A Margit körúton egykor pezsgett az élet, azonban az elmúlt évtizedekben egyre több lett az elhanyagolt üzlethelyiség, egyre nagyobb a zaj és az autóforgalom, ezért nem szívesen sétálgattunk a környéken, inkább csak átrobogtunk villamossal. 2021 tavaszán azonban látványos változás kezdődött Buda kapujában, ugyanis elindult a Margit-negyed revitalizációját célzó program, ahol a kihalt üzlethelyiségek pályázat útján találnak új gazdára, kulturális és közösségi kezdeményezések indulnak, a meglévő szolgáltatók összefognak, a lakóközösségek pedig aktívan részt vesznek a megújulásban. Ha már arra jártunk, akkor nemcsak a Margit körúton, de az egész Margit-negyedben körülnéztünk, és csokorba szedtük régi és új kedvenceinket, bizonyítva, hogy az újjáéledő városrész eddig is tartogatott szuper helyeket, így már most megér egy egynapos barangolást.

Korábbi cikkünkben a Bartók Béla út környékén kalandoztunk, ahol évekkel ezelőtt hasonló városfejlesztési törekvés kezdődött, mint most a Margit-negyedet célzó programmal. Így a „Bartók” Budapest egyik legkedveltebb kulturális negyede lett, tele jobbnál jobb kávézókkal, galériákkal, boltokkal, gyönyörű villákkal és izgalmas köztéri szobrokkal. Mindezt a Margit körút környékén is felfedezhetjük, annak ellenére, hogy a revitalizációt célzó program kevesebb mint egy éve indult. A programban hatalmas potenciált látunk, és szerintünk pár éven belül a környék népszerűsége a Bartók-negyedével fog vetekedni.

Panorámás barangolás

A Margit-negyed programja elsősorban a Margit-körút és a környező utcák elhanyagolt üzlethelyiségeinek újjáélesztését és a közösségépítést célozza, behozva olyan szolgáltatókat, gasztronómiai és kulturális egységeket, melyek fájóan hiányoztak a környékről. Azonban sétánk első szakaszán olyan helyeket fedeztünk fel, melyek régóta színesítik a Margit-negyedet.

Buda kapujába a Margit hídon átsétálva érkeztünk meg, elhaladtunk a környék egyik őstörzshelyének számító Bem mozi előtt, mely különböző nevek alatt, kisebb-nagyobb bezárásokkal, de 1908 óta filmszínházként funkcionál. Majd, hogy megadjuk a napnak a kellő kezdőlökést, betértünk egy különleges hangulatú kávézóba. A Booktával kezdetét vette művészeti kalandozásunk, ugyanis a Margit utca elején 1991-ben nyitott meg a Balassi Könyvesbolt, melynek bezárása után az új tulaj átmentette a szellemiséget egy kávézóba, közel 2000 könyvvel és íróportrékkal téve barátságossá a helyet.

A Bookta utána a Gül Baba türbéje felé vettük az irányt, a felfelé vezető girbegurba, macskaköves utcák és lépcsők igazi mediterrán hangulatot csempésztek a télbe. A Gül Baba türbéjét 2018-ban újították fel, így nemcsak a csodás panorámában gyönyörködhetünk, de a modern látogatóközpontot és a pihenőpadokkal szegélyezett parkot is érdemes közelebbről szemügyre venni.

A Gül Baba türbéjéhez kisebb kapaszkodóval jutottunk fel, de itt nem állt meg a hegymenet, hanem még feljebb baktattunk, egészen a Mansfeld Péter parkig, ahonnan letekintve szó szerint a lábunk előtt hever a város, ugyanis a Parlamenttől a Lánchídon és a Citadellán át egészen a budai Várig ellátni.

A sétánkat a kapaszkodók helyett már kellemes lankákon folytattuk, egészen a Törökmézig ereszkedtünk, a kedves reggelizőkuckó kiváló brunchfogásokkal, desszertekkel és kávékkal várt ránk. A pihenő után körülnéztünk a Margit téren is, ahol megcsodálhatjuk Beck Ö. Fülöp Ifjúság kútja címre keresztelt szobrát, mely 1949 óta díszíti a teret.

Megújuló kulturális negyed

A Margit tér után a körutat vettük célba, és a Mechwart ligetig mindkét oldalon végigsétáltunk, hogy kiderítsük milyen új szereplők költöztek az elhanyagolt üzlethelyiségekbe, és kik azok a régi motorosok, akik hosszú ideje fontos szereplői a környék kulturális életének. Sok új izgalmas helyet találtunk, azonban a Margit-negyedet célzó revitalizációs programban folyamatosan hirdetnek meg új, pályázható ingatlanokat, ezekről itt lehet bővebben tájékozódni.

Elsőként a Start Galériába tértünk be, ahol Analóg Angelikával találkoztunk, aki az ingatlanpályázaton nyertes első beköltözők egyike volt. A szépen felújított helyiség egyszerre ad kiállítási lehetőséget fiatal művészeknek, működik Angelika műtermeként és funkcionál a közösséget összehozó rajzszakkörként, ahol a nyitás óta pezseg az élet. Következő állomásunk a Magyar Képzőművészeti Egyetem pop-up kiállítótere volt, az MKE-PROFIL, ahol az oktatási intézmény hallgatóinak kiállításai és az egyetem izgalmas, a nagyközönség előtt is nyitott rendezvényei kapnak helyet.

Áttérve a Margit körút másik oldalára, nem hagyhatjuk ki a Vízivárosi Galériát, a Margit-negyed régi motorosát sem, mely a Marczibányi Téri Művelődési Központ kiállítótermeként működik, és már a 70-es évek végétől tevékeny klubélet folyik a helyszínen, a galéria pedig folyamatosan kiállítási lehetőséget biztosít hazai és külföldi kortárs művészeknek.

Továbbhaladva a Margit híd felé további régi-új szereplők tűnnek fel, és nemcsak a kultúra, de a gasztronómia is fontos szerepet kap: itt találjuk például a Szatyor bolt Budát, hamarosan megnyit a Halkakas Halbisztró, a Krémesház cukrászda pedig 2003 óta várja a környék édesszájú vendégeit.

De civil szervezetek is helyet kapnak, a megújuló negyedbe hamarosan a Habitat for Humanity is beköltözik. A budapesti underground szcéna pedig tavaly egy új helyszínt üdvözölhetett, ugyanis a Margit körút 16. szám alatt nyílt meg a MANYI – Kulturális Műhely. Az alulról szervezkedő kulturális és közösségi tér buliknak, koncerteknek, kiállításoknak, performanszoknak, filmklubnak, vásároknak és számos, közösséget megmozgató eseménynek ad helyet.

Ugyan nem a Margit-negyed pályázat nyertese, de meg kell említenünk még egy izgalmas helyet, mégpedig a Margit körút 20. szám alatt hamarosan megnyitó Amerikai pop-art galériát. A kiállítóteret Bernard Barna Fekete alapította, aki az 1970-es évek elején, 17 évesen szökött meg az orosz fennhatóságú kommunista rezsim elől, majd kivándorolt az Egyesült Államokba, ahol egy rendkívül népszerű grafikai műtermet vezetett Los Angelesben. Nemrég hazaköltözött feleségével Magyarországra, célja, hogy a 20. és a 21. századi amerikai pop- és illusztrátorművészetet bemutassa a hazai közönségnek is.

Gasztrokaland kreatív kitérőkkel

A kisebb kultúrsokk után az irányt a Margit-negyed „hátsó” része felé vettük, ahol két kedvenc Budapesti utcánkban régi-új ismerősöket látogattunk meg. A Frankel Leó út tele van jobbnál jobb gasztrohelyekkel, ahol megállhatunk lazítani. A KicsiZsóban isteni kávé és ebédmenü vár, a Flying Bird teaházban különleges teákkal melegedhetünk át, a Vietnámigulyás.hu-ban pedig Huszár Krisztián ázsiai-magyar fúziós fogásait kóstolhatjuk meg. 

Nemrég nyitott a Beat ont he Brat új helye, ahol kávézás vagy sörözés közben bakelitek közül válogathatunk, és persze itt találjuk a II. kerület kultikus helyét, az örök retró Bambi presszót is.

De nem mehetünk el szó nélkül egy csodás kis dizájnbolt előtt sem, ugyanis a Frankel Leó út 10. szám alatt nyitotta meg kapuit a SUSU Keramika műhelye, Asbóth Szaffi és Bodnár Flóra kreatív fellegvára, ahol különleges, kézzel festett kerámiák közül válogathatunk. Továbbhaladva, a Fő utcán pedig egy olyan legendás üzletbe térhetünk be, mint a több évtizedes múltra visszatekintő híres magyar farmermárka mintaboltja, a Trapper Farmer.

De a Medve utcába is megéri bekanyarodni, ugyanis nemcsak az utcanév kedves, de a Csík Ferenc Általános Iskola és Gimnázium homlokzatát egy Mackó szobor díszíti. A kreatív kitérők után vegyük az irányt a Varsányi Irén utca felé, ahol nemcsak a csodás századfordulós bérházak varázsolják hangulatossá a környéket, de olyan szuper gasztrohelyeket találunk itt, mint a Klasszik by Manetti vagy a Móka Kávézó.

Keleti Károly utca, ahol minden egyesül

A Varsányi Irén utca közepén vegyünk egy jobbkanyart és sétáljunk a Mechwart liget felé, ugyanis a Keleti Károly utca környéke igazi oázis, ahol minden egyesül, amit a Margit-negyedben szeretünk: izgalmas gasztrohelyek, művészeti galériák, könyvesboltok, gyerekbarát közösségi terek, pompás épületek, virágboltok, és még egy „titkos könyvtárat” is rejt a környék.

A Mechwart ligetnél érdemes elidőzni egy kicsit, ugyanis a szépen felújított parkban remek játszótér és kellemes piknikező-pihenőrészek várnak ránk, továbbhaladva pedig a Központi Statisztikai Hivatal székháza magasodik. Az impozáns épületet Czigler Győző tervezte az 1800-as évek végén, akinek többek között a Hold utcai vásárcsarnokot, a Pesti Hazai Első Takarékpénztár Erzsébet körúti palotáját vagy a Gozsdu-udvart is köszönhetjük. Történetéről itt írtunk bővebben, és talán kevesen tudják, hogy a hivatalban hatalmas könyvtár működik, ahova bárki beiratkozhat, ráadásul 16 év alatt és 70 év felett ingyenesen. 

Irodalomból nincs hiány a környéken, ugyanis a Keleti Károly utcában találjuk a Maminti Kuckót, ami igazi kincsesbánya a meserajongó gyerekeknek, a könyvesboltban felolvasások, játszósarok és baba-mama klub várja a kicsiket, a felnőttek pedig egy finom kávé mellett lazíthatnak. Továbbhaladva érdemes beugrani a LILCO virág & dekor üzletbe, ahol nemcsak a virágcsokrokban gyönyörködhetünk, de a kiszolgálás is szuper kedves. 

Végül pedig elérünk a Margit-negyed program pályázatának első beköltözőjéhez, a Képezőhöz, ami egyszerre galéria és közösségi tér, ahol előadások, workshopok, szakkörök, művészetterápiás foglalkozások, bábszínház és kiállítások várják a kisebbeket és a nagyobbakat egyaránt. Szintén a Keleti Károly utcában találjuk az Art Salon Társalgó Galériát, mely (a Vízvárosi Galéria mellett) 1995 óta stabil pontja a környék képzőművészeti életének.

Édes kis apróságok

Ha a gasztronómiai és művészeti töltekezés után még van kedvünk továbbmenni és pontot tenni a Margit-negyed felfedezésének végére, akkor kanyarodjunk le a Tizedes utcán a Millenáris Park felé, ahol rögtön az Édesem karjaiba futhatunk. Márk Szonja cukrászdája és műhelye pop-up sütikínálattal és remek cukrászati workshopokkal vár minket, ám mielőtt betérnénk, érdemes figyelni a Facebook-oldalát, ugyanis az Édesem csak bizonyos szombatokon nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.

Érdemes kicsit barangolni a tavaly felújított Széllkapu Parkban, ahol egy finom ital társaságában megpihenhetünk a Zsiráf Budában vagy beugorhatunk a nor/ma grand pékségbe is egy délutáni kávéra. Ha pedig igazi nápolyi pizzára vágyunk, akkor a Margit körúti IGEN a mi helyünk, mely Budapesten évekkel ezelőtt először honosította meg a roppanós, vékony tésztás pizzát. Ha pedig inkább Görögország ízei tartanak lázban, akkor a Blue Agori Budába ugorjunk be. 

A hosszú séta végén még megjutalmaztuk magunkat, ugyanis betértünk a LoveBug Vintage-be, ahol a különleges ékszerek, ruhák, kiegészítők között igazi kincsekre leltünk. Végezetül pedig a Jurányi Ház felé vettük az irányt, így utolsó állomásunkkal megkoronáztuk sétánkat, ugyanis a Jurányi immár egy évtizede a Margit-negyed legfontosabb kulturális és kortárs színházi központja, ahol a Suterene-ben remek hangulatban, pompás italok és finom ételek mellett ejtőzhetünk is.

Címkék