2018 nyarától egy igazán újszerű városnézési élménnyel gazdagodhatunk – a Duna még nem látott ilyen fürge hajót és nem hallott ilyen hangos sikolyokat, amiket a redjetes túrákon kiáltanak a résztvevők. Egész nyáron igénybe vehetjük a félórás száguldást, ami a Kopaszi-gátról indul és egészen a Parlamentig tart, ahol a gyors felúszás után indulhatnak a trükkök. Ezt senki sem ússza meg szárazon!

Sokan próbálták már a sima sétahajózást, a BKK menetrend szerinti hajóit, a kétéltű dunai élményt, a Dunarama gyönyörű hajóit, a Dunataxit is. Most egy teljesen újszerű vizes kalandot mutatunk be, amit szerkesztőségünk hamar ki is próbált.

A Redjet egy 440 lóerős speedboat, mely 80 km/órás sebességgel szeli a vizeket. Motorizációját tekintve Yanmar, a hajó spanyol gyártmány. Az ibériai félszigetnél a tengeren driftelgetnek vele... nekünk marad a Duna, de ilyen panorámával nem is kívánhatnánk jobbat.

Kezdjük ott, hogy abszolút a jelenre hangolták és neten is foglalhatunk helyet a hajóra. Ami szuper, hogy hiába 12 személyes a Redjet, nem kell egy tucat embert összeszednünk, az élményen bárkivel osztozhatunk, mindenképp elindítják a túrát és feltöltik a hajót. Persze, ha barátokkal, családdal, szülinapra, bármilyen alkalomra szeretnénk az extrém élményt, arról is lehet szó. Az online fogaláson kívül a Kopaszin is van lehetőség a befizetésre.

A BKK hajómegállónál gyülekezünk 20 perccel indulás előtt, és bevezetnek minket az állomás hasába, ahol vízhatlan ruhákat kapunk: alsó és felsőruházatot is – valamint mentőmellényt. Méret van bőven, mindenkire való. Alsó korhatár nincs, viszont a 120 centit muszáj elérnie a kis utazóknak is. 16 év alatt pedig szülői kísérettel vehető igénybe a szolgáltatás. Rövid eligazítást kapunk öltözés után, és vízre is szállhatunk.

A holmikra zárható szekrényekben vigyáznak, célszerű nem bohóckodni a telefonokkal, fényképezőgéppel, mert drága mulatság lehet, ha farolás közben belepottyan a vízbe az eszköz. Ráadásul a hajó orrán figyel egy GoPro, aminek 10-15 legviccesebb, találóbb, vizesebb felvételét 48 órán belül e-mailben elküldik a Redjet-es utasoknak.

Indulhat az út, mi a Margit hidat veszi célba és kapitányaink legtöbbször kézjelzéssel jelzik, ha éppen egy – az egész hajó fedélzetét beterítő – farolással hozzánk ránk a frászt, vagy 360 fokos fordulatot vennénk a Lánchíd alatt. A sikítás alapértelmezett, a víz gyakori látogató, tényleg nem ússzuk meg szárazon, pláne, ha még adjuk is a lovat a kapitányaink alá. Mondanánk, hogy jó zene szólt az út alatt, de a saját nevetésünkön és sikításunkon kívül nem sokat hallottunk.

Pörög, forog, orral alámerül a fürge piros hajó, tényleg óriási élmény a sebesség és a víz ellenállásának érzése. Élvezzük a száguldást, forróbb napokon akár a védőruha nélkül, simán csak fürdőruhára húzott mentőmellényekkel. A szél és a víz majd lehűti a kedélyeket.

Egy 30 perces Redjet út ára 7000 forint/fő. Az időtartamba beletartozik az eligazítás és a kikötés is. Szülinapra, külföldi rokonokkal, extrém randira, vízimádóknak klassz kis program lehet.