Az már korábban kiderült, hogy többek között Fred Again.., Halsey, Sam Smith, Liam Gallagher, Martin Garrix, Janelle Monáe, Stormzy és Skrillex is fellép a 2024-es Szigeten, az utóbbi napokban azonban a kisebb helyszínek előadói is kiderültek, míg a csütörtöki sajtótájékoztatón számos egyéb újdonságról is lerántották a leplet a szervezők.

A kiemelt nevek mellett a Nagyszínpadon láthatjuk majd például Lous Tomlinsont, Raye-t, Tom Odellt, Becky Hillt, Yves Tumort és Azahriah-t is, aki idén már az igen előkelő  kora esti idősávban léphet a közönség elé, a friss bejelentés szerint pedig augusztus 7-én Kylie Minogue lép majd fel.

A sokáig A38 Színpadként ismert hatalmas sátor ismét új néven tér vissza, ezúttal Revolut Stage-ként kell majd keresnünk. Itt lesz a Fontaines D.C., Four Tet, a Big Thief, MØ, a L'Impératrice, az Editors, a Modeselektor, a Kiasmos, a Crystal Fighters, Aurora és a Yard Act is.

A Party Arena szokásosan a hajnalig tartó csapatás terepe lesz, itt ezúttal is tematikus napok várják a bulizni vágyókat az Elrow, a Q-dance, az Awakenings, a Rampage és a Next Level vagy éppen a Martin Garrix által alapított Stmpd Rcrds jóvoltából.

A Sziget egyik legemblematikusabb helyszínén, a technószentély Colosseumban olyan nevek állnak a pult mögé, mint Sven Väth, Richie Hawtin, Honey Dijon, KI/KI, Anfisa Letyago, DJ Seinfeld vagy Ferrari Rot.

Az elsősorban feltörekvő előadóknak helyet adó Európa Színpad szintén új néven keresendő: a The Buzz olyan fellépőket vonultat fel, mint Artemas, a Royel Otis, az Elefánt, Redzed, a Jazzbois és a feltörekvő kategóriából már azért kilógó God Is An Astronaut is.

A hiphop és a rap kerül a fókuszba újfent a dropYardon, ami a Sziget egyik legfiatalabb színpada. Itt fog koncertezni Pogány Induló, Songer, a L'Entourloop, Sisi, Ezhel, Hundred Sins, Zola, 6363 és a Wavy kollektíva is.

A Sziget világzenei színpada, a Global Village most az egyik legtáncosabb helyszín lesz, itt muzsikál majd a Bohemian Betyars, a Bukahara, Flavia Coelho, az Eskorzo, a Romano Drom, a Besh o Drom, a Yagody és a Mitsune.

Fejlesztések, változások

A szervezők a sajtótájékoztatón a programok mellett számos fejlesztésről is beszéltek, melyeknek célja a vendégélmény fokozása. A vendégeket egy új Welcome Zone fogadja majd, ami azon túl, hogy egy tökéletes találkozási pont, itt kerül kialakításra a megújult Városközpont is, ahol elérhető lesz minden olyan szolgáltatás, ami a látogatóknak nagy segítség a fesztivál forgatagában. Átalakítják továbbá a Nagyszínpad közönségterét is, a színpadhoz legközelebbi részen kialakítanak egy kordonnal elkülönített „fan pit”-et, valamint további újítás, hogy a koncertek jobb élvezhetősége érdekében eltűnik a közönségtér közepén álló keverőtorony, ehelyett a nézőtér két szélén álló kisebb építmény veszi át ennek szerepét.

A hazajutást segítendő technikai újítás, hogy több helyen lesznek olyan digitális információs táblák, ahol valós idejű adatokkal tájékoztatják a közönséget, hogy egyes útvonalakon mennyi idő alatt lehet a kijáratot elérni. A nagy érdeklődésű fesztiválnapokon a H-híd irányába is megnyitják a gyalogos forgalmat, ezzel is elkerülve a feltorlódást. A H-hídtól éjszakai buszjáratok is közlekednek majd a Margit híd irányába, de sűrítik a hajójáratokat és a taxis közlekedésben is lesznek majd változások, például egy új taxidroszt a H-híd irányában.

A vendéglátóhelyeknél újra lesznek budget food opciók, melyeknél ezúttal kifejezett követelmény volt a pályázók felé, hogy ez ne a sültkrumplit jelentse. Szigorodtak a környezetvédelmi és fenntarthatósági elvárások is, ami az ételek alapanyagait illeti, valamint az evőeszközöket, ezen felül pedig jó hír, hogy az ételudvarokban is lesz ezentúl vízvételi lehetőség.

Minden további információ, a line-up, valamint a jegy- és a bérletvásárlás a Sziget hivatalos weboldalán érhető el.

(Borítókép: Rockstar Photographers)

Címkék