Akadálymentes és mozgásfejlesztő játszóeszközökkel, négy új fával és közel 900 négyzetméter zöldfelülettel adta át Belváros Önkormányzata a klímatudatosan felújított Szabadság téri játszóteret.

Belváros Önkormányzata 2024 januárjában a belvárosi szülők kezdeményezésére, a lakók javaslatai, észrevételei alapján megvalósuló közösségi tervezéssel kezdett bele a Szabadság téri játszótér felújítási munkálataiba.

A gyerekek biztonságát szem előtt tartva a korábbi négy bejáratból kettőt megszüntettek, a megmaradt két bejárat pedig egy-egy kaput kapott, ezáltal a játszótér zárhatóvá vált. A korábban is itt állt, kedvelt játszóeszközök egy részét felújították, de számos új elemmel is bővítették a játszóteret. A gyerekek a jövőben már nemcsak a felújított kisvonaton, de egy csúszdával egybekötött kockaváron, 3-féle, több korosztálynak szóló hintán (babahinta, laphinta és fészekhinta), forgó játszóelemeken, trambulinon, egy speciálisan kialakított, akadálymentes, napvitorlával árnyékolt homokozóban is játszhatnak, amelynek létrehozásához az újrahasznosítás jegyében a korábbi játszótér gumiburkolatát felhasználták.

Számos olyan játszóelemet is elhelyeztek, amelyek fogyatékkal élő vagy mozgásukban korlátozott gyerekek számára is használhatók, így biztosítva minden gyerek számára az önfeledt és közös játék örömét. A játszótér magja – egyrészt az akadálymentesség biztosítása, másrészt a biztonság érdekében – ütéscsillapító, egyben vízáteresztő gumiburkolatot kapott, melynek részeként egy egybefüggő kismotorpályát is kialakítottak. 

A munkálatok során kiemelt figyelmet fordítottak a fák, növények védelmére, a korábbi cserjék átültetésre kerültek, de helyben maradtak, illetve az itt álló fák közül volt olyan, amelyik talajcserében részesült, hogy jobban fejlődjön. A játszótéren immár 21 fa áll, melyekből 4 fát (2 virágos kőrist, 1 díszcseresznyét és 1 júdásfát) most ültettek el. A növények vízutánpótlásáról gyökéröntöző berendezés gondoskodik. A játszótéren 9020 évelő növényt is telepítettek, a zöldfelület méretét pedig közel 900 négyzetméterre növelték.

A játszótéren helyet kapott még egy, a vIzét helyben szikkasztó ivókút, 10 pad, valamint 4 új hulladékgyűjtő.

Belváros legújabb játszóterét az V. kerületi családok egy nagyszabású megnyitóesemény keretében vehették birtokba, ahol koncertekkel, gyerekműsorokkal, bábjáték-automatával, arcfestéssel, lufihajtogatással, óriásbubishow-val várták a látogatókat.

(Borítókép: Belváros Önkormányzata)

Címkék