A külföldi zenekarok nyári budapesti koncertjei után következzenek a hazai zenekarok fesztiválokon túli fellépései, melyek közül most 12-t ajánlunk mindenki figyelmébe.

MΣO CULPA

A Pontoon jazzes hétfője mellett a live jam estjei esnek a legjobban mindazoknak, akik a kiszámíthatatlan zenei utazásokat szeretik. Május 18-án este 8 órától ismét zenészek és DJ-k találkoznak egymással, a vezetőjük pedig ezúttal The Acoustic Minimal Techno Partyból és a Willany Leóból ismerős MΣO CULPA lesz. Mellette színpadra áll majd a gitáros Vígh Dávid (Takkra), a keleti zenék felől érkező fuvolás-ütőhangszeres Fatou Gozlan, a vibrafonon játszó, komolyzenei háttérrel bíró technózenész, Kram Berev, valamint két DJ: Infragandhi és Baladi. 

Esti Kornél

A tavaly fennállásának 15. évfordulóját ünneplő Esti Kornél zenekar idén nyáron már az új, sorrendben hatodik nagylemezét koncertezteti országszerte, ami március közepén jelent meg, Nyitva hagytam címmel. A budapesti lemezbemutató nagykoncertre május 19-én este kerül sor a Budapest Parkban, és akiknek az Esti Kornél mellett esetleg a Middlemist Red a másik kedvenc magyar zenekaruk, azoknak 2in1 élményben lesz részük, merthogy ők lesznek az előzenekar. 

Analog Balaton

Napjaink egyik első számú elektronikus zenei sikertörténete itthonДeváé mellett – az Analog Balatoné. Ahhoz képest, hogy aránylag friss formációról van szó, a duó koncertjei telt házzal mennek, sőt a Turbinában dupla estés bulit is toltak. Május 21-én este egy számukra eddig még ismeretlen helyszínen, a Kobuci Kertben zárják le a klubszezont és nyitják meg a fesztiválszezont. Még nem is tudják, hogy a nyári hangulatú naplementék aláfestő zenéjének is tökéletes programjuk nagyon passzol majd a Kobucihoz. A közönség bemelegítéséről Superflake gondoskodik majd. 

Jazzbois

Az alapvetően trió felállásban zenélő jazz-hiphop-zenekar zenészbarátai társaságában lép fel május 26-án este az A38 Hajó teraszán. Kosztolánszki Dominik (DomBeats) szaxofonon, Mukunda Matyi pedig gitáron működik majd közre. De fellép majd a Sör és Fű is meg a Co Lee & don C páros. Belassult, bólogatós, füstben úszó és kellemes Dunán ringatózást kínál majd az esti buli. 

The Moog, Black Bartók

A 2004-ben alakult budapesti indie-zenekar-legenda három nagylemezt követően, a 2010-es évek közepétől kezdve kivonta magát a forgalomból, és bár nem jelentették be feloszlásukat, hibernálták magukat. Így most a The Moog egy egyszerre létező és nem létező zenekar. Május 27-én egyetlen estére felébresztik magukat és koncertet adnak az A38 Hajón. Az előzenekaruk a velük nagyjából egyszerre indult Hangmásból alakult Black Bartók lesz, a koncertek után pedig stílszerűen Tesco Disco. 

Óperentzia

A Korai Örömmel és a ColorStarral rokonítható, Nyíregyházán alakult, de már évek óta a fővárosban működő zenekar legutóbbi nagylemeze tavaly év végén jelent meg, Biohack címmel. Zenéjükben vegyül elég sok minden: etnikus elemek, elektronikus tánczene, jazz és funk meg dub és downtempo, mindez játékosan, fantáziával egybehegesztve. Május 28-án este a Pontoon fedélzetén láthatjuk-hallhatjuk őket. 

Romano Drom

Különleges, ún konceptkoncertre készül június 1-jén a Kobuci Kertben a Romano Drom, melynek címe 'Mangaipo'-kéretés. A zenekar egy ma is élő, ám a többség számára rejtett oláhcigány hagyomány, a kéretés bemutatására vállalkozik a koncert keretein belül és sok-sok táncos zenével. A kéretés (lánykérés) egy olyan szokás, amire a családok – mind a fiús, mind a lányos családok – gyakran több éven át készülnek.

Meszecsinka

A Kobuci Kertben tartja új nagylemeze bemutató koncertjét a Meszecsinka, méghozzá június 7-én este. Az új albumot először a koncerten lehet majd megvásárolni, és dalok is most hangzanak el majd róla először. Gitáron közreműködik Fenyvesi Máté, aki a lemez hangmérnöke és producere is volt. Az előzenekar egy friss alakulat, az énekes-dalszerző Paár Julcsi Uljana Quartetje, ami kortárs-improvizatív elemeket tartalmazó és a magyar népzenei dallamkincsből merítő világzenét játszik. 

Supernem

Idén 20 esztendős Magyarország legvagányabb rakenroll bandája, a Supernem, és mikor máskor ünnepelnék meg, mint nyáron, és hol máshol, mint a Budapest Parkban. Egyelőre nincs szó arról, hogy a július 8-i bulin lesz-e előzenekar meg vendég, de lehet, hogy bele se férne. Mégiscsak húszévnyi, tekintélyes dalmennyiség lényegét kell majd végigvenni úgy, hogy semmi fontos ne maradjon ki a szülinapi repertoárból. 

Elefánt

A Supernemhez képest feleannyi idős (idén 10 éves) a budapesti alterrockzenekar, az Elefánt, akik a kerek évfordulót a Budapest Parkban ünneplik meg július 14-én. A 2012-ben indult zenekar a 10 év alatt négy nagylemezt készített, melyek ideálisan egyensúlyoznak az elektronikus és a gitárhangzás, az irónia és a sötét hangulatok, a mainstream és az undeground között, kitaposva ezzel egy saját Elefánt-ösvényt. Ha minden igaz, idén új lemez is érkezik.

Blahalouisiana

Idén nyáron zenekari születésnap lesz zenekari születésnap hátán! Fennállásának 10. évfordulóját ünnepli augusztus 4-én a Budapest Parkban az idén februárban negyedik lemezével (Hozzánk idomult az ég) jelentkező, székesfehérvári gyökerekkel rendelkező Blahalouisiana. A sokféle stílusból megformált, fülbemászó popzenéjük lemezről lemezre egyre jobb és egyre szerethetőbb, bár biztos nem értek volna meg 10 évet, ha már az elején nem tódult volna rájuk számottevő tömeg. 

Krúbi

Krúbiból facsarni lehet az iróniát – amennyiben az irónia bármiből kifacsarható lenne. Krúbileum címre keresztelt nagykoncertje, ami augusztus 5-én lesz a Budapest Parkban, egy ilyen ironizáló esemény lesz. Saját fennállásának 5. évfordulója alkalmából ünnepelteti magát a hazai hiphopszíntér legszemtelenebb és legszórakoztatóbb alakja – aki egyébként tényleg 5 évvel ezelőtt, 2017 májusában osztotta meg legelső dalát a közönséggel. 

Címkék