Már többször is leírtam, hogy mennyire szeretem és milyen sokat járok a Népszigetre, erre a vadregényes Duna-parti részre, ami bujább, mint a Római-part, jóval szellősebb és ezért élhetőbb is. Eddig három hely működött a parton, melyek mellé most egy negyedik is feliratkozott, a nagy terveket dédelgető Szitakötő, ami nemcsak több embert szeretne a partra csábítani tényleg kalapemelést érdemlő kínálatával, hanem még arra is vállalkozott, hogy gondozzon egy egészen nagy partszakaszt, hogy a Népsziget továbbra is megőrizze természetközeliségét, végtelen nyugalmat árasztó hangulatát, ahova energiafröccsel ér fel kibringázni vagy kisétálni hétvégén vagy egy fárasztó munkanap után.

A Népsziget partjára lépcsőn jutunk le, melynek két oldalán, szorosan egymás mellett sorakoznak a helyek: a Perem a szélén, mellette a Kabin, majd egy sóhajtásnyi szünet után a Wasser, aztán a nagy semmi, pontosabban a sétány, ami nem sokkal később beleveszik a susnyásba. Legalábbis eddig ez volt a helyzet. Már tavaly láttuk, hogy ezen a Wasseren túli részen valami készül. Épült valami, valami nagyobbacska, és bár még abban az évben vártuk, hogy meglássuk a végeredményt, arra végül csak idén került sor: megnyitott a Szitakötő street food kikötő, ami persze nem kikötő, de közel van a vízparthoz, így előtte akár le is horgonyozhat egy hajó, de jobb, ha inkább átvitt értelemben értjük a kikötőt, 

ahol most révbe ért a street food a Népszigeten.

ahol most révbe ért a street food a Népszigeten.

Ami első ránézésre szemet szúr, hogy a Szitakötő jó nagy. Négy pult várja a vendégeket: az elsőben a Helló Röfi! disznós finomságait kínálják, jórészt szendvicsek formájában, aztán következik a vendégtérbe belógó, három oldalról körbejárható italospult, majd a nápolyi pizzás rész jön, amit a szitakötős csapat készít, és a halételek kedvelőinek a Nemo Fish & Chips pultja zárja a sort. A vendégtér sem kicsi, rengeteg az asztal, melyek fölött árnyékolók vannak, nehogy napszúrást kapjunk, de ha valaki napozna, nyugszékekbe is kiülhet, szinte közvetlenül a vízpartra. 

Első ránézésre olyan hely a Szitakötő, ahol akár egy teljes napot szívesen eltölt az ember egyedül vagy társasággal, a vizet bámulva, beszélgetve vagy egy könyvvel a kezében.

Első ránézésre olyan hely a Szitakötő, ahol akár egy teljes napot szívesen eltölt az ember egyedül vagy társasággal, a vizet bámulva, beszélgetve vagy egy könyvvel a kezében.

A Szitakötő esetében a minden kezdet nehéz elve érvényesült. Az előkészítés, a tervezés, a tárgyalások három évet vettek igénybe, és gyakran tűnt úgy, hogy a helyzet reménytelen és kilátástalan, de aztán mindig történt valami, ami továbblendítette a hely ügyét. Végül 2022 februárjában elkezdődött a kivitelezés

A Szitakötő a területet a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságtól bérli, akiknek nagyon tetszett a hely koncepciója: a teljes partszakaszt – ami egyébként óriási, 8000 négyzetméter – szerették volna bérbe venni, de nem azért, hogy beépítsék, hanem pont ellenkezőleg, hogy gondozzák, hogy ne épüljön be, ne legyen megterhelve újabb és újabb helyekkel, hanem inkább őrizze meg a paradicsomi hangulatát és szellős maradjon. Első körben megszórták a területet sok-sok kukával, kihelyeztek padokat és étkezésre alkalmas asztalokat, facsemetéket ültettek, és vállalták a terület gondozását is, hogy mindennap felszedik a keletkezett szemetet, összeszedik a csikkeket, amiket aztán el is szállíttatnak. Ha valaki most végignéz ezen a 8000 négyzetméteren, tényleg azt látja, hogy teljesen rendben van, a természet maximális tiszteletben tartásával gondos kezek vigyázzák. A XIII. kerület is támogatta a Szitakötőt, pedig eleinte nem szerettek volna egy újabb helyet ide. Ám a koncepció működőképessége végül annyira megnyerte a tetszésüket, hogy teljes mellszélességgel beálltak a Szitakötő ügye mögé. 

A Szitakötő elképzelései, részben jövőbeni tervei között szerepel az is, hogy ezt a 8000 négyzetmétert a Népszigetre érkezők máshogy is tudják használni, mint hogy leülnek a vendégtérre vagy valamelyik kihelyezett padra. A kis játszótér már részben kész van, a hinta és a homokozó már használatban, de lesz még egy csúszda is. A partra telepítenének grillezőhelyeket, ahol kisebb társaságok maguknak készíthetik majd el a kajájukat, és tervben van egy kis strandröplabdapálya kialakítása is. Ha pedig mindez megvalósul, a hely egy jó nagyot lép abba az irányba, hogy családok meg társaságok egész napos kikapcsolódását biztosítsa. 

A Szitakötő idén nyáron végre megnyitott, és bár már régóta megvannak a kedvenc szpotjaink a Népszigeten, most lett egy újabb. Ebben benne van a hely barátságos hangulata, és az is, hogy nem zajos, mert viszonylag távol esik a hídtól, ahol nyáron szinte ötpercenként átdübörög egy vonat. Megoldja azt a problémát is, ami a Népsziget eddigi ételkínálatát jellemezte: szűkös volt, és így hamar megunható. Most viszont itt vannak a Helló Röfi! brutál szendvicsei (30003500 Ft), táljai (33003800 Ft) és salátái (33003800 Ft) és a Nemo halas fogásai (34904990 Ft). 

A 2600 és 3600 Ft között mozgó nápolyi pizzák összes alapanyaga, de még a kemence, amiben sütik, is egyenesen Nápoly mellől, egy kis családi vállalkozásból érkezett, és tényleg csak az a fa, amivel tüzelnek, számít magyarnak. Ottjártunkkor kóstoltunk mindenből, és ha van az elégedettségnek maximuma, akkor a végére abba a tartományba ért a kedvünk. A Nemo és a Helló Röfi! ételeit persze már ismertük, a Szitakötő nápolyi pizzáját viszont még nem, de mindenkit megnyugtatunk, pláne ha finnyás pizzafaló: egy újabb olyan hely nyílt, ami nagy vonzerővel bíró, minőségi pizzát kínál

Nemcsak az étel-, de az italkínálat is jelentősen eltér mindattól, amit a többi helyen kapunk, csak az árak tekintetében vannak ugyanott. Csapon Rizmajer és Primator sörök vannak, valamint a First Hippie APA-ja, illetve mindig van egy vendégcsap (9001400 Ft). Az üveges söröket szintén ezek a kisüzemek biztosítják, kiegészülve pár Fehér Nyúl sörrel. Mivel a helynek szoros összefonódása van az Újpesti BorVíkenddel, ezért a Szitakötő borban is rendkívül erős

A hely fő borászati partnerei a badacsonyi Pátzay Borászat, a Pannonhalmi Főapátság pincészete, valamint a tokaji Holdvölgy Birtok. Húszféle palackos bor közül választhatunk, ráadásul formatervezett szitakötős pohárból kortyolgathatjuk el. Az olaszos ízlés itt is érvényesül, mert csapon kapható frizzante is. És elég komoly a hely ginkínálata is, de akkor sem jönnek zavarba, ha bármilyen más égetett szeszt, üdítőt vagy kávét kérünk. A fröccshöz szűrt, magnéziummal dúsított BWT vizet kapunk. Ha egyszerre egy teljes litert kérünk belőle, és ez a borra is igaz, akkor olcsóbban kijövünk

A szeptember végéig, október elejéig mindennap nyitva tartó Szitakötő előnyeit még lehetne sorolni, tudnánk még dicsérni, nagyon is, de ahogy a pudingnak az evés, úgy egy helynek meg az a próbája, ha odamegy az ember, rendel, majd leül. Hétköznap csak délután 4 körül nyitnak és 10-11 körül zárnak, hétvégén (péntek, szombat, vasárnap) viszont éjfélig tartanak nyitva, és már délben kinyitnak. Mivel a vendégtérben van erre kialakított hely, idővel DJ-k fogják szolgáltatni a zenét, a hely szelleméhez illő, inkább chilloutos hangulatokat, illetve csütörtökönként speciális szett szól mindig, régi és új magyar zenék. Fiatalok, idősek, kutyások, bringások, szerelmespárok, magányosak és családosok, kisebb-nagyobb társaságok egyaránt megtalálják majd a maguk helyét a Szitakötőben, ami egymaga tökéletesen reprezentálja a teljes Népszigetet, aminek a neve is csak ezt üzeni: ez a hely mindenkié!

Címkék

Elérhetőségek

Szitakötő 1138 Budapest, Népsziget út 727. Facebook-oldal