Annyi új tippet küldtetek, hogy ismét klaviatúrát ragadtunk, és beleástuk magunkat az előző század sajtó- és képanyagába! Reméljük, ez az írás is tetszeni fog Nektek, mert bevalljuk, mi nagyon élveztük elkészíteni.

Söröző a Két Medvéhez

A Kilián laktanya egyik, a Ferenc körúthoz közeli utcai pincéjében nyílt meg az 1960-as évek közepénSöröző a Két Medvéhez. Nevéhez méltóan széles sörválasztékkal és egy faragott medvepárt ábrázoló faszoborral várta – többnyire fradista – közönségét. Az üzlet számottevő turistaforgalmat bonyolított le, az 1990-es éveket azonban ez a vendéglátó-ipari egység sem élte túl. (Forrás: Ferencvárosi Önkormányzat oldala.)

Balázs vendéglő

Balázs vendéglő a II. kerületben, a Hűvösvölgyi út 207. szám alatt működött. „A vendéglőt egy 18. századi kocsma helyén nyitották meg 1838-ban és az államosításig ugyanaz a család 6 generációja vezette, akiknek a János-hegyen, Máriaremetén és Pesthidegkúton is voltak vendéglői.” Mind a polgárság, mind az egykori arisztokrácia kedvelt étterme volt. Nem mellesleg ez a terület Mátyás király vadaskertjeként volt ismert egykoron, a közeli Szépjuhászné legendája is hozzá köthető. Elképesztő tömegek fordultak meg Hűvösvölgyben, a Népszabadság 1974. április 4-i számában így ír erről: különösen a Hűvösvölgyi Népkert [a Balázs vendéglő akkori neve] felkészülten várja a kettős munkaszüneti na­pot. Csupán a hűvösvölgyi láto­gatók részére az étlapon szereplő meleg ételeken kívül 220 kiló virslit, 22 ezer palack üdítő italt, 25 ezer üveg sört és 50 hektoliter hordós sört tartalékoltak.” A vendéglő épülete 1979-ben leégett, de korabeli formájában újjáépítették, és műemléki védelmet is kapott. Ennek ellenére 2004-ben bezárt, majd állapota leromlásával párhuzamosan hajléktalanok foglalták el. 2009 októberében az épület kiégett, és azóta lebontásra került. (Forrás: Wikipédia.)

Fehér Ökör vendéglő

Az 1892-ben nyílt, korábban igencsak rumlis hely hírében álló Thököly úti Fehér Ökör megszelídüléséről így írt Kőbányai György az Esti Hírlap 1958. november 9-i számában: „Hogy szelídült vissza csen­des ivóvá a Fehér Ökör, a haj­dani hatvani országút (későb­ben Csömöri, majd Thököly út) melletti betérő csárda? A vá­rosból kivezető országút mel­lett várta a szekereseket – akár a Két Pistol, a Kék Ba­kokhoz, avagy Budán a Víg Se­reskocsishoz – a Pest környé­ki, ócsai, maglódi feketegubás kurtanemeseket. Szelíd volt, szolid – a játék itt csak a kár­tyaemelés volt, mígnem meg­épült szomszédságában a Ke­leti. Akkor aztán új játékok, új vendégek jöttek; vigécek az alsóssal, a csíkostrikójúak a cinkelt lapokkal, nők mézédes szavukkal, ragadós, ügyes ujjaikkal.” Sokan nem a verekedések, hanem a kiváló szalontüdő miatt jártak ide, de végül az ízléses önkiszolgáló étteremmé alakulás kísérlete kudarcba fulladt, így 1962-ben a folyamatos balhék miatt kénytelenek voltak végleg lehúzni a rolót. Napjainkban egy KFC gyorsétterem van a helyén.

A Fehér Ökör hír­hedt vendéglátó hely volt, tö­megverekedések es gyanútlan vendégek megkopasztásának színhelye. Lelkes, fiatal rend­őrnyomozók szinte kedvelték, mert razziákon, ellenőrzéskor egy csapásra mindig több le­gyet is üthettek itt, hiszen nyitástól záróráig lebzseltek a Fehér Ökörben paraziták és zsebtolvajok, az ital gyógyít­hatatlan rabjai, notórius vere­kedők és elzüllött nők.” (Magyar Nemzet, 1962. október 10. Forrás: Arcanum Digitális Tudománytár.)

Szilágyi György: Ballada a Fehér Ökör vendéglőről (részlet)


„Ó, tikkadt vándor,
ki Zugló felől
egy hatvanhetessel
érkezel,
és inni vágyol,
vagy ott
étkezel
baráti körbe'
a Fehér Ökörbe'
porhanyós vesét,
pacalt és
tüdőt,
sok bájos mesét
hallhatsz,
míg töltöd
az időt.”

(Elhangzott 1963-ban, a Magyar Rádió szilveszteri kabaréműsorában. Megjelent: Szilágyi György: Nem viccelek. Szépirodalmi Könyvkiadó, Budapest, 1974, 27–37., Forrás: Arcanum Digitális Tudománytár.)

Ezüst Sirály Étterem

A Dél-Pesti Vendéglátóipari Vállalat 1968-ban nyitotta meg a IX. kerületi József Attila-lakótelepen lévő üzletházban (Napfény utca 7.) a sokakban nosztalgikus emlékeket idéző Ezüst Sirályt. Olvassuk, hogy mit írnak a 200 férőhelyes étteremről a Népszava 1969-es évkönyvében:

„Az üzletház korszerű felszerelésével, magyaros konyhájával, házi cukrásza­tának különlegességeivel, előnyös áraival és hangulatos zeneszolgáltatásával a lakótelep közkedvelt szórakozóhelye. Az eszpresszóban tánczenét, az étteremben cigányzenét szolgáltatnak. A pálmakertben nyáron látványos varieté műsort rendeznek. Az Ezüst Sirályt külföldiek is szép számmal látogatják. (Gépkocsival a város központjából 15 perc alatt érhető el és zavartalan parkolási lehetőség is biztosítva van.) Az étteremben rendszeresen rendeznek eskü­vőket, nagyszabású banketteket.” Manapság egy Lidl üzlet van a helyén. (Forrás: Arcanum Digitális Tudománytár.) 

Kis Royal

A Márvány utcai Kis Royal létrejöttéről így számol be a Pesti Futár 1931. június elsejei száma: „Korányi Zoltán, ennek az étteremnek lelkes megteremtője, nagy meglepetésben részesítette a pesti gourmandokat: főszakácsnak szerződtette Csáky Sándort, a tátrafüredi Palace Szanatórium híres séfjét. Csáky nem közönséges szakács. Nemrég ünnepelte 25 éves jubileumát. Őt tartják ma Magyarország legjobb szakácsának. Olyan márka, mint az órák között a Patek-óra.” (Forrás: Arcanum Digitális Tudománytár.) Egyedülállóan hangulatos kerthelyisége volt. A 60-as, 70-es években élte igazi fénykorát, amikor arról is híres volt, hogy az egyik termében működött hajnalig a Pezsgő bár, és azon kevés helyek közé tartozott, ahol az éjjeli műsor része volt a sztrip9 (sztripkilenc), ami azért nem „szriptíz”, mert csak a felsőt vették le a lányok... Évek óta zárva, legutóbb mongol étteremként üzemelt, „all you can eat” formában.

Európa étterem és Vörös Sárkány

Az 1983. március 19-i Esti Hírlap hirdetésben mutatja be az 5 órai teái miatt is igencsak népszerű Európa étterem osztrák vacsoraestjeinek fogásait, amik a következők voltak: tiroli paraszttál, innsbrucki töltött borjúszelet, mandulás pisztráng, grinzingi finom falatok. A zenét pedig Csonka Emil kisegyüttese szolgáltatta. (Forrás: Arcanum Digitális Tudománytár.) És ha már más nemzetek ételei szóba kerültek, akkor nem hagyhatjuk ki az első kínai éttermet, az egykori Népköztársaság úton (ma Andrássy út) 1982-ben nyílt Vörös Sárkányt sem! Az Állami Bábszínházzal srégen szemben nyitotta Kassai Gyuri, a Fradi válogatott jégkorongozója. Mindig tele volt, csak foglalásra lehetett menni, és egyik séfjük nem más volt a kezdeti időkben, mint Bíró Lajos.

Címkék