A Bp BARbq szekerét nem nagyon kell tolni, hiszen aki egyszer is kóstolta Serényi Zsolt és Urbán Roland street foodba hajló barbecue remekeit, az tudja, hogy nem tudnak mellényúlni. A zsúfolt belváros után a múlt héten viszont nagyot újítottak – az egész mennyei, szaftos húsos élményt kivitték a Római nyugodtabb részére.

Serényi Zsolt és Urbán Roland 2016 óta vezetik a város barbecue-listáját – körülbelül attól a ponttól kezdve nem lehet belekötni abba, amit csináltak, mióta megnyitották az Akácfa utcában a Bp BARbq-t. Bár a hely azóta is a fővárosi barbecue ételek kedvelőinek Mekkája, egy jó ideje már ki akartak mozdulni a szabadba – a hagyományos BBQ végül is egy szabadtéri műfaj.

Mikor a ködös, decemberi napon fülest kaptak, hogy a Yacht Club Budapest egyik kikötőjébe betársulhatnának, hogy a vízi örömök szerelmeseinek gyomrába valami igazán ütős is kerüljön, azonnal kocsiba pattantak, hogy megnézzék a ködben, sárban, délutáni alkonyatban nem is annyira bizalomgerjesztő területet. Bizonyára maguk sem gondolták, hogy július elejére a Duna-part egyik leghangulatosabb helyét hozzák ki belőle. Pedig így lett.

A Pünkösdfürdőtől pár perc sétára található Bp BARbq Terrace egy olyan szabadidős közösségi komplexummá alakult át, ahol a vízi sportok kedvelői pont olyan jól fogják magukat érezni, mint a barbecue szerelmesei, ahol akkor is garantált a nyugi, a lazulás és nyári hangulat, ha nem volt kedvünk a péntek délutánt az M7-en tölteni egy kis balatoni csobbanás kedvéért. 

A hatalmas területet két oldalról árnyas fűzfás szegélyezi, közepén olyan zöld a gyep, hogy Poldi bácsi is megirigyelné, a végét a kikötő és a Duna határolja, szemből pedig a Szentendrei-sziget gondoskodik arról, hogy a hangulat intim maradjon. Ráadásul a Rómainak ahhoz a végéhez tartozik, ahol a tömegnek és a hekknek már nyoma sincs – a nyugiért pedig bőven megéri tekerni még egy kicsit, ha biciklivel érkezünk. 

Szerettük volna a vendéglátást új szintre helyezni, hogy ne merüljön ki az étel-ital kínálatban, hanem minden mást is magába foglaljon. Ahol a családosok is jól érzik magukat, de munka után is ki lehet jönni lazítani kicsit. Olyan helyet akartuk, ahová idejössz ebédelni, és itt ragadsz egész nap” 

Szerettük volna a vendéglátást új szintre helyezni, hogy ne merüljön ki az étel-ital kínálatban, hanem minden mást is magába foglaljon. Ahol a családosok is jól érzik magukat, de munka után is ki lehet jönni lazítani kicsit. Olyan helyet akartuk, ahová idejössz ebédelni, és itt ragadsz egész nap” 

– mondja Zsolt.

Az étlap ugyanaz, mint az Akácfa utcában. „Az egyik legnagyobb bók, amit kaptunk, hogy többen megjegyezték étkezés után, hogy ez ugyanaz, mint az Akácfában. Nem akartunk variálni, ugyanazt a minőséget hozzuk itt is, amit a vendégek megszoktak” – mondja Roland.

Némi változás azért lesz, de csak hetente egyszer – két esemény ugyanis minden héten bérelt helyet kapott. Az egyik a szerdai lazulás, afféle hétfelező kötetlen poharazgatás, még a csütörtöki kispéntek előtt, hogy jobban bírjuk a hét végéig. Szerdánként mindig lesz valamilyen különleges fogás, ami az ázsiai-amerikai vonalon mozog majd, akusztikus koncertekkel kísérve. Vasárnaponként pedig délután 2-től DJ-szettekkel emlékeztetnek minket arra, hogy a Duna-parton is hasít a nyár. „Szeretnénk, hogy az emberek érezzék, hogy ez az a hely, ahova lehet jönni enni, inni, boldognak lenni.” – teszi hozzá Roland.

Ehhez pedig minden adott – a pult mögött fáradhatatlanul dolgozó szmókerekből a megszokott, vajpuha húsok és merész szendvicsek kerülnek ki, az italválaszték meglehetősen széles, és aki nem rajong a vízi sportokért, az is megtalálja a számítását, hiszen van pingpong- és csocsóasztal, de bárki leállhat tollasozni is - és akkor sem szól ránk senki, ha csak kifekszünk a szépen ápolt gyepre egy pléddel, és belemélyedünk a könyvünkbe. A Bp BARbq Terrace-on 160-an tudnak leülni, és mivel az asztalok jól el vannak szórva, a különböző hangulatú kinti vendégterekben foglalhatunk helyet nagyobb társasággal, vagy romantikus, elbújós kettesben is. 

Zsoltnak és Rolandnak nem új, hogy nagy tételben állítsanak elő ételt, sokszor vállalnak cateringet különböző eseményeken, és nem titkolt szándékuk, hogy ide is szervezzenek párat, legyen szó szülinapról, családi eseményről, vagy egy bevállalósabb esküvőről. 
 

Nagy előnye a helynek, hogy a víz felől is megközelíthető – a Yacht Club Budapest az egyik a Rómain található két kikötő közül, így egy dunai evezés során is megállhatunk egy kiadós barbecue-szendvics és egy hűsítő fröccs kedvéért, de ennél tovább is mehetünk, hiszen a SUP-tól és vízisízéstől kezdve a wakeboadozáson át az úgynevezett fánkozásig mindent kipróbálhatunk helyben. Sőt különleges esemény esetén 1-2 nappal korábban foglalva bérelhetünk motorcsónakot és hajót – vagy éppen visszavitethetjük magunkat speedboattal a városba. 

Élünk a gyanúperrel, hogy Zsolt jóslata, miszerint aki kijön ide, az ittragad, be fog válni, és korántsem azért, mert Pünkösdfürdőtől nem egy perc a belváros, hanem mert a Bp BARbq Terrace tényleg egy komplex nyári élmény kifogástalan ételekkel, hűsítő italokkal, számtalan sportolási lehetőséggel, ahol egy kicsit kiszakadhatunk a városi életből. És a változás mértékehez képest nincs is messze Pünkösdfürdő, meg a Római nyugodtabb arca. 

Címkék

Elérhetőségek

Bp BARbq Terrace 1039 Budapest, Kossuth Lajos üdülőpart 115. Facebook-oldal