Május 2. és 5. között annyi program lesz, hogy alig tudjátok majd kiválasztani a legjobbakat, meg persze azokat, amikről mindenképp hiba lenne lemaradni. Péntektől jön az Eleven Tavasz eseménysorozat és az Óbuda Napja, szombaton táncolhattok a CityMatiné A misztikus majális című nappali buliján, kirándulhattok Szigetmonostorba, a Nemdebárka Dunai Mackó Majálisára, de érdekes filmeket is nézhettek, például olyat, amit 35 mm-es filmszalagra vettek fel.

Május 2., csütörtök

Helló Európa! Fesztivál 2024

Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulóját május 1. és 5. között egy olyan, ingyen látogatható városi minifesztivállal ünnepli meg Budapest, amelynek programkínálata méltó az Európai Unió „egyesülve a sokféleségben” mottójához. A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit. Újra szabad lesz a Szabihíd, és ingyenes koncerten hallgathatjuk meg az elmúlt 20 év legnagyobb magyar slágereit, például a Hello.Tourist!-ot vagy az Aprócska bluest, de a Vén Európa sem maradhat ki.

A Bartók Béla Boulevard- és az Eleven Tavasz-koncepció során kortárs képzőművészek közösen alkotnak és töltik meg az utcákat, a tereket és a kirakatokat az installációikkal. A Városháza díszudvarán látványos fényinstallációban gyönyörködhetünk a Light Art Museum Budapest jóvoltából, a Szent Gellért és az Egyetem téren utcazenészek és DJ-k szórakoztatják a közönséget, a Fővám téri Vásárcsarnok homlokzatán pedig egy erre az alkalomra készült projection mappinget láthatunk az esti órákban. A Cinema Mystica fényművészeti show-ja kelti életre a Ferenciek tere elfeledett aluljáróját, a Móricz Zsigmond körtéren pedig LUGO graffitiinstallációja lesz látható. (x)

További infók

Kézműves sör + kovászos pizza

A Hübris sörfőzde és az Ide Süss Manufaktúra május 2-án összeállnak, és egy laza, kézműves sörös, kovászos pizzázásra várnak, ahol egy sör és egy szelet pizza 1200 forint lesz.

További infók

Los Orangutanes

Annak ellenére, hogy Dél-Amerika legnépszerűbb stílusa a cumbia, ez a műfaj méltatlanul kis figyelmet kapott eddig idehaza. Ezen szeretne változtatni a Los Orangutanes, melyet kipróbált, veterán zenészek hívtak életre. Az Irie Maffia, Zuboly, a Paso, a Besh o droM, az Anselmo Crew tagjaiból verbuválódott csapat rövid idő alatt a táncolni vágyó magyarok kedvencévé vált, telt házas Müpa, Akvárium Nagyhall és Kobuci Kert-es koncertek, valamint számtalan hazai fesztivál is a hátuk mögött van már. Most csütörtökön hallhatjuk őket a Kobuciban.

További infók

Macskafogó – filmvetítés élő zenével Deák Tamás emlékére

A legendás, 1986-os Macskafogó című film élő zenés vetítése a film nemrégiben elhunyt zeneszerzőjének, Deák Tamásnak az emlékére a Budapest Orchestra Project és a Jazzation a cappella együttes előadásában. A hollywoodi sikerfilmek esetében bevett forma az élő zenés filmvetítés, itthon erre kevesebb a példa, és szakmailag is nagy kihívás egy olyan film esetében, mely még a digitális kor előtt készült.

Ebben az esetben azonban a Budapest Orchestra Project és a Jazzation áll a kihívás elé, és Deák Tamás eredeti, a Deák Big Band számára készült partitúráiból dolgozva létrehozzák a filmbeli megszólalás hű megközelítését. Klasszikus rajzfilm klasszikus zenével, dalokkal – kihagyhatatlan este, amelyet egy rövid beszélgetés vezet fel az előadókkal!

További infók

Május 3., péntek

Eleven Tavasz 2024

Május 3-án és 4-én idén is megszervezik az Eleven Tavasz programsorozatot, ahogy azt már megszokhattuk, színes és változatos programokkal. A gasztronómia szerelmeseitől a kultúra és a művészet kedvelőin át egészen az aktívan kikapcsolódni vágyókig mindenki megtalálhatja majd a számára legkedvesebb programot. Válogathatunk különböző workshopok között, vagy részt vehetünk interaktív vezetett sétákon, de az események között megtaláljuk az idén 10 éves ZEMSE fotó- és ékszerkiállítását is.

A kikapcsolódni vágyóknak is készülnek lehetőségekkel a szervezők, egy finom ebéd vagy vacsora elfogyasztását követően belehallgathatunk egy könnyűzenei koncertbe, vagy végigjárhatjuk az utca művészei által létrehozott aktuális kiállításokat, kültéri alkotásokat. Az Eleven Tavasz helyszínei idén is a Gellért tértől egészen a Feneketlen-tó vonaláig tartanak.

További infók

Kádár Emese: NOT_FOUND

Kádár Emese képzőművész és Sárai Vanda kurátor sikeres együttműködésének lenyomata a hamarosan nyíló, NOT_FOUND című kiállítás. A művész és kurátortársa arra keresték a választ, hogyan tudnánk a digitalizáció és a virtualitás uralta világunkban az elhunyt szeretteinkhez köthető, de gyorsan halványuló emlékeinket megőrizni.

A kiállításon bemutatott művekben Kádár Emese a virtuális tér és az emlékezet közötti kapcsolatot térképezi fel. Az egész teret felölelő installációban a szőttesként megjelenő sírkövek formavilága vegyül a közösségi médián keresztül történő emlékezés motívumaival, a kézi szövés elmélyültsége, lassúsága kerül szembe az emojik sablonos, árnyalatlan egyszerűségével. Sárai Vanda kurátor – akinek fő kutatási területe a digitális kultúra, elsősorban a posztinternet-művészet kritikai vonulata – a művész munkáit egy videójáték pályáját megidéző térben jelenítette meg. Azonban a játék ezáltal cseppet sem tét nélküli, hanem épp olyan küzdelmekkel, veszteségekkel és fájdalmakkal teli, mint a valóság.

További infók

Óbuda Napja 2024

Május 3. és 5. között Óbudát ünnepelhetjük, változatos ingyenes programokkal, több helyszínen: a Fő téren, a Szentlélek téren és a Kobuci Kertben. Koncertek, utcaszínház reggeltől estig, a zenés családi és gyerekprogramok mellett pedig kézműves-kirakodóvásár és street food gasztrosétány vár bennünket. Az eseményen fellép többek között az Intim Torna Illegál együttes, ingyenesen látogatható az Aquincum Múzeum, és a Kobuciban is számos koncert közül válogathatunk.

További infók

Május 4., szombat

Budapest Garden – Grand Opening

Ingyenes tavaszi szezonnyitó hétvégével várja a családokat a Budapest Garden május 4-én és 5-én. A hétvégi eseményen 10 órától kipróbálhatjuk a bubifocit, a trambulint, az ugrálóvárat és az egyéb szabadtéri játékokat, 13 órától pedig swingbemutatóval és -oktatással várják a kezdőket és a haladókat.

A gasztrokínálatban a Deep Burger és Panner és a Láng Fánk képviseli a food truck szekciót. Jó hír, hogy idén kiemelten figyelnek a vega, a vegán és a gluténmentes formában elérhető kínálatra. (x)

További infók

Dunai Mackó Majális n°2

Május első hétvégéjén Szigetmonostoron, a Nemdebárkában élvezhetjük a tavaszi időjárást és a majálisozás hangulatát. Mindkét nap déltől kora estig koncertek fognak szólni, többek között olyan előadókkal, mint Mirage, Hanzee & Pászti, a Bánhegyi Laura Quartet, Noémo vagy Henri Gonzo és a Papírsárkányok.

További infók

CityMatiné – A misztikus majális

Végre látjuk a mámorító nyarat az alagút végén, sőt, már kicsit érezzük is a perzselő sugarakat és kedvenc dallamaink simogatását. Ezt ünnepelhetjük május 4-én, a CityMatiné soron következő nappali buliján, aminek a neve találóan A misztikus majális. Szombaton a Golftanyára érkezik CARLITA, Baladi, Captain Knuckles, Daniel Moritz, Obroni (live), Sabani, Sobek, és misztikus jógához is csatlakozhatunk.

További infók

A KORART galéria készletkisöprése

A KORART galéria a Falk Miksa utca környéki „galérianegyed” legfiatalabb tagja. Az üzletet 2019-ben nyitották, azzal a céllal, hogy a felkapott művészek alkotásai mellett elérhető árú műtárgyakkal, különleges bútorokkal is kiszolgálják a vevőiket. Erről győződhetünk meg májusban két hétvégén is, 4-én és 5-én, valamint 11-én és 12-én, amikor készletkisöprést tartanak, és rendkívüli nyitvatartással, 10–50%-os kedvezménnyel kínálják a legtöbb terméküket.

Korunk változó esztétikai igényeihez igazították a kínálatot: egy 21. századi enteriőrben megférnek a régmúlt tárgyai és a jelenkor ízléses darabjai egyaránt, így a saját stílusunknak megfelelően tudunk itt válogatni több mint 1700 darab bútor, festmény, ezüst, bronzszobor, porcelán, csillár, lámpa és egyéb műtárgyak között. Az árukészlet hetente-kéthetente frissül, így mindig fedezhetünk fel újdonságokat. Art deco és század közepi modern bútorok és lakberendezési tárgyak, festmények, porcelánok, bronzszobrok, ezüst-, üvegtárgyak, lámpák, csillárok, de még márványkandallók és egy beltéri szökőkút is elérhető az üzletben.

A webshopban a kínálatuk nagy része megtalálható, de érdemes a KORART galériába személyesen is benézni, mivel a kiállítótérben több beszélgetősarok is van, így minden műkedvelőt, érdeklődőt szívesen látnak egy finom kávéra és hosszabb beszélgetésekre. (x)

További infók

Kikeltető – záróbuli 2024

A Kikeltető összehozza a fiatal zenészeket egymással és a legrelevánsabb szakmabeliekkel, bemutatja őket a KERET közönségének, és segít nekik megtalálni a legjobb utat a karrierjük beindításához. Az esemény május 4-én (az előző évhez hasonlóan) a Turbinában zárul, ahol 18 órától kezdődően ismerkedhetünk meg az izgalmas line-uppal.

További infók

Május 5., vasárnap

Cinco De Mayo Weekend

A spanyol Cinco de Mayo jelentése: ′május ötödike′. A pueblai csatában az Ignacio Zaragoza tábornok által vezetett, hősiesen védekező mexikói hadsereg győzelmet aratott a túlerőben lévő francia csapatok felett 1862-ben. Amerikában és a világ többi részén is egyre népszerűbb alkalom, egész nap zene szól, és patakokban folyik a tequila. Ilyenkor mindenki egy kicsit mexikóinak érezheti magát. Így lesz ez most a Terezában is, ahol május 4-én és 5-én éjjelig tartó utcabállal, élő zenével és piñatakészítéssel várnak.

További infók

Celluloid Nights by Cinema Niche: Az őrület határán

A Cinema Niche mögött álló csapat 2024 tavaszán új vetítéssorozatot indít. A Celluloid Nights küldetése újraéleszteni azt a megismételhetetlen élményt, ahogyan kedvenc filmjeinket 35 mm-es filmszalagról élhetjük át, miközben egy fiatalabb generációnak talán először adatik meg ez a kivételes alkalom. Míg a mozik ma már digitálisan projektálnak, a filmvetítés élménye celluloidról egészen más. Olyan kortárs rendezők, mint Christopher Nolan vagy Paul Thomas Anderson számára a filmre forgatás elsősorban alkotói döntés, amely befolyásolja, hogy munkáik hogyan mutatnak majd a nagyvásznon. Hozzájuk hasonlóan a Celluloid Nights is a film anyagiságát ünnepli, felismerve a film mint fizikai médium egyediségét és örök dicsőségét.

A Celluloid Nights tavasszal három amerikai filmklasszikussal indul, amelyek közül az első Terrence Malick bámulatos háborús eposza, Az őrület határán.

További infók

Anyák napi bazsarózsavásár és brunch

Május 5-én a Normafa Síházban ünnepelhetjük az anyák napját: lesz bazsarózsa, a hónap jellegzetes virága, hogy egy szép csokorral lepjük meg az édesanyákat és a nagymamákat, majd egy ráérős brunchra hívnak a szervezők.

További infók

Ha további programokat böngésznétek a hét többi napjára is, ide kattintsatok!

(Borítókép: Balkányi László - We Love Budapest)

Címkék