A budapesti bulinegyedben talán az is van, ami amúgy nem létezik. Erzsébetváros közepének street food kínálata ráadásul most egy marokkói ihletésű parányi hellyel gazdagodott: shawarma, különleges fűszerezésű borjúarayes, marokkói báránykolbász ropogós burgonyával és persze a névadó baba ganoush.

30 fokos májusi hőségben érkeztünk a Kertész utcába, ahol a két testvér jéghideg üdítő helyett forró marokkói mentateával kínált minket, és mennyire igazuk volt: a gőzölgő tea egyből rendbe is tette a hőérzetünket. Gál Alex testvérével együtt üzemelteti a „Babát”, és nagy szeretettel vártak minket, hogy végigkóstoljuk az egész kínálatot.

A környék első ránézésre kissé leharcoltnak tűnő küllemét mi inkább patinának mondanánk, pont ez adja ugyanis a bulinegyed mással össze nem hasonlítható, egyedi báját. Erzsébetváros ráadásul a világ konyháinak gyűjtőhelye, street foodban pedig különösen kiemelkedőt produkál a városrész Budapest amúgy is elképesztően sokszínű kínálatán belül. Ebbe a változatosságba érkezett meg a közel-keletinek titulált, de alapvetően főleg marokkói ihletésű hely, a Baba Ganoush.

Maga a baba ganoush az arab konyha gránátalmával tálalt padlizsánkréme, és nyilván kicsit máshogy készül, mint az általunk elsődlegesen ismert erdélyi változat (a zakuszkáról már nem is beszélve). Az ajvárhoz hasonlító sültpaprika-krémmel is találkozunk a borjúhússal töltött sült pita (arayes), a friss báránykolbász és a csirkehúsos shawarma mellett, amiről egyébként a szír Laziza kapcsán korábban már írtunk. Az árak abszolút korrektek: az arab saláta 890 Ft, a baba ganoush 1090 Ft (mindkettő pitával), a shawarma 1550 Ft, míg az arayestál például 1850 Ft.

Nemcsak bulik alkalmával érdemes erre járni, hanem bármikor, amikor csak megéhezünk, mert finom és laktató ételeket kapunk a srácoktól. A mi személyes kedvencünk az arayes volt, de igazából bármiért újra beugranánk, ráadásul ha náluk megveszitek a kaját, akkor a szomszédos Csakajósörben is el tudjátok azt fogyasztani, és ha kértek ott egy sört, azt pedig a Baba Ganoushban is meg tudjátok inni. Erzsébetváros, mi így szeretünk!

Címkék

Elérhetőségek

Baba Ganoush 1073 Budapest, Kertész utca 42–44. Facebook-oldal