket a repertoárban.

Éttermek

Induljunk távolról, egészen pontosan Szentendréről. Itt, a Városház tér szélén nyitott meg nyár elején a Teyföl, ahol a magyar konyha jól ismert ételeit kínálják, csupa olyat, ami anno a sulimenzán is gyakran az étlapon szerepelt, ám a trükk az, hogy bár egyik kaja sem a hagyományos módon készül, mégis, amikor enni kezded, pontosan azt az ízt fogod a szádban érezni, amit gyerekkorodban is. 

Ugyancsak békebeli ízeket kínál a Bartók Béla úti Kréta Bisztró, ami májusban még csak egy sörözőnek indult, ám rövid időn belül megjelentek az ételek is, és most már inkább enni térnek be ide a környékbeliek, pláne hogy nagyon jól elkészített hagyományos konyha várja a vendégeket, a rántott bécsi burgonyasalátával vagy a túrógombóc minket is levett a lábunkról. 

A francia bisztrók hangulatát hozza a Dob utca és a Nagykörút sarkán nyáron újranyitott hely, a Fricska 2.0, ami hasonlóan népszerű lesz, mint az elődje, nem véletlen, hogy részben a régi menüsorukat gondolták újra. Elérhető áron ebédelhetünk itt, a vacsoraidőre pedig új ételekkel készülnek.

A növényalapú étkezés és a fenntartható vegánság a fő csapásirány a Hajós utcában megnyitott kis helyen, a Zöldben. Nem használnak feldolgozott élelmiszereket, nincs se olaj, se cukor, és szinte minden gluténmentes. A Nyugatinál megnyitott Kpi's Soup & More pedig a japán és a magyar konyha közti vékony határmezsgyén mozogva a két gasztrokultúra alapételeit kínálja nem megbolondítva, viszont annál finomabb kivitelben. 

Street food

A nápolyi pizza imádata Budapesten is gasztroevidencia, és hogy ez így van, az nagy részben a Kazinczy utcai Digónak köszönhető, akik idén nyáron egy új hellyel örvendeztettek meg bennünket: a Városligetben megnyitott az új Digó. Az Állatkerttel szemközti nagy teraszuk ugyanazt azt a kivételes minőséget kínálja, mint a belvárosi Digó, úgyhogy nem féltjük őket attól, hogy ne pörögne be a hely előbb-utóbb.

Kávézók, pékségek, édességek

A Gozsdu-udvar meghatározó helye régóta a portugál leveles cukrászsüteményeket kínáló Lisboa Pastry & Bakery, ami most egy új helyet nyitott a Bajcsy-Zsilinszky út elején, ráadásul baráti árakkal, a megszokottan magas minőséggel, tojásos reggelikkel és saját márkás kávéval, ami ugyanolyan isteni finom, mint a pastel de natájuk. 

Szintén nagyon finom a kávé a XIII. kerületi Bringitonban, amiben az a csavar, hogy elősorban bringásoknak szól a hely, ami kávézó és bringabolt egyben, sőt, még szervizelést is vállalnak, ha úgy hozza a sors. A Károlyi-kert szomszédságában található baKudapa pedig azért érdekes, mert ez a város első indonéz kávézója, ahol szumátrai kávékülönlegességeket, fűszeres falatokat és pozitív energiákat kínálnak.

Nyáron természetesen fagyizók nyitnak meg a legnagyobb számban, és új helyekből idén sem volt hiány. Ott van mindjárt a Nour, amiből van már egy Budaörsön, és most a Bazilikánál is nyitott egy, ami igazából nem is fagyizó, hanem desszertbutik, és már ebből az elnevezésből is látszik, hogy ez egy nagyon elegáns prémiumhely – nem véletlenül kóstoltuk itt és ámultunk el a szarvasgombás fagyitól. Ellenben a Bartók Béla úti Mikrokosmos, amit a gellérthegyi fügések nyitottak, már 100%-ban fagyizó, akárcsak az olasz fagyit kínáló MAMO, ami eddig csak a Ráday utcában volt, de most már van egy a Tompa utcában is.

Teraszok, bárok, éjszakai helyek

Kezdjük a teraszokkal, már csak azért is, mert a dinamikusan fejlődő, egyre népszerűbb Népsziget kapott egy új helyet, a hatalmas méretű Szitakötőt. Itt nemcsak finomabbnál finomabb italokat kortyolgathatunk, de három külön ételpult (halas, pizzás és tépett malacos) is várja a vendégeket. A másik teraszos hely a Városligethez közel, a Benczúr utcában nyitott, a Szakszervezetek Háza aulájában és belső kertjében, ez pedig egy régi, legendás hely, a Tütü Tangó újranyitása Tütü Tangó kert café néven, kulturális estekkel, koncertekkel, kiállításokkal és DJ-programokkal. Bár a Tütü este 10-kor bezár, ez nem mondható el a Dob utcai Bårom Bárról, erről a miniatűr szórakozóhelyről, ahol ebben az idősávban pörögnek fel az események.

Végül, de nem utolsósorban egy olyan hely, ahol az alkohol az uralkodó. A Klauzál téri vásárcsarnokban található Klauzál Craft a söröket részesíti előnyben, azon belül is a kisüzemi finomságokat és különlegességeket, de pálinkát, bort, sőt még üdítőt is kapni, úgyhogy mindenki jól jár, aki ide betér szomjasan.

Címkék