Minden év elején megnézzük, hogy milyen változások, építkezések, felújítások várhatók Budapesten. Az elmúlt években számos olyan fejlesztés indult a fővárosban, melyek sok esetben drasztikusan átalakították a városképet – elég a Várnegyed, a Városliget vagy a BudaPart építkezéseire gondolnunk –, és ez a tendencia (noha a megszokottnál lassabban, de) folytatódni látszik. A tavaly berobbant koronavírus-járvány az építőiparra is hatással volt, rengeteg projekt elkezdése és átadása tolódott idénre, mint például az Operaház vagy a Postapalota, ám a vírushelyzet következtében valószínűleg kevesebb épület átadásában lehet részünk, ellenben a közlekedés- és a környezetfejlesztés talán látványosabban halad majd. Noha elkészült épületekből kevesebb lesz, ez nem jelenti azt, hogy leállna a város fejlődése, darukkal, felállványozott épületekkel tele van Budapest – ezek hol teljesen új építések, hol restaurációs munkálatok, hol pedig kulthelyek és műemlék épületek bontását jelentik.

2020 végén egy hosszú cikkben számoltunk be, hogy mi minden történt Budapesten: a Várnegyed és a Liget egyre több projekteleme készült el, és rengeteg zöldfejlesztésről írtunk, azonban nézzük most át, idén mi minden várható!

Városliget

A Városliget fejlesztése – a Várnegyeddel együtt – a mai napig éles vitákat vált ki, a park területének rendezésére, felújítására valóban szükség van, ugyanakkor a felépítendő létesítmények számáról és méreteiről már megoszlanak a vélemények. Ami viszont biztos, hogy idén új szakasszal bővül a Városligeti Promenád. A Néprajzi Múzeum és a Műcsarnok közötti szakasz kialakításával teljes hosszában sétánnyá alakul a Felvonulási tér, de a Liget egykori történeti bejáratát, a Rondót is megújítják. 

2021 végére várjuk a Magyar Zene Háza épületének átadását
is, ugyanakkor a Néprajzi Múzeum befejezésére, ami pont karácsonykor érte el legmagasabb pontját, 2022-ig még biztosan várnunk kell. Az Új Nemzeti Galéria, a Városligeti Színház újjáépítése és a Magyar Innováció Háza továbbra is csak terv marad, ugyanakkor mindhárom intézmény érvényes építési engedéllyel rendelkezik. 

Várnegyed

A Nemzeti Hauszmann Program keretén belül zajlik a budai vár történeti környezetének rekonstrukciója, vagyis a II. világháborúban megsérült, a kommunizmusban elbontott épületek visszaépítése. Arról szintén megoszlanak a vélemények – a szakma és a közvélemény között egyaránt vannak pró és kontra érvek –, hogy historista épületek teljes visszaépítésének mennyire van létjogosultsága a 21. században, mert hogy itt nem a Párisi Udvarhoz vagy az Operaházhoz hasonló, tehát meglévő épület rekonstrukciójáról van szó. 

A projekt keretén belül nyár végére elkészül a Budavári Palota E és F szárnyát összekötő nyaktag és vele együtt a Szent István-terem is. Elkezdődik a József főhercegi palota és a Honvéd Főparancsnokság épületének újjáépítése, míg az előbbi az 1968-ban lebontott eredeti külső visszaállítása, a hozzá tartozó kerttel és istállóval, addig utóbbi, a Honvéd Főparancsnokság épülete, egy kortárs bővítést is kap. 

Az egykori Vöröskereszt Székháznál, a Dísz tér 1-2. szám alatt várhatóan idén kezdődnek a kivitelezési munkák, ahogy a Fehérvári rondella újjáépítése, környezetének rendezése is. Ahogy a Nemzeti Levéltár bővítésének és a háborúban megsérült, majd felrobbantott torony visszaépítéséről is megindulnak a tervezési munkálatok – a bővítés a tavaly lebontott Teherelosztó területének egy részén épül majd fel.

Folytatódik a Pénzügyminisztérium Szentháromság téri palotájának rekonstrukciója is, mely során az épület nemcsak eredeti magasságát, de tornyait és díszítményeit is visszakapja – ez leghamarabb 2023-ban fejeződik be. A Nemzeti Bank Úri utcai oktatási épületét még 2021 első felében átadják, ugyanakkor a jegybank alapítványa, a PADME a bezárt Burg Hotel épületét is megvásárolja, így idén itt is megindulnak a felújításról szóló tervek. Ahogy a Pénzügyminisztérium rekonstrukciója, úgy az Úri utcai épület és a Burg Hotel munkálatai sem a Nemzeti Hauszmann Program keretében történnek.

BudaPart és Budapest Déli Városkapu

A gigaberuházások sorából Budapest új városnegyede, a BudaPart sem maradhat ki. A Kopaszi-gátnál épülő beruházás keretében nemcsak a MOL-székház toronyháza fogja erősen megváltoztatni a város arculatát – és a környék közlekedését –, de a tervezett 15 lakó- és 13 irodaház is, melyek közül a BudaPart CITY és az E lakóház idén készül el. 

A terveket már egy ideje ismerjük, idén azonban ténylegesen megkezdődik a 2023-as atlétikai világbajnokság központi stadionjának is helyet adó észak-csepeli terület rendezése és a stadion építése. 

Corvin-negyed

Teljesen átformálta és újrapozicionálta a VIII. kerületi negyedet a Corvin-negyed építése, azonban a 2009-ben indult projekt lassan a végéhez közelít. Két lakóparkja, a Grand Corvin és a Centropolitan idén készül el, és zajlik a negyed utolsó irodaháza, a Corvin Innovation Campus fejlesztése is – ráadásul ez már az új korszak igényeire is válaszolva épül, vagyis az összes közös területe érintésmentes lesz.

Műemléki rekonstrukciók

Ha a járvány és a válság nem szól nagyon közbe, akkor idén is több műemléki rekonstrukció befejezése vagy legalábbis ahhoz nagyon közeli állapota várható. Az Ybl Miklós tervezte Operaház felújítása 2017-ben kezdődött a Zoboki Gábor vezette ZDA – Zoboki Építésziroda tervei alapján, és várhatóan 2021 végén fejeződik be. Noha a homlokzat már kész, a Széll Kálmán tér fölé magasodó Postapalota belső tereinek kialakítása és környezetének rendezése még tart, de a Sándy Gyula tervezte épület átadása szintén idén várható. A felújított palotában lesz majd a Pénzmúzeum, tornyában pedig egy kilátó is, úgyhogy újabb izgalmas helyről nézhetjük és fotózhatjuk majd a várost. 

Nagyon várjuk a Kauser József tervezte Kodály köröndi palota műemléki rekonstrukciójának befejezését is, melynek tetőszerkezete még 2014-ben égett le. A homlokzat felújítása már kész, a tetőtérben pedig luxuslakásokat alakítottak ki. Szintén idén adják át a Krisztina téri volt Budai Polgári Casino épületét, ami Márai Sándor Kulturális Központként születik újjá. Az épület rekonstrukciója során nemcsak a homlokzat és a belső tér díszeit állították helyre, hanem a sarokkupoláját is. 2021-ben több, a II. világháborúban vagy a szocializmus idején elpusztult kupola visszaépítéséről születhet döntés. Nyár végére a Nyugati pályaudvar felújításának egy része is befejeződik, így a csarnok megnyílik az utasok előtt, míg a teljes tetőszerkezet várhatóan 2022-ben készül el.

A Néprajzi Múzeum kiköltözése után megindulhat a Hauszmann Alajos tervezte Igazságügyi Palota felújítása is, és kíváncsian várjuk az év egyik legérdekesebb műemléki rekonstrukcióját: a Földművelésügyi Minisztérium épületét részben lebontják, majd újraépítik. A Steindl Imre Program keretében az Országgyűlés Balassi utcai irodaházának tetőzete és homlokzata is megújulhat.
 

Az Andrássy úton több régen-volt palota felújítása is zajlik. A Haggenmacher- és a Saxlehner-paloták felújítási, átalakítási munkálatairóli korábban mi is hírt adtunk, és nagyon úgy tűnik, hogy idén befejeződnek a Haggenmacher-palota munkálatai. A a Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte Drechsler-palota – Balettintézet – felújításának munkálatai is megkezdődhetnek idén, az Iparművészeti Múzeum befejezésére azonban még éveket várnunk kell. 

Közlekedés, terek és zöld

Idén elkészül a 3-as metró középső és legrégebbi belvárosi szakasza is, az állomásokon túl a vasúti pályát és műszaki berendezéseit is felújítják. 2021 végére várjuk a Széll Kálmán teret a Postapalotával összekötő átjáró befejezését, és nagyon úgy néz ki, hogy idén elkezdődik a Blaha Lujza tér megújításának első üteme is. Szintén idén készülnek el a budai fonódó villamos és a Dél-budai Centrumkórház közlekedésfejlesztésének tervei. Megújul idén a Keleti pályaudvar aluljárószintje is, ahol új ügyfélcenrum és jegyautomaták, új mozgólépcsők és liftek lesznek, de az aluljáró megjelenésében is javul majd. 

9300 négyzetméteres új parkot kap a XIII. kerület, a Vizafogó park központi eleme az „ökopark” jellegű kialakítás, a természetes felületképzés, a klímavédelem és a fenntarthatóság lesz.

Év végére készül el a Népliget mellett rohamtempóban épülő kézilabdaaréna is, de a Szervita téri Szervita Square Building is hamarosan megnyitja kapuit, ahogy a vele szemben lévő, egykori Távbeszélő Központból kialakított, luxuslakásokat kínáló Emerald Residence is. De nagyon úgy néz ki, hogy az Etele tér arculatát erősen megváltoztató Etele Plaza is elkészül az év második felére.

Tervekből és munkálatokból idén sincs hiány, a Citadella felújítása és a Közlekedési Múzeum új épületének – vagyis a dízelcsarnok – tervezési munkálatai is haladnak idén, utóbbi tervei nyár végén kaphatnak engedélyt. Budapest idén is sok változáson megy majd keresztül – január elején már több épületbontás híre felröppent, és egy Makovecz-féle templomterv megvalósításának lehetősége is lóg a levegőben, ráadásul a rozsdaövezetekre vonatkozó rendelkezések is izgalmas új fejlesztéseket eredményezhetnek, érdemes lesz tehát figyelni ezt az átalakulást idén is.

Ahogy persze azt is, hogy a Rác fürdő vajon idén eljut-e a nyitásig, vagy a 2010-ben felújított épületet inkább az enyészetnek adjuk át? És mi lesz a Lánchíd, az Alagút és a Király fürdő sorsa? És ami még fontosabb, a koronavírus hatására milyen új típusú fejlesztések felé indul el a város? 

Címkék