A Birds of Paradise az a jógastúdió, ahol mindenki megtalálja a számára leginkább kedvező jógatípust, legyen az egy 40 fokban, 40%-os páratartalomban izzasztó, dinamikusabb, vagy egy nyugodt, relaxáló, gyertyafényes óra. Jöhetünk reggel feltöltődni, napközben nyugodtan edzeni, vagy este lazítani és elengedni a napot, a lényeg, hogy a Birds of Paradise-ban nem fogunk csalódni, ha igényes, tágas, jól felszerelt és könnyen megközelíthető jógastúdiót keresünk. Jógázni nyáron, meleg időben is érdemes, ilyenkor választhatjuk a szoba-hőmérsékletű órákat is, a meleg jóga viszont hosszú távon segít megbirkózni a nagy hőséggel is.

A jóga testünkre, lelkünkre és összegészében az egész életünkre gyakorolt jótékony hatásait már szinte felesleges ragozni, hiszen ez a mozgástípus az elmúlt években kifejezetten nagy népszerűségre tett szert. Tehát az, hogy jógázni mindenkinek érdemes, nemtől, kortól és előképzettségtől függetlenül, szinte már nem is kérdés, viszont megtalálni a számunkra megfelelő stúdiót a városban már nagyobb kihívás. Mi most a Birds of Paradise-t néztük meg Budán, a Hattyúházban – izzadtunk, nyújtottunk, relaxáltunk, majd úgy távoztunk, hogy szinte alig vártuk, hogy beszámolhassunk róla, mennyire ajánljuk.

60 perc, 40 fok, 40%-os páratartalom

Először egy 60 perces Bikram jógát próbáltunk, ami egy hatalmas, tágas, 40 fokra felfűtött és 40%-os páratartalmú teremben zajlik. A meleg teremben jógázásnak sok jótékony hatása van, például segít megőrizni az izmok és ízületek egészségét, miközben serkenti a vérkeringést a belső szervekben, hosszú távon pedig fejleszti a koncentrációs képességet és a kitartást is. Ami ebből már rögtön az első órán érezhető, az az, hogy a meleg környezetnek hála, illetve a folyamatos izzadástól síkos, csúszósabb bőrünknek köszönhetően könnyedebben nyúlik és csavarodik bele a testünk egy-egy ászanába. Hamar érezzük, hogy jobban nyúlik a testünk, és egyre mélyebbre hajolunk.

A jógában az a legjobb, hogy mindenki a saját képességeivel dolgozik és a saját határait feszegeti, tehát ebben a mozgásformában sosem kell magunkat másokhoz hasonlítani, illetve aggódni, ha esetleg a mi orrunk még nem fekszik rá tökéletesen a lábszárunkra nyújtás közben, hiszen elég éppen addig nyújtanunk, ameddig a testünknek még jólesik. Ezáltal nem kell folyamatosan a mellettünk vagy előttünk állót utánoznunk, vagy aggódnunk, hogy valamit nem jól csinálunk, egész órán nézhetjük csakis magunkat a tükörben, és befelé figyelhetünk, saját magunkra. Eközben az oktató, Orsi kedves hangja segít nekünk megérkezni az adott ászanába, közben pedig folyamatosan biztat, kiemeli, ha különösen szép a pózunk, és segít, ha szükség van rá.

„A jógaászanák gyakorlásával találkozol, és megismerkedsz saját magaddal egy tudatosabb, valódibb szinten. Így lesznek az ászanák imák és a tested a templomod” – árulja el nekünk Orsi.

A Bikram jóga egyébként alapvetően 90 perces, 26 ászanából és 2 légzőgyakorlatból áll, a Birds of Paradise-ban természetesen ez az óratípus is megtalálható, emellett pedig zenés és gyertyafényes Bikram is van.

Meditatív Yin jóga

Mi a könnyített, 60 perces Bikram után még éreztük magunkban az erőt, így a 90 perces Yin jógán is maradtunk Wandával. Nem is számítottunk rá, hogy mennyire tökéletes befejezése lesz a napunknak ez az óra, ahol sötétebb környezetben, pislákoló gyertyafényben lassan, meditatív stílusban, hosszan, akár 3-4 percig tartunk ki egy adott nyújtást. Ezáltal a testünk mélyebb kötőszöveteire is tudunk hatni, miközben az elménk lecsendesedik, és szépen megnyugszunk. Wanda nyugodt hangja csak akkor tölti meg a termet, amikor egyik pózból a másikba érkezünk, különben végig magunkra koncentrálunk és befelé figyelünk. Az óra végére olyan kisimultan, nyugodtan és békésen éreztük magunkat, hogy teljesen magunk mögött hagytuk a hosszú hétköznapunkat, és otthon remekül pihentünk.

„Idő kellett, hogy rájöjjek, számomra a jógában a legnagyobb kihívás az egyensúly megtalálása (fizikális és szellemi síkon is). Hiszek abban, hogy gyakorlás közben a test mellett a személyiséget is nagyszerűen lehet formálni. Jógázás közben még közelebb kerülhetünk önmagunkhoz, elengedhetjük félelmeinket, oldhatjuk mentális blokkjainkat” – mondja Wanda.

A Birds of Paradise-ban rengeteg óratípus közül választhatunk, így biztosan megtaláljuk azt, ami az egyéniségünkhöz, hangulatunkhoz és képességeinkhez leginkább passzol. A már említett Bikram és Yin jógák mellett van pörgős és intenzív Hot Pilates, valamint erősítő, a saját légzésünkre áramló Vinyasa Flow is, de akár kis csoportos vagy magánórát is kérhetünk. A studió nagyon jól felszerelt, rendelkezésünkre áll egy nagy öltöző zuhanyzókkal, kérésre matracok, törölközők, pihenősarok, sőt még citromos víz is, ami az izzasztó Bikram után különösen jólesik. A megközelítés kiváló, ugyanis mind a Széna tér, mind a Széll Kálmán tér csak pár lépésre van. Válthatunk egy alkalomra szóló jegyet, különböző bérleteket is, illetve azok, akik visznek magukkal valakit, vagy a közoktatásban dolgoznak, különböző akciókkal is találkozhatnak.

Érdemes végigböngészni a honlapot, ahol rengeteg óratípusból választhatunk, elolvashatjuk, hogy mit érdemes tudni az első óra előtt, és az oktatókat is jobban megismerhetjük. Mi tényleg szívesen ajánljuk a Birds of Paradise-t mindenkinek – előképzettség és tapasztalattól függetlenül –, aki szívesen fordít 60 vagy 90 percet az egészségére, testére és lelki békéjére. Namaste!

Szabadidő

Birds of Paradise jógastúdió

A Széna tér mellett, a Hattyúházban lévő Birds of Paradise jógastúdióban bárki megtalálhatja a számára megfelelő jógatípust, legyen szó dinamikus, erősítő vagy relaxáló órákról, ahol kipróbálhatjuk és megszerethetjük a jógaórák valamelyikét – mindenféle előképzettség és gyakorlás nélkül. 

Címkék