3 éves lesz az Élesztő, a hely egy különleges sörfesztivál szervezésében is részt vesz, valamint egy sörpremiert is tartanak Budapesten.

A mai hazai sörkultúrát megalapozó hely, az idén 3 éves Élesztő szervezésében ezen a hétvégén, 8-9-én jön az első District9 sörfesztivál, mely alatt 18 vendéglátóhelyen (ebből már 15 publikus, a másik hármat később közlik a Facebookon) 99 csapon 99-féle kézműves, a mai szóhasználattal élve kisüzemi sört lehet majd kóstolni. A szervezők célja, hogy a fesztiválra látogatók lássák, Budapesten a IX. kerületből pár év alatt egy hamisítatlan craft beer-negyed vált. A túraútvonal 1999 méteresre hízott, a IX. kerületi helyek pedig összehangolták a választékot, és a 99-féle csapolt sörön kívül sörbemutatókat is tartanak majd. A helyek listáját folyamatosan hozzák nyilvánosságra. Az Élesztő lassan kezdi magával húzni a környezetét is, a IX. kerület mára valóságos kézművessör-negyed lett, a szomszédos Tompa utcában az elmúlt években három craft-beer bar is nyílt. Erre a jelenségre szeretnének fókuszálni az április 8-i hétvégén a District9 fesztiválon, mely 1999 méteren 99 sörcsapról kínál kézműves söröket.

Ezen a két napon a sörösök pecséteket is gyűjthetnek, melyeket beválthatnak ajándékokra. De térjünk vissza a 3. születésnapra, az Élesztő ennek apropóján mutatja be az első hazai Cask Ale-t, melyet a londoni Signature Brewery-vel és az Angyal utcai Hübrisszel kooperációban főzött a Guri sörfőzdében. Ez egy ódon brit stílus, élő sör, mely a kocsmában is érik és nem szénsav, hanem hidraulikus pumpa segítségével kerül a pohárba, de mindenekelőtt egy nagyon könnyű, gyümölcsös és selymes ivósör – nem véletlenül lett a brit pubkultúra alapköve az elmúlt évszázadokban. Cask Ale-nek mondjuk tehát azt a sört, amit nem érint soha gáz, erjed még a cask-ban és egy pumpa segítségével csapolják.

A tulajdonosok ezzel a sörpremierrel egybekötve szeretnék megmutatni az Élesztő Sörműhely új arculatát, mely mostantól Yeast Wörks néven fut. Az elmúlt években olyan söröket hoztak ki, mint a Black Mamma, az Egymilliárd Megawatt, a Szakállas Nő Csókja, a C10, a Propaganda és a III – első hazai cask ale! A Yeast Wörks tehát most már készen áll rá arra, hogy kilépjen az Élesztő falai közül, a szervezők pedig szereztek egy pár indusztriál-vitrint is (Vitrine Bleue), hogy megmutassák, mit csináltak mostanáig.