Csütörtöktől vasárnapig rengeteg programot rendeznek majd meg a fővárosban; mi ezek közül választottunk ki olyanokat, amelyeken szerintünk mindenképp ott a helyed. Van közte békebeli brunch, olaszrizling kóstoló, catwalk koncert, klipszemle, kiállítás és még sok más. Találkozzunk mindenhol!

  • Csütörtök
Pár napja célirányosan látogattunk el
Budakeszire: kovászos kenyeres berkekben már rebesgették, hogy egy új kézműves pékség nyílik itt. Nemcsak azért kaptuk fel rá a fejünk, mert hozzánk is közel áll a téma, hanem azért is, mert kíváncsiak lettünk a két pályaelhagyó alapító történetére. Bocskorás Bea és Joó Zsófia felületes ismertség után elhatározták, hogy saját boltot nyitnak, közösen. Ez pár üzenetváltással kezdődött, majd odáig fajult, hogy megalapították Budakeszi első kézműves pékségét, ahol sok kétkezi munkával és még több kovásszal készítik ropogós héjú, rugalmas bélzetű kenyereiket. Meg kalácsot, csigát és süteményt – a Szívügyem Pékségben mindegyik kiemelkedő minőségű.

3. Magyar KlipszemleAnker't

Magyar Klipszemle a magyar vonatkozású zenei videók szakmai versenye. Célja, hogy az előbbi alkotások művészi értékét kiemelve, széles vásznon prezentálja őket a média, a szakma és az érdeklődők felé. A döntőbe jutott klipek vetítését a díjátadó követi majd, az este pedig afterpartyval zárul.

MONYO Brewing Co. - Hungarian Terroir Series sörpremier/ MONYO Tap House

A hazai kisüzemi sörfőzés egyik zászlóshajója legújabb, Hungarian Terroir nevű sorozatának első két tételét mutatja majd be: egy syrah boroshordókban érlelt spontán erjesztésű sört, illetve egy soproni kékfrankos hordóban érlelt Russian Imperial Stoutot. Mindkettő kóstolható lesz csapolva, de akár üveges kiszerelésben is haza lehet majd őket vinni.

Tünet Együttes: Ez mind én leszek egykor/ Jurányi Ház és Suterene

Szabó Réka a számos külföldi fesztivált megjárt A lila hangyász és a Lomtalanítás után jelentkezett egy újabb egyszemélyes produkcióval, személyes leltárral. Szólójában egyszerre van jelen a kislány, a középkorú nő és az öregasszony. Az előadó arra keresi a választ, hogy ki tudsz-e jutni  toronyból, amelybe negyvennégy évesen zártad magad?

Chad Lawson / A38 Hajó

Chad Lawsonnál kevesen játszanak szebben Chopint, de az amerikai zongorista már bőven nem csak ezért ismert: a hangszert a Spotify-generáció életébe visszahozó művészt saját szerzeményei és filmzenéi a kortárs komolyzenészek krémje közé emelik. A Steinway & Sons márka egyik arca emellett folyamatosan kísérletezik, a koncertjein pedig rendszeresen játssza a különböző klasszikusok átértelmezéseit. Ha szereted Ólafur Arnaldst, Max Richtert vagy Ludovico Einaudit, ez lesz a te programod.

Nagy Fruzsina, Halas Dóra, Soharóza: Az ügy/ Trafó

Nagy Fruzsina jelmeztervező, Halas Dóra karvezető és Bartha Márk elektronikus zenész a Tabu kollekció után egy újabb, általuk csak catwalk koncertnek elnevezett műfajú darabot alkottak. Az ügyben tehát ismét keverednek a színház, a koncert és a divatbemutató elemei: egy népdalokból építkező etűdsorozatban kíván képet mutatni a jelenlegi magyar társadalomról a hivatali ügyintézés útvesztőjében.

Common Eider, King Eider, Drekka, Bulk, Palmovka/ Auróra

A San Francisco-i Tumult és Aquarius Records köré szerveződött színtérből kinőtt dark ambient/doom zenekar túlzás nélkül a stílus egyik legizgalmasabb projektje. A Sunn O)))-tól, a Throbbing Gristle-től és a Wardunától egyaránt kölcsönző együttes minden fellépése igazi rituálé, annak minden felkavaró, transzcendentális és megrázó hatásával együtt. Nem túlzás, hogy ilyet nem fogsz újra látni egyhamar.

RoadkillSoda, Sinoptik, Ursus Quaver/ Trafik Klub

Sólyom, poros Dodge, tetoválás, szakáll, whisky, rongyos póló, meztelen csajok, jó hangulat – ha a kedvenc zenekaraidat hallgatva ezek a képek peregnek a szemed előtt, van egy ajánlatunk a számodra. A RoadkillSoda hangzásában ugyanis pont az a fajta iszapos stoner, dallamosabb Southern rock és dzsemmelős pszichedélia keveredik, amik miatt mintha a '70-es évek Amerikája éledne újra.

Diák-Oscar jelölt és díjazott filmek vetítése/ Ódry Színpad

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Film- és Médiaintézetének diák-Oscar jelölt és győztes filmjeit vetítik majd le ez alkalommal, összesen négyet, a belépés ingyenes!

  • Péntek

A hazai kézműves sörforradalom jóvoltából egyre több kisüzemi főzde nyitja meg a saját taproomját, ahol állandóan csapon vannak a tételeik, és közvetlenebb kapcsolatot alakíthatnak ki azok fogyasztóival. Azonban a Mad Scientisthez hasonlóan a Horizont sem ragaszkodott ahhoz, hogy közvetlenül a telephelyük mellett húzzanak fel egyet, inkább "beköltöztek" egy már jól működő helyre – esetükben a Léhűtőhöz. A Horizont Taproom By Léhűtő két termének összesen tizenhét csapjának egy részéről mától mindig az ő söreik fognak folyni, de még ennél is több dolog van készülőben a Gozsdu-udvar mögött.

OTTHONDesign Ősz/ Hungexpo

Az építőipari fejlődés, a növekvő lakásépítési, átalakítási kedv nagy lendületet adott a hazai lakberendezés fejlődésének is. Egyre növekszik az igény a stílusosan kivitelezett, berendezett otthonok megteremtésére. A Hungexpo a piaci trendeket szem előtt tartva az idei évtől már ősszel is lehetőséget kínál az építkező, lakásbelső átalakítást tervezők számára, hogy a megvalósításhoz koncentrált áttekintést és ötleteket kapjanak. (x)

Ultra/ Bem Mozi

Az Ultra egyszerre vezet el a fizikai teljesítőképesség határára és az emberi lélek mélyére. Simonyi Balázs és forgatócsoportja öt versenyző küzdelmét mutatja be a legendás Spartathlon futóversenyen – a filmnek pedig igazi különlegessége, hogy az öt szereplő közül az egyik maga az alkotó.

Tereza Hacienda - Grand Opening Weekend/ Tereza

Inspiráló utazások, valami tényleg eredeti felé való vágyódás, gasztronómiai fogékonyság és sokéves sikeres és megújulni képes vendéglátózás után nyitották a Mazel Tov üzemeltetői a Nagymező utcai Terezát. Az autentikus mexikói ízek az indián nyár elteltével visszahúzódnak a fedett térbe - ahol új, frissített étlappal és programokkal várnak mindenkit.

Az Él A Béla bemutatja: Czeglédi Szasza akusztik/ BÉLA

Czeglédi "Szasza" Szabolcs amellett, hogy a Run Over Dogs énekes-gitáros-frontembere, számos hazai zenekar menedzsere is. A Bartók Béla Boulevardra szólóban érkezik, ahol a saját szerzeményei mellett a zenei karrierjében meghatározó, fontos dalokat ad elő egy szál gitárral.

Ádám Anna: sorry not sorry/ MU Színház

Előadásnak álcázott kiállítás és kiállításnak álcázott előadás, melyben toporzékoló szüzek, alvilági angyalok és veszett szirének erotikus utazásra invitálnak a zsidó-keresztény erkölcshagyomány szexuáletikai szabályai, bűnei és bűnhődési formái körül. Ebben a színpadi triptichonban három szóló sakkozik egymással előttünk, mögöttünk, de körülöttünk is. Fétisek és bálványok vörös tengerén a dübörgő orgona és a csilingelő technó párbaja táncra hívja ősi rituális ösztöneink hatalmát, legintimebb vágyaink erejét és cselekedeteink súlyát.

Elder, Slowmesh, Dungaree, The Tidal Sleep, Ancestors/ Dürer Kert

Korunk egyik legizgalmasabb gitárzenekara, a doomból a progresszív-pszichedelikus-krautrockos irányba elinduló, sokszor nyolc-tíz perces kompozíciókban gondolkodó Elder az eddigi legerősebb lemezét (Reflections Of A Floating World) adta ki tavaly, amelynek dalai valószínűleg élőben is a katarzis erejével hatnak majd.

;t=1s Kez YMLÄRM

A klasszikus, groove-os house-iskolát detroiti hatások alatt pároló, jelenleg Berlinben élő DJ-producerről elismerően nyilatkozott többek közt Moodyman, Theo Parrish és Larry Heard is, így biztosak lehetünk benne, hogy ismét egy, a szívet-lelket és a táncteret egyszerre megmelengető, izgalmas szettet kapunk majd, ehhez méltó hazai fel- és levezetéssel.

  • Szombat

Az öngyilkosság manapság is globális probléma, mégis szeretünk elfordulni, ha hallunk róla, úgy tenni, mintha a mi környezetünkben ilyen nem fordulhatna elő - pedig ez nem így van. Az OSA Archívum aktuális kiállításának pont az az egyik tanulsága, hogy sokszor nem anyagi vagy családi háttértől függ, hogy valaki így cselekszik. De nem csak ilyen értelemben fontos, hogy láthatóak lettek ezek a sokáig elfeledett negatívok: a II. világháború utáni évtizedek Magyarország szocioportréját is megfestik, legyen az bármennyire is borús.

MOME Fair Volume 4/ Szimpla Kert

A vásárra ismét elhozzák legfrissebb alkotásaikat a MOME hallgatói, az animáció szakosoktól kezdve a kerámiásokon és ékszereseken át, egészen a divattervezőkig. Az eseményen kötetlen környezetben ismerhetjük meg a feltörekvő tehetségeket és termékeiket.  A vásárlási lehetőség mellett az alkotni vágyóknak is kedveznek, két, a fenntartható design jegyében összeállított workshoppal.

Olaszrizling Október Nagykóstoló/ Corinthia Hotel Budapest

Az olaszrizling hazánk egyik legjelentősebb fajtája, hiszen a legnagyobb területen termesztett fehér szőlő, és szinte mindegyik borvidéken megtalálható. Különlegességét az adja, hogy visszafogott aromái révén képes kifejezni a termőtáj adottságait, különös tekintettel a Balaton északi partjának és Egerszólát dűlőinek vulkanikus talajára. Az év legnagyobb kóstolóján nyolcvan borászattal és több mint kétszáz olasz és rajnai rizling borral ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Art Market Budapest / Millenáris Park

Az esemény Közép- és Kelet-Európa vezető és Európa egyik számottevő művészeti vására, Magyarország legnagyobb, évente megrendezett kortárs kiállítása. A 2018-ban nyolcadik alkalommal jelentkező esemény közel 6.000 négyzetméteren mintegy 500 művész több ezer alkotását mutatja be. A 4 kontinens 25 országából érkező 100 kiállító között valamennyi jelentős hazai kortárs galéria is jelen van.

Ibaaku/ Instant

A több hangszeren játszó szenegáli előadóművész, komponista, DJ és producer, Ibaaku – aki újabb projektjeihez a Djola nevet is felvette – a modern afrikai,trendformáló zene egyik meghatározó személyisége, az afrofuturizmusikonikus figurája. Tevékenysége és hatása messze túlnyúlik a zene területén, művészetével egyként alakítja a divat, a technológia vagy a film világát.

Trillion – Like Water lemezbemutató, Red Swamp/ Akvárium Klub

Az Apey & The Pea, a Grand Mexican Warlock, a Shell Beach vagy a Jazzékiel tagjaiból összeállt kvartett pszichedelikus-grunge-os, helyenként egészen a kései Mastodont idéző dalaiból most összeállt egy második lemezre elegendő. A felnőttebbnek, nyugottabbnak ígért Like Water bemutatója előtt a stoneres-fuzzos Red Swamp döngöl majd.

Pandit Rajan & Pandit Sajan Misra/ Trafó

A Padmabhushan címmel kitüntetett Pandit Rajan és Pandit Sajan Misra India legszentebb és egyik legősibb városa, Benáresz zenei iskolájának leghíresebb képviselői. Most az egész világot körbejárva mutatják be Benáresz, ősi nevén Kashi gazdag zenei világát. India minden kulturális és zenei díját megkapták már, számos turnéban mutatták be a világon ennek a különleges muzsikának a legmagasabb szintjét. Utolsó turnéjukra csak a zene öröméért indulnak el.

Deborah De Luca/ Akvárium Klub

Olaszország egyik legismertebb hard/minimal technó DJ-producerét eleinte Giuseppe Cennamo vette a szárnyai alá. Aminek meg is volt az eredménye: már 2013-ban saját kiadót (Sola_mente Records) alapított, hamarosan pedig már olyanok pörgették a számait, mint Magda vagy a Layo & Bushwacka páros. Ezek tudatában pedig nem meglepő, hogy mára már a kontinensen túl is keresett szelektor, aki folyamatosan gondoskodik arról, hogy ne akard elhagyni a táncteret.

Intergalactic Gary, Pasiphae/ LÄRM

harminc éves pályafutása alatt Intergalactic Gary nem csak a világ egyik legelismertebb szelektora címet vívta ki magának, de részese volt a legendás “hágai hangzás” megteremtésének is. Ráadásul szettjeiben a mai napig játszi könnyedséggel mozog különböző stílusok között, mindez pedig pazar technikájával párosulva teszi mixeit igazán felejthetetlenné.

  • Vasárnap

A migránsok befogadásával kapcsolatban rég szétcsúszott már valóság és irrealitás, de közben szép csendben készült egy film arról, milyen menekültként új életet kezdeni Magyarországon. Akár a kitartás és az akaraterő tanmeséje is lehetne a Könnyű leckék, amelyet átgondolt információadagolása, ügyes feszültségkeltése, és lírai hangvétele miatt is nagyon szerettünk. A csütörtöki premier óta pedig több művészmoziban is el lehet kapni; szerintünk nagyon érdemes.

Dante XXI. – Békebeli brunch Wossala Rozinával / Gabor M Szoke Studio Vasárnap délelőtt Szőke Gábor Miklós és Wossala Rozina, a Bestia étterem és számos gasztrohely háziasszonyának vendégei lehetsz. Az izgalmas, délutánba nyúló brunch Budapest aranykorát idézi, melynek keretében monarchiabeli piacok és vendéglők fogásai kerülnek az asztalra, illetve megismerkedhetsz Weiss Manfréd, a Csepel Művek egykori alapítójának étkezési szokásaival. Azok a vendégek pedig, akik korhű öltözékben jelennek meg, egy Szőke Gábor Miklós által tervezett különleges ajándékot is kapnak.

Redjet motorcsónaktúra /

Kopaszi-gát, kikötő

Egészen jövő tavaszig várni kell majd, de még van egy utolsó lehetőség, hogy a Dunán trükközz és száguldj a csinos, piros hajóval, többedmagad társaságában. 14:00-tól még négy félórás körre ülhetünk be a 440 lóerős Redjet motorcsónakba, amely a Kopaszi-gátnál található kikötőből indul, és közel 70km/h tempóban látogatja meg a belvárost, ezen felül különböző extrém manővereket, 360 fokos fordulatokat is megtapasztalhatunk a Dunán!

3. Európai Art Mozi Nap/ Budapest-szerte

Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas harmadik alkalommal szentel egy napot az európai filmeknek, hogy felhívja a figyelmet azok sokszínűségére és a művészmozik, mint kulturális és közösségi terek fontosságára. Lesznek premier előtti vetítések, beszélgetések, változatos filmes programok, felújított filmklasszikusok és még sok más, így minden filmszerető néző megtalálhatja a számára izgalmas programot.

Krizantém Börze x Karol & Blase cut flowers / Börze

Kezd az őszi szezont egy egy óriási, különleges krizantém csokor vásárral! Egyenesen a Karol & Blase Cut Flowers virágföldjeiről érkeznek a frissen szedett virágok, hogy még a vasárnapi ebédlőasztal díszei lehessenek! Ha csak ebéd után tudsz érkezni megrendelt csokrodért, ne csüggedj, mert a krizantémok garantáltan peckesen állnak majd egy hét múlva vasárnap is!

Egész BBQ malac/ Budapest Barbecue Company

Az amerikai The Shed BBQ abszolút specialitása a malac barbecue, többször is elnyerték már ebben a kategóriában (is) a föld legjobb barbecue csapata címet. Szerencsénkre a Budapest Barbecue Company csapata nemcsak a receptet kapta meg tőlük, de ottjártukkor minden szakmai titokba is beavatták őket, így biztosak lehetünk benne, hogy az ő verziójuk ugyanolyan jó lesz, mint a tengerentúli.

Film és Mítosz - David Lynch: Radírfej/ Magyar Nemzeti Galéria

David Lynch szürreális univerzumának izgalmas kezdete volt első rendezése a Radírfej. Saját bevallása szerint ez az egyetlen filmje, amellyel ő maga is meg van elégedve. A festőként is aktív rendező többször utalt arra, hogy Francis Bacon fontos inspirációs forrása és kedvenc művésze. Az MNG filmklub őszi vetítése a nemrég megnyílt Bacon, Freud és a londoni iskola című kiállításhoz kapcsolódik.

Ólafur Arnalds/ Müpa

Az izlandi zeneszerző, a számos hangszeren játszó Ólafur Arnalds muzsikáját hallgatva az ember óhatatlanul is vágyat érez, hogy átélje az északi tájak nyugalmát, zord és vad szépségét. A húszévesen már önálló albummal jelentkező, fáradhatatlanul alkotó és koncertező muzsikus varázslatos hangulatú kompozíciói mindenféle műfaji vagy stiláris skatulyázásnak ellenállnak.