kultúra

szerkesztés

„A miénk volt a legszebb lázadás” – itt a Fortepan legújabb kötete a legendás beatkorszakról

Szerzők

  • Bartha Dorka

2020. 06. 26. 14:06

Táncdalfesztivál és huligánok, Koncz Zsuzsa és a „nemzet csótánya” – a Fortepan legújabb albumában a magyar könnyűzene legendás korszaka elevenedik meg.

A pesti nők, a bringások vagy éppen a presszók világa után itt a Fortepan ötödik kötete, amely ezúttal a viszonylag rövid, pár évtizedes de annál legendásabb szocialista korszak könnyűzenei érájának állít emléket.

Fotó: - Fortepan

„...a magyar beat-, pop- és rockzene semmihez sem hasonlítható kulturális jelensége volt a szocializmus éveinek, hatása a közízlésre és a közgondolkodásra igen jelentősnek mondható. Nem véletlen, hogy a Fortepan gyűjteményében ezres nagyságrendben vannak olyan képek, amelyek tulajdonképpen ezt a pár évtizedes romantikát mutatják, legyenek a fotókon sztárok vagy hétköznapi fiatalok...”

Fotó: Bartha Dorka - We Love Budapest

Fotó: Bartha Dorka - We Love Budapest

Fotó: Bartha Dorka - We Love Budapest

– írja Legát Tibor a képekhez tartozó bevezetőben. A 60-as években induló, és feltartóztathatalannak bizonyuló hullám egészen a 80-as évekig megszédítette az ifjúságot, a fotókón izgalmas végigkövetni, ahogy felbukkannak a beatmániások, a hippik, majd végül a punkok is. De azt is megtudhatjuk belőle, mi köze volt mindennek az 56-os forradalomhoz, mit sugárzott a Szabad Európa Rádió, mik is voltak tulajdonképpen a galerik vagy éppen mi köze volt a huligánokhoz Bereményi Gézának.

Fotó: - Fortepan

Buli 1976-ban.

Fotó: Fortepan

A magyar–angol kétnyelvű, 100 fotót tartalmazó kötet ajándéknak is ideális, ha valaki rajong a zenéért vagy csak érdekli a vasfüggöny mögötti ifjúsági lázadás. 

Beat, pop, rock – Falak és hangfalak
3000 forint 
Fortepan, 2020 

Hasonló tartalmak

Admin mode