A #maradjotthon kampány közepette talán paradoxonnak tűnhet, de amellett, hogy amikor csak tehetjük, otthon maradunk, azzal is sokat tehetünk testi és lelki egészségünk megőrzéséért, ha időnként kimozdulunk a lakásból. A jelenleg érvényben lévő kijárási korlátozás ezt egyáltalán nem tiltja, mindazonáltal vannak alapszabályok és ajánlások, amelyeket egymás érdekében be kell tartanunk, most ezeket gyűjtöttük össze nektek.

„Egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés külterületen, valamint a települések belterületén – lehetőség szerint a zöldterületeken – egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható azzal, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.” – Magyar Közlöny

Ha kirándulnál

A fentiek betartása mellett a természetjárás sem tilos, ám ahogyan a Pilisi Parkerdő és a Duna-Ipoly Nemzeti Park is javasolja, most válasszuk a kevésbé ismert ösvényeket, az elsődleges szempont pedig a jó levegő legyen, ne az, hogy minél látványosabb helyet célozzunk meg. Remek alkalom ez arra, hogy új útvonalakat fedezzünk fel. Mindenkor fontos lenne, ám a fertőzésveszély miatt arra is figyeljünk, hogy ne szemeteljünk, ne hagyjunk magunk után semmit az erdőkben. A túraútvonalak zsúfoltságát elkerülendő, aki csak teheti, kiránduljon hétköznap, ha viszont ez csak hétvégén megoldható, érdemes tájékozódni a lezárásokról a helyi önkormányzatoknál.

Ha kerékpároznál

A koronavírus-járvány magyarországi megjelenése óta hatalmasat nőtt a kerékpárhasználat népszerűsége a fővárosban is, amin a tavaszi napsütéses időjárás csak még inkább lendített. Ezt látva a BKK új, ideiglenes biciklisávokat is kialakít, míg a MOL Bubi havidíja március óta mindössze 100 Ft. Ez azonban azt is jelenti, hogy rengeteg olyan ember is kerékpárra pattan most, aki nem feltétlenül gyakorlott, emiatt mindenki számára ajánlott a fokozott óvatosság és persze a türelem egymással szemben. Azoknak, akik most először bicikliznek a városban vagy hosszú idő után vették elő újra a bringát, a Magyar Kerékpárosklub remek kisokosa nagy segítség lehet. 

Ha futnál

Ami a futást illeti, a közösségi oldalakon talán ezzel kapcsolatban zajlik az egyik legnagyobb vita, ezért Kiss Áron, az adidas Runners erőnléti edzőjének segítségét kértük az eligazodásban.

A forgalmas helyszíneken a szabadtéri futást nem javasolják, mivel egyelőre a szakemberek sem tudnak biztosat mondani arról, hogy pontosan mekkora távolság tartása mellett biztonságos futni. Ezért az adidas Runners Budapest Facebook-csoportban ingyenes online edzéseket indítottak, melyek közt a klasszikus erőfejlesztéstől a stretching órákig mindenki megtalálja a számára hasznos mozgásformát. 

Akik mégis úgy döntenek, hogy odakint vágnak neki a kilométereknek, azoknak azt tanácsolják, hogy a rekortánt a legnépszerűbb helyszíneken teljesen engedjék el, és minden útvonalon tartsanak jelentős, akár 10 méter távolságot is egymástól. A terepfutás jó alternatíva, de valószínűbb, hogy a legtöbben betonra vagy aszfaltra kényszerülnek, amihez mindenképpen szükséges egy puhább talpú cipő, ám még fontosabb a helyes technika, rövidebb lépéshosszal és óvatosabb talajfogással. Megtudtuk Kiss Árontól továbbá, hogy a prevenciós gyakorlatok legalább ilyen esszenciálisak, a talpi izompólyát például teniszlabdával lehet lazítani, míg az Achilles-ín energiaelnyelő képességét heti 2-3 alkalommal, lépcsőn végzett, lassú és kontrollált egylábas sarokemelésekkel fejleszthetjük. Mindemellett további segítség a comb és a csípőt körülölelő izmok rendszeres hengerezése is.

Címkék