Élmény
Öt felújított épülethomlokzat Budapesten – második rész
Fotó : Balkányi László - WLB
Öt felújított épülethomlokzat Budapesten - második rész

Bőven van még tennivaló, de nap mint nap tapasztaljuk, hogy a város épített öröksége fokozatosan megújul: templomok, bérházak, paloták. Ezekből válogattunk nektek ki ismét ötöt, amelyekre nem biztos, hogy amúgy sok figyelem irányul – az épületeket mindössze annyi fűzi össze, hogy értéket képviselnek, a történelmi belvárosban találhatóak, és hosszú évek után végre felújították őket.

Andrássy út 76. Arany János utca 10. Bartók Béla út 8. Hajós utca 16. Rákóczi út 6. (Kerepesi udvar)

Andrássy út 76.

A háromemeletes bérház 1878-ban épült Hübner Ferdinánd építész tervei szerint. Az első tulajdonos Hübner Sándor volt, majd több tulajdonosváltás után Eisele Vilmosné gépgyáros tulajdonába került az épület. Az Eisele családnak a későbbi Divatcsarnok mellett is volt ingatlantulajdona. A három szinten három-három lakás volt, a földszinten pedig üzletek és cukrászda. Az udvaron vörösmárvány kút áll. Megújult tehát a Világörökség részét képező Andrássy út egyik bérháza, de az Izabella utcai szárny renoválása még várat magára, és a második emeleten, az Oktogon felé eső lakás felújítóinak is csak gratulálni tudunk a korhűségre legkevésbé sem törekvő redőnytok beépítéséhez.

Arany János utca 10.

Jóllehet ez az épület nem mostanában újult meg, szépsége miatt mégis bemutatjuk röviden. Az Arany János utca és a Tüköry utca kereszteződésénél álló ház Kallina Mór elképzelései szerint valósult meg, akinek a korábban általunk is bemutatott, idén részben helyreállított Honvéd Főparancsnokság, valamint a Budai Vigadó terveit is köszönhetjük. Az építtető Brüll Gusztáv tehetős pesti háztulajdonos volt. A négyszintes, belső udvaros, eklektikus bérpalota – több átalakítás után – jelenleg kulturális intézményeknek ad helyet. A felújításért Horváth Bertalan és kollégái megkapták a Budapest Főváros Önkormányzata által adományozott Reitter Ferenc-díjat. Szép állapota jó példa lehet más belvárosi bérházak számára is.

Bartók Béla út 8.

A fővárosi védettségű épület eredeti terveit Jánszky Béla készítette, aki a Lechner Ödön által kezdeményezett ‘magyar formanyelv‘ egyik ismert képviselője volt. Az 1910-re elkészült, háromszintes ház karaktere a későbbi emeletráépítés miatt megváltozott. A Szent Gellért tér és a Gárdonyi tér között található épület utcafrontja a közelmúltban esett át homlokzatfelújításon.

Hajós utca 16.

Az Andrássy útról elindulva, az Opera melletti sétálóutcán sétálva még lepusztult állapotában is megragadó volt a Hajós utca 16. homlokzata, hát még felújított pompájában. A kapu fölötti felirat szerint 1911 körül elkészült ház építtetője Hohldonner Nándor, építésze pedig Freund Dezső. Az Ó utcai rész földszintjén jelenleg étterem található.

Rákóczi út 6. (Kerepesi udvar)

Az átjáróházáról híres, 1850-es években készült épület homlokzata régóta várt a felújításra. A Dohány utca felől ugyan minden maradt a régiben, a Rákóczi úton azonban megszépült a ház. Végre eltűnt az évtizedek óta az erkélyen rozsdásodó, finoman szólva is tájidegen parabolaantenna. Hiányérzet már csak a felújításból kimaradt timpanon miatt lehet bennünk, illetve az első emeleten található lakás tulajdonosának is szólhatna valaki, hogy az ablakban elhelyezett légkondi és a vasrács a vizuális környezetszennyezés kategóriáját bőven kimeríti.