Specialty kávékkal, reggelivel, brunchcsal és déltől bisztrókonyhával nyílt meg augusztus közepén Budapest legkeskenyebb épületének aljában a Tabán első, kifejezetten laza brunchbisztrója, a Zileat.

Mocsári Zília gyerekkorától a reggelik és a brunchok szerelmese, ezért a Zileat Brunch & Bistro megnyitásával régi álma teljesült: egy olyan helyet létrehozni, ahova ő is mindig szívesen beült volna. A Zileat a Tabán – és egész Budapest – legkeskenyebb épületének alsó teraszán, a Szabadság-szobor és a Gellért-hegy látványával várja 8 és 15 óra között a késői reggelik megszállottjait, 12 és 22 óra között pedig a bisztrókonyha kínálatából választhatunk. Másfél héttel nyitás után már ott is voltunk tesztelni!

A Döbrentei térnél kanyarodó villamos mellett befordulva egyből megtaláljuk a Zileatet, egy olyan nyugalmas, védett részen, ahova az Erzsébet híd dübörgése már nem, csak a főváros vibráló lüktetése ér el. A hely pici, de hangulatos: bent néhány asztal, kint néhány asztal. Nekünk azonban nem is kellett több, mivel csak hárman érkeztünk.

A brunchételek közül az Eggs Benedict (3090 forint) házi készítésű angol muffinnal, hollandi habbal, két darab remekül folyó buggyantott tojással, spenóttal, lime-mal és sóban érlelt lazaccal érkezik. Nincs is több kérdésünk. Emellett kérhetünk még English breakfastet (angol reggeli házi kolbászból, serrano chipsből – 3490 forint), burratát (kalács, burrata, pomodorosaláta, fenyőmagpesto – 4190 forint), de akár pulled pork sandwichet is (házi sült sertéstarja, ementáli sajt, aioli, hagymalekvár, chiliolaj – 3490 forint).

Amennyiben a brunchidőszaknál kicsivel később érkeznénk, akkor sincsen gond, hiszen 12 és 22 óra között à la carte bisztrómenü áll rendelkezésünkre, aminek részeként választhatunk többek közt gambas pil pilt (serpenyős garnélarák, chili, fokhagyma, petrezselyem – 4990 forint), rib-eye steaket (5990 forint) vagy hamburgertriót coleslaw salátával (marhahúsos, libamájas, kecskesajtos – 3890 forint) az egyéb fogások mellett.

Köztudott, hogy minden igazán jó étkezést egy nem túl édes desszert zár le, azt pedig Mark Darcy véste örökké az agyunkba, hogy nincs elég kék étel, ezért először a Your own beach bowl (2890 forint) fantázianévre hallgató édességet kértük ki, amit a mindenféle ételérzékenységben szenvedők is fogyaszthatnak. Mangó, banán, spirulina (egy algafajta, amely nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét, vitaminokat, ásványi anyagokat), mandulatej, házi granola, idénygyümölcsök, kókuszreszelék, chiamag az összetevők sora.

Képtelenek voltunk igazi bűnözés nélkül elhagyni a helyszínt, és milyen jól is tettük! A dreamy crepes (2190 forint) egy betyárosan ínycsiklandó vaníliakrémes-juzus túrós palacsinta, amit hatalmas hiba lett volna kihagyni. 

Simán kijelenthetjük, hogy ha valaki szombaton – vagy akár egy szerdai szabadnapon – délelőtt 11 órakor ébred, akkor meg is van a hely, ahova villásreggelizni indulhat. A Tabánban járva pedig már azon sem kell hosszan töprengenünk, hogy ebédelni vagy vacsorázni hova érdemes beülni a környéken – a Zileat jó és biztos választás.

Címkék

Elérhetőségek

Zileat Brunch & Bistro 1013 Budapest, Döbrentei utca 22. Facebook-oldal