Az ünnepek előtti utolsó "szabad" hétvége általában az ajándékok utáni rohangálással telik. Ha befejezted a vadászatot, és a karácsonyi pihenés előtt még megmártóznál az éjszakában, akkor pörgesd végig ezt az ajánlót! Akkor is, ha nappal mennél valahová.

Csütörtök
Új helyekkel, új közegben, új központtal, mégis a megszokott, otthonos hangulatban tartják meg az idei Hanuka Fesztiváltdecember 16. és 24. között.

De miért nevezték át a hat év alatt sokak számára ismertté - és a szervezők reményei szerint elismertté - vált fesztivált? Hogy jön ide a 8?

A fesztivál legfőbb kérdése, hogyan viszonyulnak egymáshoz a hasonló történelemmel, mégis nagyon eltérő jelenkori történetekkel bíró városrészek. Mennyire lehet összekötni egymással, vagy mennyiben távolodik el egymástól a 2014-re Kelet-Közép-Európa első számú bulinegyedévé és ezzel egy időben kulturálisan egyszínűvé vált VI. és VII. kerület, és a jóval kevésbé kommercializálódott VIII. – amelyben sétálva sokszor az az érzésünk támad, hogy kulturális sokszínűségében és a területén akupunktúraszerűen megjelenő szociális-kulturális beavatkozásoknak köszönhetően eredetibb és izgalmasabb a nagy testvérénél. Miért láthatóak jobban az egyik negyedben ugyanazok a társadalmi problémák, mint a másikban? Miért kínál a másik arra több megoldást, mint az egyik? Válaszok a Negyed7Negyed8 feszten.

Egy közel harmincéves kultuszmű, a Macskafogó c. magyar animációs rajzfilm előtt tiszteleg a film legendás rendezőjével, Ternovszky Bélával közösen tervezett, nagy műgonddal és szigorúan limitált szériában legyártott, exkluzív megjelenéssel egybekötött BP Shop-kollekció, amely új szintet jelent a márka életében, egyúttal új látásmódot igyekszik behozni a hazai ruhaiparba.

A Macskafogó-kollekció bemutatójamost csütörtökön az Anker't-ben lesz egy kis bulival együtt.

A Dzzs Bárban csütörtök este Martin Szipál és tanítványa, Börzsey Bálint alkotásaiból nyílik kiállítás, mely egészen december 28-ig lesz látható. Januárban rendezik Martin Szipál életmű-kiállítását, de még ez előtt megtekinthetjük néhány fotóját tanítványának képeivel együtt, aki Londonból érkezett hozzánk hosszabb idő után.

A Várban található Hunyadi Caféban a sörre koncentráló bárrész mellett egy miniatűr lakásbisztrót nyitottak, ahol a baráti társaságok nyugodtan vacsorázhatnak és társaloghatnak akár egész este. Mi jártunk ott, ti hová mentek ma este?

Szokásos KFT-évzáró buli lesz az A38-on, újra nem szokásos műsorral. Ezúttal bekeményít a zenekar, amibe Tóth Tibi (Hooligans) és Hammond-orgonájával Premetz Mátyás is besegít. Most egyetlen alkalommal műsorra kerülnek sohasem vagy nagyon régen és ritkán játszott dalok, többek között a ki nem adott Krőzusopera albumról.
Péntek

Mikor ünnepeljük a rövidfilmeket, ha nem az év legrövidebb napjain?

A Daazo.com és a Budapesti Francia Intézet december 19. és 21. között Magyarországra is elhozza a rövidfilmek világnapját, ezt a népszerű, eredetileg Franciaországból indult eseményt, amelyhez 2011 óta számos ország csatlakozott. A világnap célja meglepő módon a rövidfilmek népszerűsítése.

Városszerte rengeteg street food hely kínál zamatos, gőzölgő leveseket elvitelre, és ezek az ízletes kézmelegítők különösen télen jönnek jól. Most megmutatjuk néhány kedvencünket, ahol a finom levesek mellett melegszendvicsek, tészták és más finomságok széles választéka várja azokat, akik nemcsak belülről, hanem a leveses poharakat szorongatva kívülről is felmelegednének.

December 19-én végre újból Pure Lust-bulival készülnek a szervezők a NOMURI-ban, a sokak által ismert Sebo & Madmotormiquel párosból látják vendégül az utóbbi delikvenst.

Polgári nevén Michel időtlen idők óta gyűjti a zenéket, a 80-as évek végén még a british punk-rock és a US punk inspirálta, aztán hamar rájött, hogy számára nem léteznek zenei kötöttségek - be is bizonyítja pénteken.Tíz év után ismét Magyarország látja vendégül Európa legjobb női kézilabdázóit, méghozzá Horvátországgal közösen. A csoportküzdelmekből a középdöntőbe jutó hat-hat nemzeti együttes Debrecenben és Zágrábban mérkőzik a négyes döntőbe jutásért, amelyet karácsony előtt néhány nappal, december 19-21. között rendeznek Budapesten.
Sajnos a magyar lányok nem jutottak be a legjobb négy közé, de ettől függetlenül érdemes kilátogatni a Sportarénába!Mi a közös a következő előadókban:

Karotte, Reboot, Monika Kruse, Kölsch, Hot Since 82? Ez nem költői kérdés, december 19-től a válasz pedig, hogy mindannyian zenéltek HI!FLY születésnapon! Ötödikre is adut húznak a szervezők a pakliból, és vendégül látják a szcénában jelenleg egyik legkeresettebb dj/producert, a leedsi Daley Padley-t, azaz Hot Since 82-t. Öt év után öt rezidens és egy ötcsillagos szupersztár tesz majd róla, hogy nehéz legyen túlszárnyalniuk ezt az ünnepnapot.
Szombat

Nézzük, mi lesz szombaton: ahogy az lenni szokott, az őszi klubkoncertjeiket követően még egy utolsó nagy, év végi együtt éneklésre invitál mindenkit a Punnany Massif Budapesten:

december 20-án az Akvárium Klub NagyHalljában csapnak oda! Várnak minden Hétköznapi Hőst és Hősnőt, átlapozzák veletek a legPunnanybb dalaik listáját, sőt, ha minden igaz, már az új lemezük dallistája is terítékre kerülhet!

Nem találtad még meg a tökéletes meglepetést? Tanácstalan vagy, hogy minek örülnének a barátaid vagy a családod? Végigjártuk a legjobb lelőhelyeket, és összeszedtük a szerintünk legjobb hazai dizájnajándékokat. Vigyázat, szubjektív válogatás következik!

Sena Dagadu és együttese ismét megmutatja, mi minden szédületes zenei színt tud elővarázsolni azon a szerepen túl, amelyben először ismertük meg. Előtte Barabás Lőrinc, legkiválóbb ifjú trombitásunk visz nagy utazásra a jazz és a szabadság hullámain szombaton a hajón.

Decemberben a közelgő ünnep egyik legkedveltebb célpontját, a karácsonyi filmek nélkülözhetetlen díszletét, a bevásárlás Mekkáját, New Yorkot hozzák el nektek!

Egyetlenegy éjszakára a Hercegprímás utca 18. átköltözik Budapest belvárosából Manhattan szívébe.

A Rockefeller Center jégpályájáról sajnos le kellett mondani, de a Times Square zsibongását, az Empire State Building árnyékát és Manhattan fényeit garantálják szombaton a trafiq-ban!

Vasárnap

Idén utolsó dizájnvásárát rendezi meg december 21-én a Millenáris B csarnokában a WAMP. Alig néhány nappal az ünnepek előtt talán nincs is tökéletesebb célpont, hogy egy különleges vacsora hozzávalóit vagy a hiányzó ajándékokat egyetlen helyen beszerezzük. A budai helyszínen karácsonyra szánt termékekkel készülnek.

Úgy alakult, hogy 2014-re bizony menő lett piacra járni: mert közvetlen kapcsolat van a termelőkkel, minőségi az áru, és egy jó lángos, egy roppanós hurka mindig lecsúszhat a savanyúságos és a hentes látogatása közben. Bíró Lajos is kedveli ezt a hangulatot, a kraftos magyar fogásokat és a “talponálló” ebédeket. Szóval, csinált egy saját neopecsenyézőt: megnyílt A Séf utcája. Jártunk és ettünk ott, sőt, vegetáriánus kajákat is láttunk!

Paul hajléktalan, frissen szabadult a sittről, és elkeseredetten kutat munkáért. Amikor Carla, a harmincas éveiben járó titkárnő mellé keveredik, még nem sejti, hogy mindketten a perifériáról érkező különcök, és a jövőben szorosan összefonódik a sorsuk. Jacques Audiard rendezése a kezdeti kölcsönös idegenkedés után a sokadik percben vadromantikus kalandba csap át, amit kitekert karakterekkel tesz még érdekesebbé.
A számat figyeld! című film 6 Césart (francia Oscar) zsebelt be, köztük a legjobb forgatókönyvért.
Megnézheted vasárnap a Kolorban.

Mindegy, hogy expresszionista krimiről (Robert Wiene Dr. Caligarija 1920-ból), kultikus burleszkről (Chaplin 1915-ös

A bajnok c. filmje), lengyel kísérletről (Zbigniew Rybczyński Oscart nyert Tangója) vagy erotikus alkotásról (a klasszikussá vált Emanuelle-széria darabjai) van szó, a Syntax Electric és Wahorn András frigyéből született nyolcfős jazzbrigád, a Syntax Cinema Orchestra bigbandje helytáll a zenei fronton, és a kezdetektől napjainkig a filmművészet remekeinek zenei aláfestését a megoldják.Ars poeticájuk szerint "Zenére mozgunk, mozgóképre zenélünk", ennek jegyében pedig minden eszközt felhasználnak a cél érdekében:

analóg minimoog, erdélyi óriás fujara, melodica, kalimba, tilinkó, kazoo, orrsíp - és mindez csak ízelítő fegyverarzenáljukból.