A munka ünnepén azzal tudjuk a legméltóbban megsüvegelni a pénzkereső tevékenységünket, ha hátradőlünk, és csak élvezzük az életet meg a tavaszt.

Az egyszer biztos, hogy az időjárás nem lesz a kerékkötőnk abban, hogy esővel, hideggel, széllel, vagyis ég- és földindulással, rossz idővel akadályozza meg azt, hogy kimozduljunk a munka ünnepén. Minden körülmény, így az időjárás is abba az irányba mutat, hogy reggel (vagy délelőtt, mert lehet, hogy lesz, aki május elsején tovább aludna kicsit) felkerekedjünk, és programokkal teli napot varázsoljunk magunknak. Abból pedig Dunát lehet majd rekeszteni, és ha okosak vagyunk, még csak sok pénzt sem kell elszórni rájuk. Nem beszélve arról, hogy egy sor rendezvény ráadásul teljesen ingyenes is lesz. Ha már annyit dolgozunk egész évben, akkor ez a minimum.

Két lábon vagy két keréken

Ha megyünk egész nap, és a címben megfogalmazott előbbi módszert választjuk, Budapest és környéke számos lehetőséget kínál, de amolyan igazi könnyed és szép tavaszi túra a Budapest és Solymár határában található Alsó-Jegenye-völgyi útvonal vagy a Dabas melletti Szent Jakab tanösvény. Előbbit a sok-sok fahíd és a vízesés, az utóbbit pedig a mocsaras-vadregényes környezet teszi különlegessé. Tavaly húsvét után összegyűjtöttük kedvenc tavaszi túraútvonalainkat, amelyek közül idén és a munka ünnepén is érdemes lehet szemezgetni, ha az említett kettő nem lenne elég.

A két láb nemcsak túrát és kirándulást jelenthet, de egy kiadós városi sétát is, amely segítségével újra felfedezhetjük a várost, ahol élünk, vagy egy olyan részét, ahol még sosem vagy csak ritkán jártunk eddig, de megismerhetjük egy új arcát, illetve megtudhatunk róla olyan dolgokat is, amikről még csak sejtelmünk sem volt. Számtalan cég foglalkozik városi sétákkal, de ilyet bármikor kitalálhatunk és szervezhetünk magunknak mi is, mindössze elhatározás, kíváncsiság meg egy kis előzetes kutatás kérdése az egész.

A május elsejei szabadnap például jó okot ad arra, hogy az utóbbi években óriási változásokon keresztülment Városligetet és környékét feltérképezzük: mi változott, mi maradt meg abból, amit ismertünk, milyen újdonságok születtek. Ezt az utat mi is bejártuk. De ugyanilyen szép nagy séta lehet a Ménesi út felfedezése. Ezt gyönyörű villák övezik, amelyek számtalan történettel és titokkal szolgálnak, erről nemrég írtunk is, bár egyelőre még csak a kimondottan hosszú Ménesi út egyik felét jártuk be.

Végül, de nem utolsósorban ajánljuk magunkat! Amikor 10 éves volt a We Love Budapest, összeállítottunk 10 különböző sétaútvonalat szerte a városban, tele mindenféle érdekes adattal és látnivalóval. Ezek közül is érdemes szemezgetni, mi most egyet emelünk ki, a másodikat, ami a titkokkal és szövevényekkel teli budapesti átjáróházakon vezet végig. De találsz még sétatippet például itt meg itt és itt is.

A két lábról már szó volt, így jöjjön a két kerék. Bringázni tavasszal a legjobb, és az enyhén felhős 24 fok, ami idén május elsején várható, tökéletes időjárást kínál. Felkerekedhetünk és eltekerhetünk az ébredező Népszigetre, majd onnan a Római-partra, de akár egész Szentendréig is elgurulhatunk. Nemrég adtunk is már pár bringatippet, azok közül is teljesíthetjük valamelyik túrát, sőt a kerékpározásunkat összeköthetjük egy kis napfürdőzéssel is, és akkor felkereshetünk olyan helyet is a bringánkkal, ahol utána kifekszünk egy kicsit a napra, ehhez tippek ebben a cikkünkben találhatók.

Buli a város!

Biztos akad olyan, akinek a május elseje egyet jelent a majálissal, a közösségi buliélménnyel, és amihez ragaszkodik is. Erre pedig számos program kínálkozik a városban idén is. A Városliget eleve adja mint hagyományos helyszín, de mehetünk máshova is. Például a Vígszínházhoz, ami ilyenkor ünnepli a közönsége társaságában a születésnapját, idén már a 128.-at. Délelőtt 11-től este 22 óráig a színház épületében és a környező utcákban zajlik majd a programsorozat, ami legalább annyira színes és változatos lesz, mint a Vígszínház repertoárja.

Buliznak május elsején a Széll Kálmán téri korzó egymás mellett lévő helyei is a Nemdebártól és a 101Bistrótól kezdve a Pingrumbán és a Sárkányon át az Easyig. A Tavaszi Széll nevű rendezvény modern majálist ígér DJ-felvonulással, ön-divatbemutatóval, Buszmegálló Konyhával, koncertekkel, lemezvásárral, szeretettel és tánccal. Hasonló és hasonlóan bulis lesz a hangulat a XIII. kerületi Moszkva sétányon, a Duna partján, ahol RaveStation címmel déli 12 és 22 óra között egymást váltják majd a DJ-k, hogy aki arra jár, az táncolva ünnepelje meg a munkát.

Május elsején indul a többnapos Helló Európa fesztivál is, és ez is kínál programokat dögivel. A város több pontján zajló események központja mégis a Városháza park lesz, ahol napközben elsősorban ingyenes családi programokkal várják a majálisozókat, ezek között lesz táncelőadás, gasztronómiai különlegességek, mesekoncert, körhinta, játszótér és arcfestés is. Este 19 órától pedig a 20 év, 20 sláger című szuperkoncert, amelyen a 2004 és 2024 közötti időszak legnagyobb slágereit adják elő olyanok, mint például Bocskor Bíborka, Freddie, a Hősök és Pásztor Anna, de elhangzik majd Beethoven Örömódája is.

(Borítókép: Medgyesi Milán – We Love Budapest)

Címkék