látnivalók és kultúra

szerkesztés

A Halászbástyán és a Mátyás-templomon túl – Séta és időutazás a Várnegyed kanyargós utcácskáin

Szerzők

  • Fürdős Zsanett

2022. 11. 22. 15:16

A Várnegyed az a hely, ahová még budapestiként is viszonylag keveset járunk fel, holott tele van rejtett zugokkal, titkokkal, izgalmas történetekkel és romantikus utcácskákkal, amiket nagyon is jó felfedezni. Ráadásul a budai Vár sokkal több magánál a palotánál, a Halászbástyánál meg a Mátyás-templomnál, és nemcsak az át- és az újraépítések meg az elkerített és biztonsági őrökkel védett épületek határozzák meg a képét, hanem a mesebeli barokk házak meg a macskaköves utcák is. És hogy miért érdemes a lakóházakkal teli övezetben sétálgatni? Mert itt nem kell átvágnunk a fényképező turistahadak sűrűjén, és egy picit még úgy is érezhetjük magunkat, mintha egy másik világban lennénk.

Bevallom, hiába nőttem fel Budapesten, a Várnegyed számomra is sokáig egyet jelentett a turistákkal teli Halászbástyával és a Sándor-palotával, a Siklóval és a Budavári Palotával meg persze a lenyűgöző kilátással Pestre. Idősebb fejjel viszont egészen új távlatok nyíltak meg előttem. Ha túllépünk az ikonikus és mindenki által fotózott látványokon, akkor felfedezhetjük például a Tóth Árpád sétányt, ahová a várfalak romjain 1720-ban telepítettek fákat, így ez Budapest első fasora is, a nevét 1946-ban kapta, mivel a költő a közeli Táncsics Mihály utcában élt.

Tóth Árpád sétány

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

A Táncsics Mihály utca 16. homlokzatán egy barokk festmény is van

Fotó: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

A sétánnyal párhuzamos Úri utcán viszont már egy mesebeli világ tárul elénk, ahol egy- és kétemeletes, színes barokk házak hatalmas boltíves kapukkal, kockakő és rengeteg történet van. Meglehet, hogy ezek a házak elsőre a 17. századba repítenek minket, valójában sokkal régebbi emlékeket találhatunk a falak mögött meg a házak alatt. 

Fotó: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest

Fotó: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest

A Várhegy alatt komoly barlangrendszer húzódik, ami régen összekötötte az épületeket, másrészt ha szerencsések vagyunk, és bejutunk egy-egy házba, akkor középkori falmaradványokat és több száz éves falépcsőket is találhatunk. A Budapest100 alkalmával nekünk volt olyan mázlink, hogy több lakóházat is felfedezhettünk, így azt is láttuk, hogy a mesebeli látvány a girbegurba utcákon jóval túlnyúlik: a kapuk mögött rejtőző belső kertekről már tényleg csak szuperlatívuszokban tudnánk írni.

Fotó: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest

Bécsi kapu

Fotó: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest

Fotó: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest

A Várnegyed nemcsak az épületek, de az egymásra rakódott történelem miatt is az egyik legszínesebb környék: itt a 13. század a jelennel keveredik, a valamikori polgárváros a budai zsidósággal vagy épp a török korral, a kövek a betonnal és az üveggel. Annyira sajátos hangulatot árasztanak a girbegurba utcák és a kisebb sikátorok, hogy néha még azt is elfelejtjük, hogy Budapesten járunk. 

Fotó: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest

Fotó: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest

A Hess András téren állt Buda egyik legkorábbi épülete, egy 13. századi Domonkos-rendi kolostor, ami a törökök idején egyre romosabb állapotba került, majd Buda visszafoglalásakor el is pusztult. Később mellette húzták fel a jezsuiták új kollégiumát, aminek szépen felújított homlokzata mögött ma már a Hilton Budapest működik.

A téren érdemes a Vörös Sün házra is szánnunk pár percet, ugyanis ez volt Buda első emeletes épülete, és ez volt sokáig az egyetlen vendégfogadója is. Az 1700-as évek folyamán kertjében tánctermet építettek, majd egy színpadot is kialakítottak, így itt tartottak Budán először színházi előadást, a 20. században viszont már az itt működő nyilvánosházról volt hírhedt.

A Miklós-torony és a jezsuita kollégium

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

A Táncsics Mihály utcából látszik az Országos Levéltár és a Budavári Evangélikus Templom épülete

Fotó: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest

A Táncsics Mihály utcában van egy középkori zsidó imaház, aminek alapjai még a város alapításakor épültek, a boltíves termet viszont a 15. század körül alakították ki, és a török hódoltság idején lett a szefárd közösség imaháza. 

A Bécsi kapu téren ott van a Magyar Nemzeti Levéltár neoromán főépülete, ahol Pecz Samu először alkalmazott vasbeton szerkezetet, de itt találjuk Hatvany Lajos egykori otthonát is, a 7-es szám alatt. A házat a 19. század elején Grigely József volt piarista tanár alakíttatta át, ekkor kerültek fel homlokzatára a Vergiliust, Cicerót, Szókratészt és Liviust ábrázoló domborművek is.

Fotó: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest

Fotó: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest

Az Esterházy család egykori palotája a Bécsi kapu téren

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

A budai Vár történelmi lakónegyedében sétálgatni tényleg felér egy időutazással, és miközben az utcákon kalandozunk, megcsodálhatjuk a barokk építészet olyan sajátos stílusjegyeit, mint a hagyma- vagy a gúlasisakos torony, a gazdagon faragott kődíszek és a színes homlokzatok a vöröstől a kékig. Mindeközben olyan paloták között kalandozhatunk, ahol egykor Esterházyak és Habsburgok éltek, de láthatjuk a Cartier-palotát és a Stelczer-házat is, amiről az a kísértethistória járja, hogy egykori lakói minden év augusztus 20-án két, egymáshoz bilincselt csontvázat láttak az emeleti lépcsőről leereszkedni.

Folytatnád az olvasást? Szeretsz mindig képben lenni, érdekelnek a legújabb budapesti hírek, történetek? Iratkozz fel heti hírlevelünkre, az Insiderre, és legyél te a társaság iránytűje, ha éttermet, kirándulóhelyet vagy programot kerestek!

Ha tetszenek a cikkben szereplő fotók, és szívesen megvásárolnád őket – vagy akár csak egyet – nagy felbontásban, ide írj egy e-mailt: sales@welovebudapest.com. (A fotók kizárólagos tulajdonosa a We Love Budapest Kft.)

Hasonló tartalmak

Admin mode