Valószínű, hogy az elmúlt években nem a Margit körút és a környéke volt a szabadidőnk eltöltésének és a városban való bóklászásaink színtere, de ha megvalósul a Margit-negyed program, akkor a zajos, üres kirakatokkal teli és elhanyagolt környék ismét a kultúra és a közösségek helyszíne lehet. Ellátogattunk az újjáéledő kulturális városrész egyik első helyszínére, a művészeti közösségi térként megnyíló Képezőbe.

Azért is örülünk a Margit körút és környékének revitalizációjának, mert igy izgalmas közösségi és kulturális kezdeményezések találnak otthonra, mint amilyen a Keleti Károly utcában lévő Képező is. A Margit-negyed program célja egyébként egy olyan városnegyed kialakítása, ahol a művészi és kulturális értékeken, azok fejlesztésén van a hangsúly, ennek érdekében pedig új élettel töltik meg az eddig elhagyott helyiségeket.

A Képező egy művészeti közösségi tér a II. kerület szívében, ahol a lényeg a képzőművészet alapú foglalkozásokon van, de emellett kisgalériaként is funkcionál. Jelenleg a Felfedezők 4.0. kiállítást nézhetitek meg, ami 14 fiatal képzőművész bemutatkozó tárlata. A Bada Éva, Pénzes Boróka és Csiszár Beatrix által létrehozott tér valójában egy 2018-ban megálmodott oktatási programból nőtte ki magát, melynek célja volt, hogy a gyerekek megismerjék a művészeteket, össze tudják kapcsolni az adott korszak történelmét, irodalmát és képzőművészeti alkotásait, emellett persze a múzeumlátogatás is népszerüsödjön. 

A Nemzeti alaptantervhez kapcsolt programot kicsit átalakították, kibővítették, így a Képezőben már nemcsak iskolások számára elérhetőek a foglalkozások, hanem az óvodások és felnőttek is kipróbálhatják, milyen az, amikor a képeken keresztül ismerjük meg a minket körülvevő világot vagy milyen, amikor egy kiállított kép az apropója, hogy a környezettudatos életről kezdjünk el beszélgetni.

Ezeken a foglalkozásokon többet szeretnének adni egy egyszerű workshopnál, éppen ezért az interkación és élménypedagógián túl a résztvevők megismerhetik az adott alkotó életét, hogy miért készítette a képet és mi történt az ő mikro- és makrokörnyezetében. A lényeg, hogy a képek segítségével mindenki egy kicsit jobban értse és észrevegye, hogy a képzőművészeti alkotások, az irodalom, a történelem vagy akár a földrajz között mennyi párhuzam van.

A Képezőben olyan kulturális, képzőművészet alapú programok lesznek, mint a festményekről szóló bábelőadások, művészetterápiás foglalkozások, alkotó szakkörök vagy az Értsd a Kortást! family, ami a mai napig sokszor idegen kortárs művészetet hozza közelebb az egész családhoz. 

Címkék

Elérhetőségek

Képező Keleti Károly utca 13/A Facebook-oldal Weboldal