Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Bréking / budapest

szerkesztés

Már sétálhatunk az 56-osok terén létrehozott sétányon, a most átadott mélygarázs tetején

Szerzők

  • We Love Budapest

2020. 12. 07. 16:35

A korábban lebetonozott, csúf placcként számontartott 56-osok terén jelenleg található építkezési terület egy része végre bejárható lett. Alatta mélygarázst alakítottak ki, de még így is élhetőbb képet mutat, mint elődje.

A Dózsa György út mentén húzódó hosszú téglalapot egykor Felvonulási térnek hívták, és a legnagyobb kommunista állampárti tömegrendezvényeknek és felvonulásoknak volt a színtere. Évtizedekig parkolóként használta a város, jó ideje viszont építési munkák zajlanak a kordonokkal elzárt területen. A Hősök teréhez közelebbi felén az új Néprajzi Múzeum építése zajlik, az Ajtósi Dürer sorhoz közelebbin pedig a Városligeti Színházé; a kettő között épült Múzeum Mélygarázst pedig a napokban adták át.

Fotó: Liget Zrt.

Az átlagos járókelőnek inkább érdekes a mélygarázs felszíni része, ahol az úgynevezett Városligeti Promenádot alakították ki az egykori bazaltkockás parkoló helyén, ahova több mint 100 lombos fát, 4000 cserjét és mintegy 40 000 virághagymát és évelő növényt ültettek, utcabútorokat helyeztek el. A sétány a Néprajzi Múzeum új épülete és a Dózsa György út–Ajtósi Dürer sor sarkára tervezett Városligeti Színház közötti részre esik, jelenleg a Néprajzi Múzeum felől és oldalról közelíthető meg, mert az Ajtósi Dürer sor felől a színház építkezési munkái határolják. 

Fotó: Liget Zrt.

Fotó: Liget Zrt.

Az alatta található háromszintes mélygarázs a Városligetet hivatott kímélni a forgalomtól és a parkoló autóktól. 800 férőhelyes, falain pedig 12 magyar képzőművészt idéznek meg, Moholy-Nagy Lászlótól Keserü Ilonán, Maurer Dórán és Bak Imrén át Victor Vasarelyig. A kerékpárosoknak a garázs legfelsőbb szintjén egy saját lehajtóval biztonságosan megközelíthető, öltözőkkel és zuhanyzókkal kiegészített, zárt biciklitárolót is kialakítottak.

A járvány okozta veszélyhelyzet alatt este 7 és reggel 7 óra között a mélygarázsban bárki ingyenesen parkolhat, ami normál esetben majd csak az önkormányzati lakossági várakozási engedéllyel rendelkező VI., VII. és XIV. kerületi lakosoknak lesz megengedett, 17:00 és 9:00 között, 200 férőhely erejéig, egyszeri, 2000 forintos regisztrációs díj megfizetése után.

Hasonló tartalmak

Admin mode