Július 29. és augusztus 4. között számos izgalmas programot rendeznek Budapesten, ezek közül válogattuk ki ismét a szerintünk legjobbnak ígérkezőket. Érkezik a BorJour Borhajó, ahol tizenkét magyar borvidék tizenkét borászatának tételeit kóstolhatjuk meg, az Óbudai KultÉj pedig nagyon színes programsorozatot kínál nekünk a workshopoktól egészen a koncertekig, ha pedig kulináris élvezetre vágyunk, akkor ellátogathatunk a Major Calzone-napjára vagy az Asian Streetfood Marketre, a Botellón Teraszra.

Július 29., csütörtök

Hosszú idő után, július 29-én újra a Kobuci kertben ad koncertet a Middlemist Red. Egy sikeres szimfonikus MÜPA-koncert, valamint az azt követő lemezbemutató után ismét lehetőség lesz a legújabb, The Other Side of Nowhere című lemezt élőben is meghallgatni Budapesten, ezentúl pedig elhangzanak a korábbi albumok legismertebb számai is. A színpadot nem más melegíti be, mint az ugyancsak új albummal megjelenő Dope Calypso.

További infók 

A BorJour Borhajó következő útján, vagyis csütörtökön 12 magyar borvidék 12 borászatának tételeit kóstolhatjuk meg a legszebb budapesti panorámával a háttérben. A belépő ára tartalmazza a korlátlan borkóstolót a borászok standjainál a tetőteraszon, ásványvizet és a hajózást.

További infók 

Július 29-én újra Budapesten ad koncertet az elektronikát élő hangszerekkel kombináló Analog Balaton, ezúttal az átmenetileg egy állóhajóra költözött Pontoonon láthatjuk őket.

További infók 

Július 30., péntek

Július utolsó hétvégéjén nemcsak az asztronómia misztikus világába nyerhetünk betekintést a Svábhegyi Csillagvizsgálónál, de egy egyedülálló, vezetett csillagnézésen is részt vehetünk, amelyen speciális távcsövekkel pásztázhatjuk végig az eget, sőt, okostelefonnal még saját, varázslatos holdfotókat is készíthetünk. A misztikus programokat egy különleges piknik kíséri, és a Hold ihlette, virágos-fűszeres ízvilágú Hendrick’s Lunar Gin kóstolója.

További infók

Pénteken a Budakeszi Vadaspark utolsó alkalommal készül rendhagyó programmal a kíváncsi és izgalomra vágyó látogatók számára. Alkonyati szakvezetést tartanak, amely során szakvezető segítségével megtudhatjuk hogyan élnek a vadaspark állatai, mint például a vaddisznó, a dámszarvas vagy a medve zárás után. 

További infók 

Török Zoltán előző mozifilmje, az éppen tíz évvel ezelőtt bemutatott Vad Magyarország megváltoztatta, hogy miként tekintünk a saját környezetünkre, a minket körülvevő állatokra és tájra, és bebizonyította, hogy egy magyar természetfilmnek is lehet milliós nézettsége. Török új filmje három évig készült a legfejlettebb technikákat felhasználva, a Vadlovak – Hortobágyi mese játékfilmhez hasonló történettel és látványvilággal mutatja be a vadlovak és a hortobágyi puszta izgalmas világát, úgy, ahogy azt még biztosan nem láttuk.

Július 30-án premier előtt nézhetjük meg a filmet a Corvin moziban, ahol a vetítést követően közönségtalálkozót is tartanak a rendező, Török Zoltán részvételével.

További infók 

Díszes pillérburkolatok, absztrakt mozaikok, elfeledett domborművek. A Kortárs Építészeti Központ pénteki sétáján egy letűnt korszak köztéri műalkotásait ismerhetjük meg Budapest kerületeiben. A 60-as és a 80-as évek között számos köztérre, illetve középületbe szánt szobor, dombormű és egyéb művészeti alkotás született, melyek mögött érdekes és izgalmas történetek bújnak meg. Bepillantást kaphatunk a főváros metróművészetébe, kiderül, hogy válik egy kerámiaburkolat hirdetőfelületté, és lesz szó a „Három T”-rendszerről is. A belváros szívében, a szemünk előtt lévő, megszokott, ám névtelen és az eldugott, kevéssé ismert alkotásokon keresztül mutatják be a Kádár-korszak művészetének ellentmondásokkal teli világát.

További infók 

preraffaelita mozgalom felvillanyozta a viktoriánus korszak brit művészeti életét. Az akadémiai ízléstől és a merev szabályoktól elrugaszkodó fiatal művészek vásznain új témák, mélyebb tartalmak és ragyogó színek jelentek meg. A kezdetben titkos művészcsoport különleges szépségű, eleven, őszinte festészete ma is lebilincselő. Július 30-án a tárlatvezetés során a preraffaeliták festészetét bemutató kiállítás, a Vágyott szépség remekműveit, többek közt Rossetti, Millais és Waterhouse festményeit mutatják be a Magyar Nemzeti Galériában.

További infók 

Július 31., szombat

Az óbudai kulturális helyszínek, melyek között múzeumok, galériák, kávézó és könyvtár is található, idén is összefogtak, hogy életre hívják az egész III. kerületet átfogó Óbudai KultÉj programsorozatát. A kulturális maraton 2021-ben július 31-én, 15 órától egészen éjfélig tart majd kiállításokkal, tárlatvezetésekkel, koncertekkel, előadásokkal, bemutatókkal, városi sétákkal, workshopokkal a kínálatban.

További infók 

Az elmúlt évek egyik legnagyobb történése a hazai könnyűzenében a Carson Coma felbukkanása volt: amikor már kezdtünk lemondani arról, hogy lehet még hagyományos, hangszeres felállású zenekar a „következő nagy dolog” a popzenében, megjelent hat igazán laza fiatal srác, és megmutatták, hogy a régi recept még mindig működik: a könnyűzenét komolyan kell csinálni, de nem szabad komolyan venni. A gimis zenekarként indult együttes a 60-as évek beatzenéjét határozza meg a „kályhaként”, de hatásaikban nagyon sok minden fellelhető, ami passzol szuggesztíven előadott, alternatív popzenéjükhöz. Ha van zenekar, ami a hype-fázis kellős közepén van, az most a Carson Coma, akik előtt a Damara lép színpadra a MONYO Landben, július 31-én.

További infók 

Az Uprooted – The Olympic Tribe című film premierjét július 31-én tartják, a Szeszgyár kertjében, ahol a vetítés előtt tradicionális indonéz vacsorával, utána pedig bulival készülnek a szervezők. A történet felkavaró képekkel és intim közelségből mutatja be az őslakosok és a borneói őserdő különleges kapcsolatát és ezt a hanyatlóban lévő vidéket.

További infók 

Július 31-én a Margit körúti Manyiban tart használtruha-vásárt a Lazy Women csapata. A vásáron biztosan lelhetünk majd klassz nyári darabokat, illetve a pult másik oldalán állva túl is adhatunk megunt ruháinkon.

Augusztus 1., vasárnap

Vasárnap a Várkert Bazárban nézhetjük meg a Long time no see! című előadást, amelynek kiindulópontja egy magyar és egy finn táncos-koreográfus barátságából és szakmai együttműködéséből fakad. A nyelvrokonság és a közös gyökerek, az európaiság és az összetartozás, az izoláltság és a kommunikáció kérdésköreihez kapcsolódó tematikákat helyezi performatív helyzetbe a tánc nyelvén, nonverbális gesztusok és kulturális mozgásminták összekapcsolásával.

Szükséges-e a nyelvismeret a kommunikációhoz, ha a testnyelv készlete eleve nagyon gazdag? Hogyan választanak el és kötnek össze minket a társadalmi hasonlóságok és különbözőségek? Hogyan definiálható a testvériség fogalma? Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ, ráadásul tánc formájában. 

További infók 

Mindenkinek van egy álma… Pollack Mihály és Brudern báró az 1800-as évek legmodernebb üzletházát látták maguk előtt. Később a Belvárosi Takarékpénztár részvényeseinek gondolataiban egy másik pazar épület sziluettje rajzolódott ki. Budapest összes kereskedőjének álma pedig egy üzlethelyiség volt az álmok álmában: a Párisi udvarban. Ez a varázslatos világ, ahol összeér a múlt és a jövő, a luxus és a világszínvonal, már száz éve tartja lázban azokat, akik szeretik a bámulatosan szépet, az elmúlt években pedig nem hagyta álmodozni a megrendelőt, az építészeket, a restaurátorokat, a kőszobrászokat, a gépészeket, az informatikusokat, a szállodásokat és a fine dining ismert szakembereit. Ezen a héten vasárnap az Imagine Budapest exkluzív épületbejárásán a Párisi Udvar Hotel Budapest jóvoltából a megújult Párisi udvarban sétálhatunk, Budapest egyik legszebb ékkövében.

További infók 

Vasárnap ezúttal calzonék, vagyis töltött pizzák sülnek a budaörsi Major fatüzelésű kemencéjében, így érdemes lesz a hétvégi kirándulást ebbe az irányba tervezni.

További infók 

Augusztus 2., hétfő

Ezen a nyáron a Katona József Színház próbatermébe beköltözik a 18. század második felének párizsi hangulata, a könnyedség, a báj, a kellem, a rokokó stílus.

Az augusztus 2-tól 6-ig tartó nyári táborban részt vevő gyerekek megismerkedhetnek a természetes anyagok fajtáival, amikből akkoriban az arisztokraták ruhái készültek, maguk is tervezhetnek és elkészíthetnek egy kis rokokó utazóbabát, jelmezt tervezhetnek Mozart egyik figurájának, és a parókakészítés rejtelmeibe is belekóstolhatnak. A tábor legfőbb témái a 18. századi Versailles élete, a kastély szobái, a francia etikett, Marie Antoinette hóbortjai, divatügyi minisztere.

További infók 

Kieselbach Galéria az idei nyáron is eladással egybekötött kiállítást rendez a magyar festészet és szobrászat kiemelkedő alkotásaiból. A kiállításhoz reprezentatív, 570 oldalas katalógus készült, amely gazdag reprodukciós anyaggal és művészettörténészek által írt tanulmányokkal segíti a bemutatott művek megismerését. A tárlaton kiállított valamennyi mű a helyszínen megvásárolható, az árakról személyesen a galéria munkatársai adnak felvilágosítást.

További infók 

Augusztus 3., kedd

Augusztus 3. és 5. között az ázsiai street foodé lesz a főszerep a Kazinczy utcai Botellón Teraszon, ráadásul nem is akármilyen meghívottak jóvoltából. Ott lesz majd Wang Mester, az Ensō, a 101 Bistro és a Zhu & CO csapata is, a finom ételek mellé járó zenei aláfestésről pedig Raasa, a Sushi GirlsTengoo és Yoless fog gondoskodni.

További infók 

Kedden az Anima Sound System a Gipsy Sound Clash című album 20. évfordulója alkalmából idén egy szenvedélyes, nagy roma bulit tart a Kobuci kertben, ahol a magyar és a roma népdalkincs csodája előtt tisztelegnek.

Olyan ismert vendégzenészek is színpadra lépnek ezen az estén, mint Kovács Antal a Romano Dromból vagy Bognár Szilvia, aki nemcsak az Anima Sound System régi énekesnője, de számtalan alkalommal lépett már fel autentikus dalokat énekelve roma hagyományőrzőkkel, mint például Lakatos Mónikával és a Romengóval.

További infók

Augusztus 4., szerda

A hazai posztrockszíntér két prominens képviselője ad koncertet szerdán az A38 Hajó tetőteraszán. A Képzelt Városnak ez lesz az egyetlen nyári koncertje a fővárosban, előzenekaruk pedig ezúttal a Törzs lesz.

További infók 

Az acb Galéria bemutatja Esterházy Marcell harmadik önálló kiállítását a galéria szervezésében. A július 28-án nyíló, FACTUM című kiállítás Esterházy elmúlt időszakban keletkezett alkotásaiból válogat, amelyek ezúttal sokkal inkább köthetők általános politikai és médiaelméleti kérdésekhez, úgymint a valóság hozzáférhetőségének és a képi reprezentációk megbízhatóságának kríziséhez. 

További infók 

Barbi, azaz Babé Sila 8 éve bukkant fel a zenei világban, ma már a soul és az r&b itthoni királynőjeként emlegetik, emellett nemzetközi szinten is méltatták már lemezeit, Berlinben, Londonban és New Yorkban is találkozhatunk a nevével, emellett olyan neves magazinokban volt dalpremiere, mint a Highsnobiety vagy a Paper Magazine. Szerda este hallhatjuk őt a Pontoonon, az előzenekar Rajcsányi Nóri, művésznevén NOIRA lesz.

További infók 

Címkék