Borneón, a világ harmadik legnagyobb szigetén terül el a Föld legmagasabb biodiverzitású őserdeje. Alig hatvan éve majdnem az egész szigetet érintetlen erdő borította, ami számos őslakos csoportnak biztosított élőhelyet és megélhetést. Ez a sok ezer éves környezet egyre gyorsuló ütemben pusztul ki, ahogy fakitermelő cégek készítik elő a területet pálmaolaj termesztésre és más monokultúrák létrehozására.

Az alkotók, Révész Bálint, Angus MacInnes és Jamie Wolfeld éveken keresztül dolgoztak egy Dayak-Bahao faluval Kalimantánban, ahol az őslakosokkal együtt figyelték és kutatták, hogyan tűnnek el rejtélyes módon a közösség ősi földjei. A falu három küldöttje végül útnak indul, hogy kiderítse, kik állnak a gyanús szerződések és a mértéktelen természetpusztítás mögött. A lopott fák útvonala mentén a Dayak trió szembesül a rombolás méreteivel, a pálmaolaj-ültetvények és a nagyipari feldolgozóüzemek látványával. Végül nyilvánvalóvá válik, hogy a fák többsége a tokiói olimpia építkezéseken landol. A dokumentumfilm így világít rá a nagyvállalatok által globálisan alkalmazott greenwashing gyakorlatára, amivel környezetszennyező tevékenységüket zöldként tüntetik fel. A történet felkavaró képekkel és intim közelségből mutatja be az őslakosok és a borneói őserdő különleges kapcsolatát és ezt a hanyatlóban lévő vidéket.
 
A film premierjét július 31-én tartják a Szeszgyár kertjében, ahol a vetítés előtt tradicionális indonéz vacsorával, utána pedig bulival is készülnek a szervezők. Eső esetén az eseményt a Gólyában tartják meg.

Fellépők:

  • 22.00–23.00 – Győrfi Dóra és Győrfi Ági (tradicionális jávai zene)
  • 23.00–24.00 – Gosheven (DJ set)
  • 24.00–01.00 – Stant

Címkék