Augusztus 26. éjféltől csak azok a vendéglátó- és szórakozóhelyek lehetnek nyitva, akik megfelelnek az önkormányzat szigorú kritériumrendszerének. Szeptember 1-jén közzétették a zöld utat kapott helyek listáját.

Márciusban látott napvilágot a javaslatcsomag, amelyet aztán rendelet formájában június végén elfogadott a VII. kerületi önkormányzat. Az intézkedés a Király utca–Erzsébet körút–Rákóczi út–Károly körút által határolt területen lévő vendéglátóhelyeket érinti, amelyek közül csak azok tarthatnak nyitva 24 óra és reggel 6 között, akik egy sor szabálynak megfelelnek.

Ezek között az elvárások között szerepel, hogy a hangrendszerbe teljesítményszabályozó eszközt (limitert) építenek be; gondoskodnak arról, hogy a vendégek ne vigyék ki a szeszes italt az utcára; este tíz és reggel nyolc óra között nem végeznek göngyölegmozgatást, áruszállítást; éjfél után mindenkinek hozzáférhetővé teszik a WC-iket, nemcsak a vendégeknek; naponta magasnyomású takarítóeszközzel tisztítják az előttük lévő járdaszakaszt; alkalmaznak egy külön embert arra, hogy rendet tartson a vendégek között; beszüntetik az egyszer használatos műanyagpoharakat, helyettük saját logóval ellátott, többször használatos poharat biztosítanak; külön hulladékszállítási szerződést kötnek; továbbá speciális ajtókat helyeznek üzembe a befogadóképességtől függően: 100 fő alatt fotocellás vagy automatikus ajtóbehúzót, 100 fő felett zsilipes be- és kiléptetőrendszert, 150 fő felett ezek mellé pedig forgalomszámlálót is beszerelnek.

Az előírásokat elnézve nem csoda, hogy a vendéglátósok minden idők legszigorúbb csendrendeletének tartják az intézkedést, ráadásul az időzítés sem a legjobb, hiszen a háromhónapos karantén és külföldi turisták hiánya sok vendéglátóhelyet földbe döngölt anyagilag. Érthető persze az önkormányzat és a lakók álláspontja is, utóbbiak türelmét évek óta próbára teszi a Belső-Erzsébetvárosban eluralkodó, tarthatatlan helyzet.

Körülbelül 400 vendéglátóhely működik az érintett területen, ezeknek nagyjából a harmada, 138 hely kérelmezte az éjfél utáni nyitvatartást a megadott határidőig, augusztus 26-ig. Közülük eddig 109-en kapták meg az engedélyt, és az Excel-táblát átbogarászva úgy tűnik, hatalmas változás nem történt, már ami a kerület meghatározó bulihelyeit illeti.

Éjfél után is nyitva lehetnek az olyan olcsó, nagykörúti itatók, mint az Ördögkatlan, 4-es, 6-os és Gong sörözők, a Kakas, valamint olyan nagy befogadóképességű szórakozóhelyek és romkocsmák, mint az Ellátóház, Szimplakert, Füge udvar, Udvarrom, Doboz, Fogas-Instant-Robot komplexum vagy a Cat Club. Nyitva lesznek a bulizásból hazafelé tartók éjszakai menedékei, a Pizza Me-egységek, és az olyan népszerű bároktól sem kell búcsút venni, mint a Dzzs, a Fekete Kutya, a Kisüzem, a Kőleves kert, a Központ vagy a Csipesz – ellenben eltűnt az éjfél után nyitva tartó helyek listájából a kultikus Vittula és a Telep is.

Az engedélyhez folyamodók köre még bővülhet a jövőben. Most főleg a nagykörúti biciklissávok ügye és a forgalomcsillapítás néven ismertté vált lezárások miatt forr az indulat a lakók Élhető Erzsébetváros Facebook-csoportjában, de az haloványan látszik, hogy az éjjeli üvöltözés, az utcán közlekedők, ácsorgók zaja nem feltétlenül fog megszűnni az intézkedések hatására – de korai lenne még következtetéseket levonni.

Címkék