2018 egyik legzsúfoltabb hétvégéjére érdemes készülni, hiszen az elkövetkezendő négy napban fellép itthon a Queens Of The Stone Age, a Massive Attack és Nick Cave is, megrendezik a Múzeumok Éjszakáját és még Solomun is táncoltat majd – négy órán keresztül. Emellett kiállításokkal, szabadtéri filmvetítésekkel, alternatív fesztiválokkal és lemezpiacon való bíbelődéssel is eltölthetjük az időt.

  • Csütörtök
Stylewalker Day & Night 2018/ Budapest-szerte

Az esemény egész ideje alatt a résztvevő üzletek (többek közt a MONO Art&Design, a Paloma vagy a wonderLAB) 10-40%-os kedvezménnyel és programokkal várnak mindenkit. Több új tervező is bemutatkozik, lesz pop up fashion installáció, kerekasztal-beszélgetés, filmvetítés, kaktuszvásár, kiállításmegnyitó, városismereti játék, minikoncert, sütipult, hangulatos lampionos belső udvar, DJ-szett, gyerekprogram és mindenféle termék debütálása.

Saul fia/ ArtBázis Összművészeti Műhely

Nemes László filmje, a cannes-i filmfesztiválon négy díjjal és a Legjobb külföldi filmnek járó Golden Globe-díjjal kitüntetett, valamint a Legjobb idegen nyelvű film kategóriában Oscar-díjjal jutalmazott Saul fia teljesen új megvilágításba helyezi a koncentrációs táborok borzalmait.

Queens Of The Stone Age/ Budapest Park

Az egykori Kyuss-frontember Josh Homme és csapata először ad önálló koncertet Magyarországon sivatagi rocker rajongóiknak, fókuszban legújabb, Villains című lemezükkel.

Jinjer/ Dürer Kert

Az ukrajnai extrém zenei színtér jelenlegi legfontosabb exportcikke, a hardcore-os és groove metálos gyökereit rengeteg irányba elvivő Jinjer élőben különösen lehengerlő, így minden visszatérésük örömünnep a stílus(ok) rajongóinak.

Ok Brewery & Yeast Side - Lemonside sörpremier/ Pagony

Ha nyár, akkor limonádé. Ha pedig limonádé és sör, akkor radler. Így gondolkodhatott a két sörfőző csapat is, mert a Lemonside egy citromos-gyömbéres-alkoholos frissítő lett, ami a nagy melegben életet ment.

Nick Cave & The Bad Seeds/ Papp László Budapest SportArena

Minden idők egyik legfontosabb énekes-dalszerzője, a Grinderman egykori frontembere – akinek a lemezeinél talán csak koncertjei jelentenek intenzívebb élményt – végre visszatér!

Deranged/ Robot

A hullaszagú, primitív, de annál hatásosabb death metál egyik zászlóshajója, a „svéd Cannibal Corpse” igazi"goregiát" rendez majd Budapesten, a stílus rajongóinak legnagyobb örömére.

Ice Machine (Live)/ VaLyo Kikötő

Szélessávú, sokszínű technó és minimal, kis acid fűszerezéssel – élőben. Ez alkalommal Argentínából érkeznek a Budapest In The Dark vendégei, akik egy elég komoly hardware live act-et fognak prezentálni.

Shit, Gipsy SS, Észlelés, Dispolgár/ Auróra

Primitív ultra-hardcore Kanadából, fastcore Budapestről, disszonáns gitárok és rideg, monoton módon kalapáló ütemek Szombathelyről, valamint összeesküvéscore furcsa hangszerekkel, szintén Budapestről.

Modestep, DJ Guv, Shiverz b2b Obey / Barba Negra Track
A nyár egyik legnagyobb szabadtéri basszuszenei seregszemléjén nem kevesebb, mint tizenegy fellépő felel majd a hangulatért és a különböző stílusokért, a jumpuptól a trapig.

  • Péntek
Yogabog/ VaLyo Kikötő

Jóga a Duna partján. Péntek, naplemente. Frissülés, feltöltődés, erősítés, nyújtás, lazítás, jóga trükkök, újrahuzalozás, egyensúly. Vinyasa, yin, hatha, pranayama. Testtudatosság, izoláció, mozgáskoordináció, lendület, tér és idő görbület.

V. Nordic Metal Night/ Dürer Kert

Az Asgaardian Events és az Old Buso Productions közös szervezésében a már kultikussá vált északias/folk metal minifesztivál ötödik felvonása indítja a fesztiválszezont a nyári napforduló másnapján. A viking metalos lengyel Valkenrag, az ausztrál folk melodeath metalos Claim The Throne és a középkori metalt megújító német Vera Lux vendéglátói az új lemezekkel készülő Kylfingar, az Isatha és az Elanor lesznek.

First Terrace / Bálna Egyre népszerűbb munka utáni lazítós hely és hétvégi alapozó a Bálna terasza: a Szabadság hídhoz közelebb esik az Esetleg, majd a Bálna Terasz, a Jónás és a legújabb egység, a First Terrace. A sörfőzde saját tételeivel és folyamatosan megújuló csapin lévő különlegességekkel itatja a vendégeket és akár a Dob utcai egységben, itt is burgerezhetünk, vagy választhatunk a fűszeres, húsos sörkorcsolyákból.

Chihiro Szellemországban/ Bem Mozi

A legismertebb Studio Ghibli-film, Hajao Mijazaki magnum opusa egyike a világ legjobb, legeredetibb és legkülönlegesebb meséinek, szóval ha még nem láttad, mindenképp pótold.

Anchorless Bodies, Orient Fall, Heartlapse/ A38 Hajó

Az Anchorless Bodies nagysikerű tavalyi A38-as koncertje után visszatér a fedélzetre, hogy az ősszel megjelent Testet Ölt című nagylemezük immáron alaposan megismert dalaival indítsák be a nyarat.

Budapest Rooftop Cinema: Ocean's 8 - Az évszázad átverése/ Corvin Club

Az Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi és két folytatása után leforgatták a következő felvonást, csak színésznőkkel, olyanokkal, mint Cate Blanchett, Rihanna vagy Helena Bonham Carter.

Polónyi Fáni: Imperfect Paradise kiállításmegnyitó/ Klinika

A művész a káoszt és a rendet, a valóságot és a képzeletet, a festészeti technikák különböző területeit egyesíti képeiben, melyek alternatív világok formájában jelennek meg. A párhuzamos világok időtlenek, a művész képzeletének és benyomásainak megjelenítői, melyek szubjektív formában közvetítik a valóság azon tulajdonságát, melyeket a rendszeren belülivéletlenek és hibák alkotnak.

7983 Kilométeres Fesztivál/ Auróra

Az Auróra, a RNR666 és mások szervezésében megrendezik az első 7983 Kilométeres fesztivált, amelynek keretében fellép majd az emocionális-epikus skramz-shoegaze zenekar, a Respire, a lo-fi black metálos riffelést angstos screamo-val kombináló LOVE/LUST, a trash-garázs őrületről pedig két orosz együttes, a Leo Fishhead és a Total Rejects gondoskodik majd. Hazai részről pedig az ultrasúlyos poszt-metálban utazó Oaken fog rádobálni a közönségre pár muzikális medicinlabdát.

Egyptian Lover/ PONTOON

Az elektro-break-rap-funk granddaddy-je” – így definiálták Egyptian Lovert a NIGHTDRIVE alapítói és többet mi sem tudunk hozzátenni.

Pursuit Of Acid IVLÄRM Ha kíváncsi vagy rá, milyen hangulat uralkodhatott a 90-es évek Thunderdome partijain, akkor hagyd, hogy a rezidensek mellett Galactic Jackson és Route 8 (aka Q3A) rádadja a neonszínű dzsekit és a háromcsíkos melegítőt, aztán szólhat a sikítós acid hajnalig!

DVS1Corvin Club

Intenzív színpadi jelenlétszemélyes karizma és páratlan szelektori képességek kellenek ahhoz, hogy valakiből DVS1 lehessen, ám belőle csak egy van. A 90-es évek rave kultúráján edződött Zak Khutoretsky az évek során a Berghain/Panorama Bar egyik legfőbb attribútumává vált, akit pénteken természetes környezetén kívül, a Corvinon is lemeozhattok.

  • Szombat
III. Budapest SUP fesztivál/ Római-part

Idén harmadik alkalommal rendezik meg a  Budapest SUP Fesztivált, melynek keretein belül hosszában szelhetjük át a Dunát Budapest központjában. A tizenöt kilométeres út során bő két óra alatt a Római-parttól a Kopaszi-gátig evezhetünk a Duna kellemes sodrásának segítségével.

Sun & Soda: Jan Blomqvist Band/ Akvárium Klub

Egy délutánra igazi oázissá alakul az Akvárium Klub terasza, műfű borítással, mini medencékkel, hangulatos árnyékolókkal és a hazánkba rendszeresen visszajáró német énekes-dalszerzővel, akinek a hangzását "a Radiohead, Bodi Bill, Muse Stephan Bodzin és James Holden keverékeként" szokás jellemezni. Aki pedig maradna estére is, az a VOLT Lokálbanafterezhet.

Superitalo - al fiume/ PONTOON

Itália szintetikus diszkózenéje bűnös örömökkel csábító csodálatos fantáziavilág, ahol szerelmes robotlányok andalognak hátrazselézett amorózókkal a neonpálmás tengerparton mámorítóan érzelmes szintidallamokra - és ahova most te is bebocsájtást nyerhetsz.

Szent Iván-éj rövidfilmekkel/ Kabin

Szent Iván napja az egyik legjelentősebb ünnep volt az észt népi kalendáriumban. Ilyenkor gyűlt össze a falu apraja-nagyja, máglyákat gyújtottak, páfrányvirágot kerestek az erdőben, együtt hintáztak és énekeltek – és most szombaton is hasonló programokra számíthatunk az Észt Intézet jóvoltából, ráadásul vetítenek majd egy válogatást az ország legújabb rövidfilmjeiből is.

Jam Experiment/ A38 Hajó

Alex Hitchcock után a brit jazz-körforgás legfrissebb tehetsége, a harsonás zeneszerző és producer, az alig 21 éves Rory Ingham látogat majd az A38 Hajó kiállítóterébe saját zenekara élén.

Massive Attack, Young Fathers / Papp László Budapest SportAréna

A kilencvenes-kétezres évek egyik legfontosabb triphop-/tánczenei előadója és egy kiváló, élőben is lehengerlő hiphopos-soulos rockzenekar friss albummal, egy színpadon. Kihagyhatatlan.

Múzeumok Éjszakája/ Budapest-szerte

Idén is lesz egy éjszaka, amelyen egy karszalaggal az összes résztvevő intézményt látogathatod, melyek közül sok meghosszabbított nyitvatartással és különleges programokkal várja a látogatókat.

Solomun/ Hungexpo

A Diynamic karizmatikus atyját formabontó, dekadens szelekciói és érzelmes játékstílusa hamar az elektronikus zenei színtér legnagyobbjai közé emelték. Zeneiségében egyaránt jelen van a drámaiság, az emocionális house klasszikusok és a pimasz, szexi techno groove-ok.

BWOLA/ Dürer Kert

A global bass színteret itthon képviselő Babylon Records kéthavonta jelentkező, tematikus, audiovizuális táncos mulatsága, ami ömlesztőtégelyként szolgál mindazoknak, akik szeretik egy éjszaka alatt háromszor körbeutazni a Földet.

Denis Sulta/ A38 Hajó

Denis az a figura, aki amellett, hogy finom és precíz zenéket ír, gond nélkül tesz fel egy ATB számot is. Tőle hangos az internet mostanában, legyen az egy amúgy vállalhatatlan trekk tökéletes elhelyezése szettjében, leánykérés vagy közönség cowbell-eztetés a buli közben.

  • Vasárnap
Yoga Brunch/ 360 Bar

Hatvan perces napindító jógagyakorlás a napfényes teraszon, alattunk a várossal, majd levezetésképp egy uborkás limonádé. Mi kellhet még?

18+ And Less / Akácfa utca 27.

A fagylalt és a különböző alkoholos italok a nyár elengedhetetlen elemei, így valahol megdöbbentő, hogy a kettő kombinációja nem terjedt még el. Pedig a hőségben nincs frissítőbb, mint elnyalni egy hűsítő Mojitót vagy Aperol Spritz-et. Szerencsére a hazai street food színtér egyik veteránjának jóvoltából pont egy ilyen profilú hellyel bővült a bulinegyed: a 18+ And Less-ben tizennyolcféle fagylaltkülönlegességel várnak mindenkit.

Júniusi lemezpiac/ Dürer Kert

Vasárnap ismét lemezpiac a Dürer Kertben a megszokott felhozatallal, kazettákkal, bakelitekkel, DVD-kkel, CD-kkel és sok más egyébbel, összesen több mint hetven eladótól.

Caryl Churchill: Földi paradicsom / Hatszín Teátrum

Az 1979-es Földi paradicsomabszurd humorú tragikomédia. Az évszázadokon átívelő családtörténet témája univerzális: a nő és a férfi családban betöltött szerepének kérdését két különböző társadalmi közegbe és korszakba helyezve vizsgálja. A szereplők személyén, sorsukon és elfojtásaikon keresztül az elnyomás, mint univerzális téma jelenik meg: a darab párhuzamot von többek között a gyarmati rabszolgaság és a családon belüli szexuális rabság között. Ezeknek az emberi határhelyzeteknek a feldolgozása, vitatása adja a nem mellesleg szórakoztatóan és végtelen empátiával megírt szöveg erejét.

Felső Tízezer, Barkóczi Noémi/ Dürer Kert

Felső Tízezer lendületes és szellemes banda, amely power-popjával feldob minden hangulatot, kedvet, minden arcra mosolyt csalva kérdőjel helyett. Hangzásviláguk a 80-as 90-es évek alternatív gitárzenéjében gyökerezik, szövegeik pedig a felnőtté válásról és a fiatalok útkeresési nehézségeiről szólnak.

Superorganism/ A38 Hajó

Ha egybegyúrjuk a videojátékok és a popkultúra elemeit és több kontinensről szedünk össze hozzá zenészeket, abból csak olyan vibráló végeredmény születhet, mint a Superorganism zenei és vizuális világa.