Februárban sem maradunk kihagyhatatlan programok nélkül: visszatérő világsztárok, dalszerző expó, színházi premierek, beltéri borkóstolások, finn filmnapok, disznótoros vacsorák és még sok más segít majd abban, hogy ez a hónap is tartalmasan teljen.

  • Koncert
Depeche Mode/ február 2., Papp László Budapest Sport Aréna

A telt házas, tavaly májusi koncert után a Depeche Mode visszatér Budapestre! A Spirit című albumukra épülő Global Spirit turné februárban éri el újra a fővárost és az új dalok mellett biztosak lehetünk benne, hogy az olyan slágerek is felcsendülnek majd, mint az Enjoy The Silence vagy az In Your Room.

Miss May I, Fit For A King, Void Of Vision, Currents/ február 3., A38 Hajó

A We Are Stronger Than Before turné keretében visszatér az ohiói metalcore-csapat, hogy bemutassa legújabb, Shadows Inside című lemezét. Ráadásul három hasonló stílusban alkotó zenekart is hoznak magukkal, így garantált a moshpit és a faltól-falig breakdownok magas száma.

Kala Ramnath/ február 4., Trafó

A Grammy-díjra jelölt hegedűművész egyike India legkreatívabb és legkeresettebb művészeinek. Tizennégy éves korában már Zakir Hussain dicsérte a játékát, ami érzelemgazdagságát a Pt. Jasraj mellett eltöltött tizenöt évben nyerte el. Eddigi karrierje során olyanokat kísért, mint Ravi Shankar vagy Shiv Kumar Sharma, ezen az estén viszont őt fogja tablán kísérni Pandit Abhijit Banerjee.

Bones/ február 8., Dürer Kert

Karrierje során először érkezik Európába a cloud-rap sztár Bones! Az első számait még Th@ Kid alteregója alatt megjelentető, szétcsúszós-elkent alapjaira nihilista flow-val rappelő MC ráadásul SpaceGhostPurrppel vagy Yung Leannel ellentétben tényleg képes megteremteni egy bőr alá kúszó, paranoid hangulatot – beborult este lesz.

Downfall Of Gaia, Hamferđ/ február 9., KVLT BP

A zenéjében epikus black metált és dallamos crustot vegyítő német Downfall Of Gaia ismét Budapestre látogat, ráadásul a pokoljáró doomot játszó Hamferđ társaságában. Az extrém hangzások kedvelőinek kihagyhatatlan program.

Omar Souleyman/ február 9., Dürer Kert

Ha már visszatérők: két év után ismét Budapesten lép fel a szíriai lakodalmas technó sztárja, Omar Souleyman. Az elmúlt tíz év egyik legnagyobb világzenei szenzációja, aki az ellenállhatatlan arab táncdalokat – köztük megkapó balladákat – manapság már a legmenőbb kortárs brit elektronikus zenei producerekkel (például Four Tettel) rögzíti valószínűleg  most is eksztatikus hangulatot fog csinálni, az A38 Hajó helyett a Dürer Kertben.

The Sonics, Gemma Ray/ február 11., A38 Hajó

Majdnem ötven évet kellett rá várni, de megtörtént – a punk rock ősatyja, a The Sonics új albumot adott ki 2015-ben, amit végre Budapesten is bemutat! A több feloszláson és visszatérésen átesett, zúzós ős-garázsrock zenekarral február 11-én ugorhatunk majd fejest a 60-as évekbe az A38 Hajón. Az estet felvezeti a Berlinben élő angol vudu-blues tündérnő, Gemma Ray.

The Menzingers, PUP, Cayetana/ február 13., Dürer Kert

Februárban első alkalommal jön Budapestre a tavalyi év egyik legjobb punk-rock lemezét kiadó The Menzingers, ráadásul a társaságuk is az utóbbi évek jól csengő nevei közül kerül ki, hiszen velük tart majd a kanadai, olykor a dallamos hardcore felé is kikacsintgató PUP, illetve az indie és az emo irányából közelítő Cayetana is.

Sextile, ION/ február 15., Dürer Kert

A Sextile zenéje ötvözi a 70-es évek nyers energiáit a 80-as évek kifinomult poszt-punk és synthwave elemeivel, valamint korai indusztriális hatásokkal. Ráadásul a koncertjeiken olyan mániákus energiák szabadulnak fel, amelyek valószínűleg a Dürer Kert falait is szét fogják feszíteni, maradandó élményre érdemes készülni.

Pluto Sounds Labelnight / február 15., Toldi Klub

A TOLDI Live sorozat egy-egy különleges estén vendégül látja Budapest legjobb független kiadóit. Első alkalommal a PLUTO Sound istállójából jönnek fellépők: az SPNT, az Agavoid, Ferko, AA LOCX és Christopher Waver.

Fonográf/ február 16., Papp László Budapest Sport Aréna

Tizennégy év szünet után egyetlen este erejéig újra összeáll az Illés, valamint a Tolcsvayék és a Trió tagjaiból alakult Fonográf. Szörényi Levente és Bródy János zenekarának szinte minden száma slágernek számít, így garantáltan emlékezetes estének nézhetünk elébe.

Ozone Mama, The Weight/ február 17., A38 Hajó

A The Allman Brothers Band – vagy a Black Crowes-féle, minden ízében amerikai hard rockot itthon az Ozone Mama játssza a legjobban, így új, Cosmos Calling című lemezük bemutatója kihagyhatatlan este a fentebb említett zenekarok és műfajok rajongóinak. Meg bárkinek, aki szereti a karcosabb-elszállósabb gitárzenét.

James Ferraro, Lolina, Phase Alternating Line/ február 17., Trafó

Kényelmetlen igazságok, felforgató hangok és a szépség legkülönbözőbb formái a tizenötödik Electrify-on. Fellép a huszonegyedik század illúzióit elénk táró James Ferraro, a Hype Williams alapító énekesnő-producer Lolina, valamint S Olbricht és Kitzinger Dávid audiovizuális kollaborációja, a Phase Alternating Line.

Pestilence, Rebaelliun, Distillator, Archaic/ február 18., Dürer Kert

A legendás holland technikás death metál banda, a Pestilence Budapesten! A zenekar igazi old school szettel turnézik, hiszen kizárólag az első három album dalait hallhatjuk majd. A zenekart a brazil death brigád, a Rebaelliun és a szintén holland Distillator kíséri el a körútra, a hangulat megalapozásáért pedig a hazai thrasher brigád, az Archaic felel majd.

Anneke Van Giersbergen's VUUR, Votum/ február 18., A38 Hajó

Új j zenekarral és friss lemezzel tér vissza Budapestre Anneke Van Giersbergen. A The Gathering énekesnőjeként megismert Anneke bő húsz évvel ezelőtt, 1997-ben lépett fel először hazánkban, most pedig a VUUR névre keresztelt, modern/progresszív metál zenekarát és friss lemezanyagukat mutatja be a budapesti A38 Hajón. Az este másik fellépője a lengyel Votum lesz.

Emeli Sandé/ február 18., Papp László Budapest Sport Arena

A kiváló hangú, brit soul és R’n’B énekesnő először érkezik hazánkba, hogy elvarázsolja a budapesti közönséget is.

Kraftwerk - 3D Concert/ február 21., Papp László Budapest Sport Arena

Az elektronikus zene úttörő formációja, a Kraftwerk ismét Budapestre érkezik – de ezúttal a világszerte óriási sikerekkel bemutatott 3D-s koncertprogramjukkal! Ha kíváncsi vagy a formációra, amely meghatározta a digitális 21. század hangzásvilágát, ráadásul egy olyan fellépésen, ahogy még sosem lehetett látni őket, ne hagyd ki!

CIA Debutant, ooo&MA'AM/ február 22., Gólya

Obskúrus post-beat spoken word, pszichedélia, zaj, proto-technó, francia érintés, szimbiotikus harsh noise éteri vokálokkal és még sok más, kizárólag haladóknak.

Sepultura, Obscura, Goatwhore, Fit For An Autopsy/ február 25., Barba Negra Music Club

Sepultura tavaly egy erős és komplex lemezzel (Machine Messiah), valamint egy rockmaratonos fellépéssel bizonyította, hogy a története nem állt meg 1996-ban, idén pedig az év egyik legsúlyosabb turnéját hozzák Magyarországra! Ugyanis velük tart majd az Acid Bath, valamint Soilent Green tagjai által alapított sludge-szörnyeget Goatwhore, a deathcore-alapzenekar Fit For An Autopsy és a Cynic kései szellemi utódjának is tekinthető Obscura. Erre a lineupra mondják azt, hogy önmagáért beszél.

Amenra, Boris/ február 26., A38 Hajó

Az elmúlt tíz év egyik legfontosabb post-metal zenekara, az alkotóművészeti kollektívaként működő Amenra 2018 februárjában végre Budapesten is fellép! A flamand ötös legújabb lemezével, a MASS VI dalaival érkezik az A38 Hajó fedélzetére, előttük pedig a japán szónikus legenda, a Boris áll színpadra a hónap, és feltehetően 2018 első félévének legfontosabb budapesti extrémzenei klubkoncertjén.

Caro Emerald/ február 26., Papp László Budapest Sport Aréna

Három hazai fesztivál fellépése után Caro Emerald végre önálló koncertet ad a Papp Lászlóban Budapest Sport Arénában! A füstös ritmusokfülbemászó dalok, valamint a ballroom jazz, a tangó és a groovin’ jazz egyedi keverékének úrnője biztosan mindenki fejét elcsavarja majd, aki nem marad otthon február 26-én.

Nile, Terrorizer, Exarsis/ február 28., Dürer Kert

Nem mindennapi esemény, hogy a grindcore-színtér két alapzenekara ugyanazon az estén lépjen fel, a műfaj rajongóinak érdemes tehát megbecsülnie. Főleg hogy mindkettő megbízhatóan erős koncertbanda is, így a csalódás esélye minimális.

  • Party
Alphabet Showcase/ február 3., LÄRM

Tel-Aviv technója kimutatja fogának metálját, nem kevésbé mérsékelt habzású hazai támogatással. A Közel-Kelet egyik legfontosabb éjszakaiszpot-tengerében elhelyezkedő Alphabet egyébként nagyon hasonlít az Akácfa utcai klubhoz: kompakt, sötét, és döng a membránja. Lehet hogy E-Bony. és TV.OUT a szettjeikkel egy új testvérklub születéséhez asszisztálnak?

Sasha Carassi/ február 9., Corvin Club

A Drumcode fenegyereke, aki még mindig előszeretettel játszik bakelitről újra Budapesten! Sasha Carassi azonban nem csak saját jogán vívta ki a techno/tech-house színtér elismerését: Globox és Phobiq Recordings nevű kiadóinál olyanok jelentették meg a zenéiket, mint Matador, Adam Jay vagy Spektre. A veterán DJ/producer azonban hiába számít öreg motorosnak, szettjeit mindig egy olyan friss lendület hatja át, amit másnál hiába keresnénk.

Broken English Club/ február 9.,  LÄRM

Broken English Club először Oliver Hoként vált elismert szereplőjévé a nagy nemzetközi elektronikus zenei porondnak, majd egy rövid Raudive-ként elkövetett minimal kalandozás után létrehozta ezt a sötét, indusztriális és EBM alapukon nyugvó, elemi erejű techno alteregóját. Mára olyan kiadók kapkodnak munkái után, mint a new york-i LIES Records vagy a Regis és James Ruskin által igazgatott Jealous God. Élő műsorát gyakran saját hangját is felhasználva színesíti, mellyel még inkább koncert jellegű egy-egy fellépése.

Folamour/ február 9., Toldi Klub

Az mhmm és a Decentralizált Pálmafák évkezdő összeborulása keretében Budapestre érkezik Folamour, az új generációs house egyik legkiemelkedőbb alakja. A diszkó-soul-jazz által formált és Japán-mániája által inspirált klubhimnuszok francia mestere olyan ikonok nyomában jár, mint Moodyman és két saját kiadójával (Moonrise Hill Material és FHUO Records)  is stabilan ott van a legforróbb label-ök között.

Emmanuel/ február 10., Dürer Kert

A kortárs technó színtér egyik megkerülhetetlen kiadójának, az A R T S-nak a vezetője, Emmanuel februárban a Dürer Kert falait fogja megdöngetni súlyos basszusaival és a klasszikus rave party-kon edződött szelekciójával.

Andrew Weatherall/ február 10., LÄRM

Ha csak egy estét ajánlhatnánk februárban, ez lenne az – elvégre nem minden fellépőről mondható el, hogy egyike volt a szárnyát bontogató angol klubszcéna első tartóoszlopainak, remixelte a Primal Screamet, a Happy Mondayst és a New Ordert vagy hogy dolgozott együtt Björkkel és a Fuck Buttons-zel. Andrew Weatherallnak mindezek mellett még arra is jutott ideje, hogy megalapítsa a Two Lone Swordsment és a The Sabres Of Paradise-t, valamint kiváló DJ-vé képezze magát. Erre mondják azt, hogy kihagyhatatlan.

Matador/ február 16., Akvárium Klub

Matador, azaz Gavin Lynch Richie Hawtin csodaműhelyéből (M_nus) nőtte ki magát, hogy kisvártatva korunk elektronikus zenei színterének egyik megkerülhetetlen alakjaként emlegesse mindenki. Többször lépett fel már Budapesten és minden alkalomról eksztatikus hangulatú beszámolókat hallani, valószínűleg a mostani sem lesz kivétel.

Denis Sulta / február 17., LÄRM

Februárban a LavaLava a Sulta Selects kiadó alapítóját, Denis Sultát látja majd vendégül a LÄRM-ban, akitől hangos az internet mostanában. Hogy éppen finom és precíz zenéi miatt, vagy mert egy amúgy vállalhatatlan számot tökéletesen helyezett el a szettjében, esetleg a közönség buli közbeni cowbelleztetése okán, változó. Ami viszont állandó, az a DJ-szettjeinek változatossága és magas minősége, amiből mi is kapunk majd némi ízelítőt.

High Contrast, Technimatic/ február 23., Akvárium Klub

Tizenkilencedik születésnapját ünnepli februárban a hazai drum ’n’ bass színtér megkerülhetetlen szervezőcsapata, a Bladerunnaz! A gyertyákat pedig a Hospital Records egyik alapelőadója, az If We Ever vagy a Racing Green slágerekmegalkotója, a Tiestóval és az Underworlddel is együtt dolgozó High Contrast fújja majd el. Valamint a Shogun Audio kötelékeibe tartozó, érzelmes és liquid-hatásokat is mutató dobbasszus-állócsillag Technimatic. De persze a hazai különítmény sem maradhat el: Chris.SU, IAN Autorun és DJ Ren is pörget majd.

The Pilotwings/ február 23., Toldi Klub

A The Pilotwings duója nem csak a Supernature partisorozat kurátora, valamint a Brothers From Different Mothers kiadó egyik legforróbb igazolása, hanem napjaink house zenéjének egyik legnagyobb innovátora is. De kaleidoszkópszerű szettjeikben megfér minden a jungle-ös ritmusokon a globálbasses veretéseken át a szintipopig vagy a videójáték-zenékig. Érdemes tehát nem elfelejteni: free your mind and your ass will follow.

Beesmunt Soundsystem / február 23., LÄRM

Két amszterdami kamasz, akik Tom Trago segítségével olyan sikeresen léptek be a nagybetűs klubéletbe, hogy azóta már két szuper legendás klub, a Paradiso Amsterdam és a TrouwAmsterdam rezidenseként is működtek. Emellett több mint öt éve saját műsoruk van a Red Light Radionál, szettjeikben pedig az „anything goes”-hozzáállás uralkodik: az adott este hangulatától függően a baleáris house bujaságát válthatja akár technó, akár klasszik disco vagy éppen afrofunk éspervagy törzsi ütemek. Persze sosem önzőn, évek gyakorlatával a hátuk mögött szépen koherensen.

I Hate Models/ február 23., A38 Hajó

Az illegális révek egyik legkeresettebb szelektora, a francia I Hate Models egyszer már a földdel tette egyenlővé az Akácfa utca emeletét. Februárban visszatér, hogy megismételje szabadstílusú őrületét hajóra szállva is. A fel- és levezetésért a Technokunsttól megszokott módon Isu és Dork felel majd.

Aly & Fila/ február 24., Akvárium Klub

Az Aly Amr Fathlah és Fadi Wassef Naguib alkotta egyiptomi származású DJ-páros még az óvodában ismerkedett meg, közös zenélésbe azonban csak tizennyolc éves koruk környékén kezdtek, ekkor született meg az Aly & Fila nevű formáció. Azóta töretlen sikerrel pakolják a lemezeket, nevük folyamatosan előkelő helyen szerepel a különböző DJ-ket felsorakoztató listákon, kötelező fellépői a legmenőbb kluboknak és a legnagyobb zenei fesztiváloknak. Legutóbbi lemezük 2017-ben jelent meg Beyond the Lights címmel. A trance nagymesterei érkeznek tehát Budapestre februárban, érdemes lesz felkészülni rá!

  • Fesztivál
Festival Arts Cinema Theatre 2018/ február 1 - 4., Színház- és Filmművészeti Egyetem

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Látványtervező Tanszéke idén is szerepel a Színház- és Filmművészeti Egyetem immár második alkalommal megrendezett FACT (Festival Arts Cinema Theatre) nemzetközi fesztiválján. A 2018. február 1-4. között Budapesten zajló egyetemi színművészeti eseményen három művészeti ág: a film, a színház, valamint társművészetként a látványtervezés is bemutatkozik. Az öt ország nyolc egyetemének részvételével zajló programsorozatban a vizsgafilmek és -előadások mellett az MKE és a Kaposvári Egyetem látványtervező hallgatói is bemutatják a munkáikat. A kiállításon az MKE Látványtervező Tanszék hallgatóinak féléves munkáiból készült válogatás tekinthető meg. Az alap- és mesterszakos hallgatók tervezési feladatai: makettek, látványtervek, storyboard-ok, jelmezkísérletek és jelmeztervek láthatóak.

DEX – Dalszerző Expo 2018/ február 1., Budapest Music Center

Külföldi zeneipari szakemberekkel és ismert magyar dalszerzőkkel jön Magyarország első, kifejezetten a dalszerzésről szóló expója, a DEX! Kapcsolatépítés külföldi és hazai szerzőkkel, szakmai fejlődés – ezekre is lesz lehetőség az eseményen. De lesznek persze koncertek is.

0. UbikEklektik/ február 2 – 4., Epreskert, Magyar Képzőművészeti Egyetem

A Magyar Képzőművészeti Egyetem terepén egy különböző közösségek felé nyitott összművészeti fesztivált hoznak létre februárban az UbikEklektik szervezői. Ígéretük szerint egymással kapcsolódik majd össze a színház a műhelymunkákkal, az installáció a koncertekkel és a szokatlan performansz a kísérletező kiállítással.

I. Kerekfest / február 15 - 16., A38 Hajó

Kerekfest a magyarországi roma kisebbség kultúráját, zenéjét és egyéb művészeti tevékenységet karolja fel, támogatja, juttatja el szélesebb közönséghez. A fesztivált szervező társaság első, bemutatkozó rendezvényét zenei és művészeti események, valamint fotókiállítás és konferencia alkotják. Célja a roma kultúra sokszínűségét és aktuális kortárs irányvonalait bemutatni.

Budapest Motor Fesztivál 2018/ február 23 - 25., Hungexpo

2018 februárjában is megnyitja kapuit a Hungexpo területén Magyarország legjelentősebb motoros szezonnyitó rendezvénye, a Budapest Motor Fesztivál! A tavalyi nagy sikerre való tekintettel 2018-ban is külön pavilont kapnak a motoros programok, így egy látványos, versenyekkel és bemutatókkal teli helyszín várja a látogatókat a kiállítás mellett, a „D” pavilonban.

  • Gasztro
Fehér Nyúl Brewery csapfoglalás / február 1 - 4., Léhűtő

Az egyik legizgalmasabb hazai kézműves sörfőzde, a Fehér Nyúl Brewery nemrég három új főzettel is jelentkezett, februárban pedig négy napra lefoglalja a Léhűtő csapjait, amelyekből összesen hét különböző sörük fog folyni. A friss Cranachan málnás black IPA vagy a Cocoa Milk Stout mellett kóstolható lesz a Szikra Espresso Tonik APA-juk vagy az Ekuanot IPA-juk is, így mindenki találhat majd ízlésének megfelelő nedűt.

Borganika mini disznótoros vacsora/ február 2., Sefplaza Kitchen

Városi disznótoros, avagy bor-étel párosítással egybekötött malackodás a javából. Kistermelői, szezonális alapanyagokból, izgalmas és autentikus borokkal. A Borganika aktuális ötfogásos menüjén olyanok tételek szerepelnek, mint a malactepertő édes-ecetes hagymasalátával, reszelt máj sós burgonyával vagy a szalagos fánk, baracklekvárral.

Vegan Sunday Market/ február 4., Anker't

Magyarország egyetlen közösségi vegán piaca, a Vegan Sunday Market 2018-ban is visszatér. Február 4-én nem csak olyan különlegességeket lehet majd vásárolni, mint az organikus nyers vegán fermentált sajtok, nyers sütemények, kézműves vegán szappanok, magvas szeletek és még sok más. Emellett lesznek még főző workshopok, kerekasztal-beszélgetések és előadások is.

Nutella Napok/ február 4-5., SUGAR! shop

Van, ami úgy jó, ahogy van. Ilyen a Nutella is. Ilyen a Nutellával készült süti, shake, forró csoki és fagyikehely is. A tavalyi esemény sikerén felbuzdulva idén is megrendezik a Nutella napokat a Sugar! Shopban a február 5-i Nemzetközi Nutella Nap alkalmából. A tavalyi sláger süteményeket idén is megtaláljuk majd, de számos újdonságot is kóstolhatunk majd február 4-én és 5-én.

Love is in the air! / február 8 - 18., Peppers! Mediterranean Grill

Ünnepeld a szerelmet a Peppersben! Februárban romantikus ajánlattal készülnek minden pár számára: páros menükkel, amiken olyan fogások szerepelnek, mint a libamáj paté birsalma textúrákkal, serpenyőben sült rombuszhalfilé rákkal, Black Angus bélszín vagy serrano sonka és friss füge mozzarellával. Különleges lehetőség, nem csak Valentin-napra! A plusz kilók miatt pedig fölösleges aggódni: a Marriott Budapest Fitness & Health Clubja minden szombaton ingyenes közös kültéri futóedzést tart 09:00 és 10:00 között, szerdánként közös beltéri erősítő edzések lesznek 07:00 és 08:00 között egészen április 11-ig, a tíz kilométeres Vivicittá városvédő futásra való felkészülést segítendő. Két legyet egy csapásra! (x)

II. Farsangi Fánkfesztivál/ február 9 – 11., XI. kerület, Kőrösy József utca

Édesszájúak, figyelem! Idén ismét lesz Farsangi Fánkfesztivál, ahol több mint nyolcvanféle hagyományos és újvonalas fánk, street food, farsangi étek és megannyi finomság kerül terítékre. A finom ételeket természetesen különleges borok, pálinkák, sörök és szezonális koktélok fűszerezik majd.

Töltött Hold Gasztrovíkend/ február 9 - 11., Belvárosi Piac

A farsang utolsó hétvégéjén ismét megtöltik a Hold utcai piacot ételekkel, italokkal és az evőpiacok nyüzsgő hangulatával! Idén kicsit újítanak, és a régiós ízek mellett helyet adnak a szervezők a világkonyháknak is, lesz pezsgő(s) esti bárhangulat, még több ülőhely a földszinten, fűtött csarnok, zene, és meglepetések, izgalmak.

XI. Budapesti Mangalica Fesztivál/ február 9 - 11., Szabadság tér

2018-ban már tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Budapesti Mangalica Fesztivált, ahol ezúttal is szigorúan ügyelnek majd a szervezők, hogy kizárólag minőségi termékeket vásárolhassunk, közvetlenül a tenyésztőktől és őstermelőktől. Az élelmiszereken kívül iparművészeti termékek közül is válogathatunk, de nem marad el az élőállat kiállítás sem, sőt élő zenei koncertek is várják majd az érdeklődőket.

Reketye Brewing Co. & Kinga Kamrája: kézműves sör- és sajtkóstoló/ február 9., Jónás Kézműves Sörház

A Jónás Kézműves Sörházban a Reketye Brewing Co. és a Kinga Kamrája jóvoltából február 9-én bárki túladagolhatja a kulináris élvezeteket: goudával, IPA-val, brown aléval, camembert-rel és még sok mással várnak mindenkit, ráadásul a mesterek személyesen osztják majd meg titkaikat.

III. Indoor Sörfesztivál/ február 16 - 18., Danubius Hotel Gellért

Február 16-án és 17-én alkalmunk nyílik egy sörökben gazdag hétvégét eltölteni a Gellért Hotelben, amikor is ez az impozáns épület immáron harmadik alkalommal alakul át az ország legnagyobb sörkocsmájává. De nem csak sör, hanem gasztroünnep is ez egyben, hiszen mindkét napon sörvacsorával készül a Gellért stábja, valamint február 18-án csak amolyan ráadásként egy nagyszerű sörbrunch-csal zárhatjuk le a 2018-as év első sörünnepét.

Borjour Magnum/ február 17., Millenáris 

Az év legnagyobb beltéri borkóstolóján kétszáz magyar borászat közel ezer kóstolható borát lehet majd élvezni és persze megvásárolni.

  • Mozi

A Budapest Boulevard Cinema bemutatja: Szárnyas fejvadász 2049/ február 4., 17., Art + Cinema

2019-ben a replikánsok után vadászó szárnyas fejvadászok egyike különös felfedezést tett. Harminc évvel később egy másik fejvadász, az LAPD tisztje, K (Ryan Gosling) egy másik titokra lel. Egy olyan rejtélyre, amely ha felszínre kerül, felforgathatja mindazt, ami a földi társadalomból még megmaradt. Az ügy érdekében fel kell kutatnia a rendőrség egy régi emberét, Rick Deckardot (Harrison Ford), csakhogy Deckard 30 évvel ezelőtt eltűnt, és senki nem tudja, hol bujkálhat. Azt is csak néhányan sejtik, hogy miért...

Finn Filmnapok/ február 7 – 11., Toldi Mozi

A Finnagora szervezésében ismét megtekinthetők lesznek Budapesten az utóbbi évek legizgalmasabb finn filmjei, de lesznek kapcsolódó beszélgetések, workshopok és természetesen koncertek is.

Bartók - interaktív filmvetítés/ február 9., Art + Cinema

Sipos József Bartók-filmjének vetítését követően interaktív zenés előadással várja az érdeklődőket az Art+Cinemába a Kreatív Zenei Műhely. Megszólalnak Bartók Béla művei zongorán, illetve hárfán is, sőt a közönség is bekapcsolódhat majd a közös zenélésbe és éneklésbe.

Botticelli: Dante pokla/ február 10., Várkert Bazár

A művészet templomai című, Itália gazdag kulturális örökségét bemutató ismeretterjesztő sorozat következő epizódja a reneszánsz egyik leghíresebb alkotója, Sandro Botticelli munkásságának egy kevéssé ismert részébe enged betekintést. A Da Vinci-kód és az Angyalok és démonok világsikerét követően 2016 októberében került a mozikba Dan Brown könyvsorozatának harmadik filmadaptációja, az Inferno, Tom Hanks-szel a főszerepben. A történet szorosan kapcsolódik azokhoz a misztikus rajzokhoz, amelyeket Botticelli pályája utolsó éveiben, DanteIsteni színjáték című művének illusztrálásához készített, csaknem egy évtizednyi munkával.

Magyar Filmhét 2018/ február 8 - 11., Corvin Mozi

Február 7-én Szabó István Bizalom című filmjének digitalizált és felújított változatának vetítésével nyílik hivatalosan a 4. Magyar Filmhét. Február 8-11. között új helyszínen, a Corvin moziban rendezik meg az eseményt a Magyar Filmakadémia Egyesület szervezésében, a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával. Rekord számú nevezés érkezett, így öt kategóriában összesen 131 filmet nézhet majd meg a közönség: többek között a Kincsemet, a Testről és lélekről című Arany Medve-díjas filmet, a Brazilokat, a Pappa Piát vagy az Aurora Borealist.

Előhívás - V4 Filmfeszt/ február 14-17., Uránia Nemzeti Filmszínház

Az Uránia Nemzeti Filmszínház Előhívás címmel filmfesztivált rendez február 14-17. között a Visegrádi Csoport országainak filmjeiből. A rendezvény célja, hogy bemutassa, hogyan őrzi és hogyan idézi meg az egymáshoz sok szállal kötődő cseh, lengyel, szlovák és magyar filmes hagyomány a közép-európai lét és történelem közös tapasztalatait. A műsorra kerülő, ritkán látható, nem egyszer tabutörő kultfilmek gyakori kötőanyaga az olykor lírai, máskor abszurd vagy groteszk humor, de a műveket az is rokonítja, hogy sokuk a négy ország alkotóinak közreműködésével, némelyik nemzetközi együttműködésben készült.

Lumen Kortárs Magyar Filmklub: Nagy Dénes/ február 19., Lumen Kávézó

Nagy Dénes a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett Szász János osztályában 2009-ben. Vendégdiákként egy évet töltött a Berlini Film Akadémián (DFFB) Krassimir Krumov és Valeska Grisebach vezetése alatt. Számos kisfilmet készített, dokumentum és kis játékfilmet egyaránt, amelyet több jelentős országos és nemzetközi fesztiválon vetítettek. A Lágy eső című kisjátékfilmjét először Cannes-ban a 45-ikRendezők Kéthete válogatásában mutatták be nemzetközi közönség előtt 2013 májusában és ugyan ebben az évben elnyerte a Magyar Filmkritikusok Szövetségének a 2013 legjobb magyar rövidfilmjének járó díját. A Másik Magyarország című dokumentumfilmjének a 43. Rotterdam-i Nemzetközi Filmfesztiválon volt a premierje. Ez alkalommal mindkettőt levetítik majd, utána a rendezővel Molnár Judit Anna filmesztéta beszélget.

  • Színház
Szeri Viktor: Sandy Is Going Out / február 9-10., MU Színház

A Sandy is going out a fiatal kultúra létbizonytalanságával és identitásválságával, a huszonéves generáció által nap mint nap megtapasztalt akadályokkal foglalkozik. Egy multimediális táncprojekt formájában az önfelfedezés folyamatát és annak nehézségeit kutatja.

Mészáros Máté: United Space Of Ambivalence/ február 9 - 10., Trafó

Végtelen játék?Precíz ön- és művészetparódia? Vagy áldokumentarista betekintés egy előadói alkotóműhely kreatív munkafolyamataiba? A tér nem a táncosokat befogadó üres közeg, hanem folyamatosan változó élő installáció. A szerepek állandóan cserélődnek, az irányítás és a szabad akarat nyitott kérdéssé válik. A következő pillanatban pedig megint a fonákjába fordul minden, amit eddig egyértelműnek hittünk. Mészáros Máté új produkciójában az alkotók a testet dinamikus tárgyként közelítik meg: nem érez, nem keres, csak mozog, végrehajt. Eközben a darab játékosan és ironikusan szembesít minket a saját művészetről, esztétikáról, műfaji határokról alkotott ideáinkkal. Köztük a sztereotípiánkkal, és azzal a bosszantó jelenséggel, ha valami épp nem tökéletesen illik bele az általunk felrajzolt, vagy tanult kategóriákba és rendszerekbe.

Gray Box: No Hook-Ups, Only Serious/ február 14., Gray Box

A Gray Box műterme Valentin-nap alkalmából ókori görög pop-up masszázs- és szépségszalonná változik. Plüssmaci, lakknaci, drazsé, chips, banán, az ajtóban egy tengeri nimfa vár. Apollón a DJ pult mögött, Hermész keveri a fényeket. Monokróm rúzspaletta, egy-két match a Tinderen. Aphrodité sztorizik, nincs új a nap alatt. Hesztia ujjai hosszúak és puhák. Ép testben ép lélek. Szerelmi magánmitológiák 20 percben. Az installációt, fény- és hangimprovizációt ötvöző látvány központú performansz kortárs ismerkedési szokásainkra reflektál.

Hodworks: SUNDAY/ február 15 - 16., Trafó

Tabukkal szembemenő, vaskos, mégis finom, érzékeny humorú játék, előítéletmentes, szabad, radikális testkutatás – ez jellemzi a Hód Adrienn vezetésével működő, többszörösen díjnyertes és nemzetközileg is jegyzett kortárstánc formációt, a HODWORKS-t. SUNDAY című új darabjuk olyan kérdéseket feszeget, mint hogy mit jelent egy táncosnak a koreográfus, és viszont? Milyen alkotási modellek léteznek? Hogyan formálja a munka a személyiséget, és a személyiség a munkát?  Mindent szabad? Mi a tánc jövője?

Szabó Veronika: Queendom/ február 16 - 17., MU Színház

A Queendom a kortárs színház, a fizikai színház és a dragshow-k metszéspontján egyensúlyoz. Improvizációkra épül előre lefektetett játékszabályok mentén, így minden este új előadás születik, amelynek a nézői jelenlét fontos alkotója. Női és férfi ábrázolásokat vonultat fel a reneszánsztól a mai popkultúráig. Szerepeket mutat be és vetít egymásra, amíg a határvonalak elmosódnak, és a néző tekintete rajzolhatja őket újra.

Frenák Pál Társulat: Hir-O / február 17., MüPa - Művészetek PalotájaFrenák Pál HIR-O című új előadásában talán minden eddiginél direktebb módon nyúl a számára oly otthonos japán kultúra és történelem egyik legmeghatározóbb tragédiájához – rendhagyó módon feldolgozva azt. Az előadást minden elemében áthatja a japán kultúra filozófiája: letisztult, üres térben bambuszok jelennek meg. A táncosok organikus mozgása a maga természetességében fuzionál a bambuszok nyersességével és erejével – ember és eszköz folyamatos spirális mozgásban válik eggyé, egymás kiterjesztésévé.

Hajdu Szabolcs: Ernelláék Farkaséknál/ február 22., Magvető Café

Ernella, Albert és 10 éves kislányuk, Laura egy évvel ezelőtt a jobb megélhetés reményében elhagyják az országot, de Skóciában nem boldogulnak, ezért hazajönnek. Az éjszaka közepén beállítanak Ernella nővéréhez, Eszterhez. Eszter férjével, Farkassal és 5 éves kisfiúkkal, Brúnóval jobb egzisztenciális körülmények között élnek Ernelláékkal szemben, akik komoly anyagi problémákkal küzdenek. A két család között soha nem volt igazi összhang. Ezt csak Eszterék érzik, Ernelláék szeretnek Eszteréknél lenni, pedig semmiben sem értenek egyet. A kérdés, hogy a két család hogyan és meddig tudja elviselni egymást Eszterék albérletében.

  • Kiállítás
Kőszeghy Flóra: Logical Being/ február 8., FUGA

Kőszeghy Flóra Fugában bemutatott legújabb festményei egy korábbi sorozat folytatásai. Az építészként is aktív művésznő munkásságának középpontjában a tárgyi környezet és az ember emocionális viszonya áll. A nagyítás által teremtett kép terén túlra mutatnak tárgyai. A kompozíciók határoltsága a diptichon illetve a triptichon egymáshoz képesti viszonylatában erősödik fel. A képek közti hiány ugyanúgy része a koncepciónak, mint a képek térbeli elhelyezése. Kőszeghy Flóra számára a kiállítás térbeli dramaturgiája fontos eszköz, ahol a képekre történő filmfelvételek vetítése is része a festmények életre keltésének. A Fugában kiállított állóképek totemként sorakoznak a falakon, a sajátos technika nyomán felületük animális hatással bír. A hangszereket, órákat vagy más eszközöket felismerhetetlen részleteiken keresztül, szétdarabolt testekként mutatja be. Mintha egy másik világba nyíló ablakokon keresztül logikus lényeket láthatnánk.

Fajó János: Fekete Fehér/ február 9. - március 10., Deák Erika Galéria

Deák Erika Galéria mutatja be a magyarországi geometrikus művészet egyik vezéralakjának, Fajó Jánosnak galériabeli első önálló kiállítását, amely a mester kettős ünneplésére is lehetőséget ad. A kiállításnyitó napján éppen 81 éves művésznek ez a válogatott anyaga, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia 2016-ban rendes tagjává választásának székfoglaló kiállítása is egyben.

Kocsis Imre: kocsisimre/ február 22. - április 15., Átrium Film-Színház

A festőként induló Kocsis Imre az 1960-as évek végén, a magyar grafika virágkorában, engedve a személyiségéből eredő érdeklődésnek, feloldva az önkontroll gátjait, kilépett a végzettsége szerinti szakmai besorolásból. Intenzíven kezdett alkalmazott grafikával foglalkozni. Először organikus és geometrikus formák dinamikus kontrasztjára épülő grafikákat készített, majd következtek a pop-art tanulságokat érvényesítő sorozatok, később pedig a fotót segítségül hívó grafikai lapok. E lapokon a jelképteremtés, az emblematikus kifejezés útjait vizsgálja. A szimbólumteremtés a legfontosabb számára, olyan eszközökkel fogalmaz, melyek többértelműséget adnak, s nyitva hagynak gondolati pályákat, kihasználják és fokozzák az ellentétek összejátszásának asszociációt indító erejét. Bár elismert grafikus lett, de ezek után is festőnek tartotta magát, újra festeni kezdett, naturálisan leíró, a hiperrealizmus formai megjelenését idéző, fotót és reprodukciót felhasználó festményeket. Így grafikai munkássága jórészt a műterem homályában maradt. Eddig. Most e kiállítás segítségével beleshetünk a műterembe, felfedezhetjük az elfeledett grafikus Kocsis Imrét, s a néző eldöntheti: mit látni a Kulcslyuk mögött?