A hely, ahol találkoznak az IDE pizzái, a Buja Disznó(k) rántott húsai és a 101Bistro baói. Ez nem a mennyország, hanem az ODA. Az új étterem a Czakó Kert helyén nyílt, így csak a Tabánig kell utaznunk, hogy egyszerre válogathassunk mindhárom kedvenc finomságai közül. Ázsiai, hagyományos vagy olasz fogásokra vágyunk? Itt egyik esetben sem maradunk éhesek.

Nem állítjuk, hogy nem szorult kicsit össze a szívünk, amikor a Tabán legrégibb házába új életet lehelő, a környék egykori falusias hangulatát visszahozó Czakó Kert bezárta kapuit. Szerencsére a tulajdonosoknak fontos volt, hogy legkedvesebb gyermeküket biztonságban tudják, így maradtak az ismerős pályán, amikor új üzemeltetőt kerestek Buda egyik legbájosabb helyének. A választásuk Vidó Nórira esett, akinek pizzakisüzeme már korábban is a Czakó Kertben működött, a város éhes népe pedig onnan ismerheti, hogy ő fogadtatta el a budapestiekkel, hogy a pizza nem feltétlen kerek. Mennyei, ropogós-tésztás, gazdagon feltételezett szögletes, majd kisebb négyzetekre vágott pizza al taglióit az IDE pizzasütödében kóstolhatjuk a város több pontján. Most azonban még nagyobb fába vágta a fejszéjét, amikor megnyitotta az ODA éttermet a Czakó Kert helyén.

Az ODA továbbra is őrzi azt a nyugodt, kicsit rejtettebb, barátságos hangulatot, amit annyira szerettünk, a csodás kertben pedig jólesik a felfrissülés. A koncepcióban azért több változás is van, a hely „éttermesebb” jelleget öltött, megszűnt az üzletrész, a piac pedig az épület Tigris utca felőli oldalára került. A mosdókat viszont már bentről is meg lehet közelíteni, a kicsiket pedig jókora gyereksarok várja.

Annak pedig csak örülhetünk, hogy még több fajta jó falat vár itt bennünket egy helyen. Az ODA-ban ugyanis külön konyhában sülnek az IDE jól ismert és szeretett pizzái, és külön helyiség jut a Buja Disznó(k) rántott húsainak és a 101Bistro különleges tajvani fogásainak is, ám mi ebből semmit sem érzékelünk, közös étlapról választunk, és az asztalunkhoz is egyszerre fut be a sok finomság. Nórinak fontos volt, hogy az új étteremben olyan társai legyenek, akikkel hasonlóan gondolkodik a vendéglátásról. Így nem véletlen, hogy három olyan városi kedvenc került egy tető alá, ahol a finom ízek magától értetődnek, a légkör pedig közvetlen, a minőség nem válik öncélúvá.

Az ODA ideális olyan ínyenc társaságok vagy családok számára is, melyek eltérő igényekkel érkeznek, néhány tagjuk különlegességekre, míg mások hagyományos ízekre vágynak. Minket meg persze nem kellett biztatni, hogy éljünk a lehetőséggel és minden lehetőséget kipróbáljunk. Először megkóstoltuk a Buja Disznó(k)tól a város egyik legjobb rántott húsát, az óriási, kívül ropogós, belül omlós, aranyszínű sertésszelet (3980 Ft) a tőlük megszokott, tányérról lelógós forma volt, jó ismerős egy nehéz nap után.

Utána azonnal rámentünk a kacsabaóra (3990 Ft), a páratlanul puha párolt zsömleszerűség, a lágy húsdarabok olyan finomak voltak, hogy legszívesebben azonnal indulnánk is a következőért, ráadásul kifejezetten szórakoztató volt egy különlegesebb ízt kóstolni a hibátlan klasszikus után. A végére hagytuk a pizzákat, ropogós, buborékos, habkönnyű tészta gazdag feletétekkel (1090–1490 Ft / 2 nagy szelet), ebben sem csalódtunk.

Az ODA desszertben is erős. A Czakóból ismert kedvencek közül is maradt néhány, például a tiramisuk (1990 Ft), de a házias ízű, csodaszép szilvás pite (1990 Ft) már Nóri ötletét dicséri, a 101Bistro-sok jóvoltából pedig mooncake-et (2000 Ft) is kóstolhatunk. A finomságokat kézműves sörökkel, hazai borokkal, limonádékkal öblíthetjük le.

Az ODA-ba (Nórinak hála) akkor is érdemes betérni, ha korán indul a nap, vagy éppen szeretnénk egy kis dőzsöléssel, hosszú brunchcsal kezdeni. Reggel 8-tól 11.30-ig kóstolhatjuk a kemencéből frissen kikerült, ropogós focacciaszendvicseket (1990 Ft) vagy a hihetetlenül finom granolát (2600 Ft), az igazán éhes hedonisták pedig ki ne hagyják a reggelitálakat (4900 Ft). A többségében olasz beszállítóknak hála elmerülhetünk a szuper felvágottak, sajtok, krémek világában, jó érzés ezeket a finomságokat a maguk természetességében is felfedezni.

Az ételek között a vegetáriánusok és gluténérzékenyek is találnak a fogukra valót, a könnyedebb fogások kedvelői pedig többféle saláta közül is választhatnak. Mi pedig csak annyit mondanánk, hogy nagyon örülünk ennek a szuper új helynek, söpörjük hát félre a czakós nosztalgiát, és élvezzük az elénk tárt ízeket és hangulatot.

Címkék

Elérhetőségek

ODA 1016 Budapest, Czakó utca 15. Facebook-oldal