Május 16. és 19. között is színes felhozatal lesz eseményekből. Két filmfesztiválon és több zenei fesztiválon is megfordulhattok, nem beszélve arról, hogy sokak kedvence, Jared Leto is Budapestre látogat, vagyis az egész együttes, a Thirty Seconds To Mars koncertet ad csütörtökön. Lesznek érdekes kiállítások, valamint gasztronómiával kiegészülő kulturális programok is a következő pár napban. Nem érdemes lemaradni!

Május 16., csütörtök

30. Lengyel Filmtavasz

A lengyel filmmustra erős nyitófilmmel kezdődik. A Fedőneve: KOS egy szenzációs, adrenalindús, a Tarantino-filmek hangulatát idéző történelmi játékfilm, mely elnyerte a 2023-as gdyniai Lengyel Filmfesztivál fődíját. Ezt követően Lengyelország kedvenc rendezőnőjének, Kinga Dębskának a filmje érkezik majd. A Tűzünnep érzelemdús társadalmi, családi dramedy, amelyen sírva nevetünk, és talán a végén kicsit jobb emberré is válunk. A szív és az érzelmek után egy lenyűgöző, kézzel festett animációs alkotással, a Władysław Reymont Nobel-díjas író regényéből készült, Parasztok című filmes adaptációval hódolhatunk az érzékeknek és a szemnek. Végül, de nem utolsósorban egy izgalmas nyomozást követhetünk nyomon a Szent című, lengyel–magyar koprodukcióban készült krimiben.

További infók

Thirty Seconds To Mars

Jared Leto a New York-i Empire State Buildingre felmászva jelentette be a Thirty Seconds To Mars monumentális, Seasons 2024 elnevezésű világ körüli turnéját, amely Latin-Amerikát, Európát, Észak-Amerikát, Ausztráliát és Új-Zélandot is érinti. A banda magyarországi fellépése május 16-án az MVM Dome-ban lesz.

További infók

Rise & Shine: Enoo Napa, Supported by Timathi & Milanko

Csütörtökön estétől hajnalig táncolhatunk a jyn Magyarország jóvoltából a Rise & Shine következő buliján, az OFF Kulturban. Egy Afro House legenda érkezik erre az alkalomra, Enoo Napa, majd Timathi és Milanko gondoskodik arról, hogy ne hagyjuk el a táncparkettet napfelkeltéig. Ezen az estén nemcsak egy hétköznapi bulira számíthatunk, hanem a zene és különböző kultúrák csapnak össze, és teszik vibrálóvá Budapestet. (x)

További infók

Május 17., péntek

Jazzy Fesztivál 2024

Borozni jó. Borozva koncerteket hallgatni még jobb. Ebből a két egyszerű megállapításból indultak ki a Jazzy Fesztivál szervezői. Május 17. és 20. között a MOMkult teljes (külső-belső) területén várnak: 3 színpadon 22 koncerttel, 4 DJ-vel, 40 borászattal és a város legjobb food truckjaival.

Délutántól a jazz, a funk, valamint a soul stílus képviselői táncoltatják meg a jazz szerelmeseit. Fellép többek között az Anima Sound System, Barabás Lőrinc, a Ladánybene 27, a Los Orangutanes, a Melody Maker, Sárik Péter, Zolbert, Izo Fitzroy, Temesi Berci. Az estéket pedig egy-egy nemzetközi nagyágyú zárja: pénteken a PASO és a világhírű brit csapat, a Matt Bianco koncertjén bulizhat a fesztivál közönsége. Szombaton, Takács Nikolas koncertje után a francia nu jazz formáció, az Electro Deluxe vegyíti a soul, a funky, a swing és a hiphop elemeit a színpadon, hétfőn Dés László és a holland soulénekesnő, Sharon Kovacs lép fel.

További infók

Városháza pop-up park – nyitó hétvége

Május 17-től kinyitja kapuit a Városháza pop-up park. A Városháza udvarán kialakított új közösségi tér programokkal, izgalmas megoldásokkal, egyedi utcabútorokkal és növényekkel ígér majd igazi elvonulást a város zajától Budapest központjában.

A nyitó hétvége programjai között táncperformance, standup, irodalmi program, workshop is lesz, május 18-án, szombaton pedig DJ Palotai emléke előtt tiszteleghetünk egy hatalmas bulival. (x)

További infók

13. Artmozik éjszakája

Május 17-én, pénteken a Budapest Film filmszínházaiban, a Művészben, a Puskinban, a Toldiban, a Kino Caféban és a Tabánban kora estétől másnap hajnalig lehet értékes és izgalmas filmeket nézni – cserébe csak egyetlen karszalagot kell megvásárolni. Az óriási érdeklődésre való tekintettel idén a Corvin mozi is az esemény helyszíne lesz.

További infók

L. A. Suzi: Nem sírok, csak táncolok – lemezbemutató koncert

Búbánatos magyar nóták és dallamos kávéházi punksanzonok, kaliforniai álmodozás és francia–olasz diszkó: ez az L. A. Suzi.

Anna és Gergő 2020-ban alakult formációja különleges gitár- és zongorajátékok, máskor pedig szintetizátorfüggönyök és őrületes beatek kíséretében kalauzol el minket az önutálat és a kiégés mezejére, amit a népies dallamok és a humor tesz még szórakoztatóbbá. Május 17-én a Láng Művelődési Központban hallhatjuk őket.

További infók

Református Zenei Fesztivál 2024

Három nap alatt hat helyszínen negyven ingyenes programmal érkezik pünkösd hétvégéjén Budapest egyik legnagyobb zenei eseménye. Ezúttal is több ezer résztvevőre számítanak a szervezők, akik nemcsak szórakoztatni szeretnének, hanem azt is, hogy minél többen megismerjék a páratlanul gazdag református zenei hagyományokat.

A Bakáts téren a nagyszínpadra áll többek között a Platon Karataev Duo, a Talamba Ütőegyüttes, az Ötödik évszak, a Fugato Orchestra és a Lóci játszik. A Kálvin Kamara Kertben a Jazzation, a Neumann Balázs Trio és a Gáspár Károly Trio, a Ráday Házban pedig a Makám, a Sebő-együttes és a friss Kossuth-díjas Misztrál koncertezik majd. Idén is lesz orgonamaraton, amely csatlakozik a Filharmónia Magyarország világméretű Orgonák éjszakája kezdeményezéséhez. A Ráday Házban izgalmas előadások várják a közönséget a vallás és a mesterséges intelligencia kapcsolatáról, művészeti provokációról vagy épp az „örökölt sorsokról” – utóbbi kapcsán Gundel Takács Gábor vendége lesz többek között Visky András Kossuth-díjas író.

További infók

Május 18., szombat

KoreaON – Koreai Kulturális Fesztivál

Május 18-án és 19-én, két napon át merülhetünk el a koreai kultúrában a KoreaON fesztiválon. A Hungexpo falai között teljesen ingyenesen láthatunk modern és tradicionális zenei produkciókat, taekwondobemutatót, de benevezhetünk koreai szépségápolási tanácsadásra is. A K-pop-rajongóknak jó hír, hogy lesz K-pop-parti, ráadásul egy ismert, öttagú dél-koreai a cappella csapat, a MayTree is színpadra lép. Mindeközben kézművesstandokon ismerkedhetünk a kultúrával, a gasztronómiával, és családi programokba is bekapcsolódhatunk.

További infók

Cruisin x LavaLava with Josh Wink

A LavaLava és a Cruisin közös buliján tér vissza Budapestre Josh Wink, az amerikai acid pioneer. Egyenesen Philadelphiából érkezik hozzánk, rögtön a Duna kellős közepére, az Európa Hajó teraszára, május 18-án.

További infók

Budapest Comic Con 2024

Idén harmadjára rendezik meg a Budapest Comic Cont. A szervezők számos külföldi és magyar színészt, képregényalkotót, hazai és nemzetközi árust hívtak el a május 18–19-i rendezvényre, hogy ezen a hétvégén a képregényőrültek, a sorozat- és filmfanatikusok, a cosplay- és animemániások, az ifjú jedi padawanok, a valódi szuperhősök ne unatkozzanak.

További infók

Május 19., vasárnap

Fedezd fel Budapestet a Budapest Bejáróval!

A Budapest 150. születésnapjára készült Budapest Bejáró egy izgalmas városfelfedező játék mindenkinek, aki szeret sétálni, és rajong az érdekes történetekért. A séták elengedhetetlen része a feladványfüzet, amely nemcsak végigvezet bennünket a helyszíneken, de érdekes feladványokat is találunk benne. A füzetek elérhetők a kijelölt BKK Ügyfélszolgálati Központokban vagy a budapestbejaro.hu oldalon.

A Budapest Bejáró abban is különleges, hogy nemcsak a megszokott, népszerű budapesti helyszínekhez ígér kalandokat, hanem a külső kerületek lakóinak is számos izgalmat tartogat. Remek szórakozás a tavaszi időszakban, akár gyerekekkel, akár kutyával, de egyedül is nyakunkba kaphatjuk a várost! A honlapon pontos tájékoztatást kapunk arról, hogy melyik séta mennyi ideig tart, mennyire hosszú, hány fontos helyszínt foglal magában. (x)

További infók

Tárlatvezetés a Kis magyar kockológia. A modernitás hajlékai a Kádár-korszakban c. kiállításon

A kiállítás alapgondolata egy mindannyiunk számára ismerős, csaknem hétköznapi építészeti jelenség, a jellegzetes kockaház (sátortetős kockaház, ún. Kádár-kocka) mint a modernizáció kifejeződésének megjelenítése. A 60-as, 70-es évek családi háza a mai napig meghatározza a magyar vidék településeinek képét. A magyarországi szocreál utáni műépítészet által lenézett mostohagyermek a múlt század legmaradandóbb építészeti formájának bizonyult. A sátortetős kockaház a házgyári lakás ikerpárja; a létező szocializmus lakásépítésének két karakteres szereplője egymás nélkül elképzelhetetlen. Bárhogyan viszonyulunk is a kockaházhoz, az épített kulturális örökségünk része. A kiállítás célja, hogy felvillantsa a 20. századi magyarországi téralakítás egyik identikus, meghatározó típusának kulturális környezetét és genealógiáját.

További infók

GULYÁS – Pásztorételtől a magyar konyha szimbólumáig

A gulyás az egyik legnépszerűbb magyar eredetű étel, amelyet világszerte ismernek. Első írásos említése a 18. század végéről, külföldi utazók leírásaiból ismert. A 19. század első harmadában tűnt fel a „gulyáshús” receptje a szakácskönyvekben, és került az étel a vendéglők étlapjára.

A 20. század folyamán a gulyásleves, a pörkölt és a paprikás a külföldre kivándorolt vagy emigrált magyar diaszpórák identitásának megőrzésében is fontos szereppel bírt. Az Amerikai Egyesült Államokban, Nyugat-Európában és a világ számos országában is nyíltak magyar éttermek, melyek étlapjairól egyik étel sem hiányozhatott. Az ételkínálásban fontos a megfelelő tálalás, a food design. A vendéglátóhelyek a gulyást hol asztali bográcsban, hol népművészeti motívumos tányérban, hol – a legújabb trendeket követve – dizájnerek alkotta tányérokban szolgálják fel.

További infók

Ha további programokat böngésznétek a hét többi napjára is, ide kattintsatok!

(Borítókép: Csudai Sándor - We Love Budapest)

Címkék