Gasztró
5 új budapesti kávézó esős napokra
Fotó : Balkányi László / We Love Budapest
5 új budapesti kávézó esős napokra

Lassan nem csak a romkocsmák, hanem a kávézók fővárosa címet is simán megkaphatja Budapest: a kicsi, de annál hangulatosabb és profibb helyek szinte észrevétlenül nyitnak meg naponta. Egy pillanatra nem figyeltünk oda, és hirtelen lett is 5 új szereplő a városban, amelyek a dizájn, a kreativitás és a jó kávé terén nagyon jót hoznak. Akadnak köztük visszatérő arcok is.

Egy régi ismerős, új helyen - WarmCup Sokak új kedvence - Matinée A barista és a sommelier - Pohárszék A méret a lényeg? - Madal Izgalmas belső tér, perec-szendvics - Bean Busters

Egy régi ismerős, új helyen - WarmCup

Korábbi cikkünkben már szó volt a WarmCupról, akik még a Nagy Diófa utcából indultak, akkoriban, amikor még délelőtt kávézni és reggelizni is lehetett a WARMUPban. Egy sikeres vállalkozásban viszont fontos a fejlődés, ez pedig egy új  helyben tudott megvalósulni: a bázis ezentúl a Kertész utcába van, és ezúttal egy Solera nevű tapas bár a váltótárs a korábbi Warmup helyett. Szerencsére mindaz megmaradt, amit szerettünk, vagyis még mindig a legfontosabb az egyén és a kávé kapcsolata: tehát meg lehet nézni, mi hogyan készül, kérdéseket lehet feltenni, és változatlanul nagyon jó a világos pörkölésű espresso (420 Ft) és a filter kávé.

Sokak új kedvence - Matinée

Egészen véletlenül akadtunk rá erre a helyre a Kodály Körönd szomszédságában, de azóta is visszajáró vendégek vagyunk. Nem tudjuk, hogy miért, ez a hely valahogy más. Itt nem a nyüzsgés dominál, bár az ember siethetne is, de nem akar, mert valami rendben van, ami miatt újra vissza akar jönni, pedig csak az utcáról tévedt be, hogy kikérjen egy kis koffeint. A kávé mellett persze vannak mindenféle limonádé is: az uborka-rozmaring a kedvencünk, ami elég fura kombináció, de van uborkás gin tonik is. Persze vannak klasszikus dolgok is, mint az olasz eszpresszó, a bagel, a jó bor, a biodzsúsz és a kézműves sör.
Matinée
  • 1062 Budapest, Benczúr utca 2.

A barista és a sommelier - Pohárszék

Az elmúlt időben sok szó esett arról, hogy a kávérajongás és kávéértés már-már a bor kultúrájának a magaslataiba kezd emelkedni, annak ellenére, hogy a feketének nincs ekkora történelme itthon. Az is nyilvánvaló, hogy kettő éppen ezért remekül megfér egymás mellett, hiszen mi van akkor, ha egy borszakértő és egy barista szeretnének leülni beszélgetni? Akkor a Pohárszékbe jönnek, itt ugyanis a kettő tökéletes házasságban él egymással, a nagy melegben elkortyolgathatunk egy hidegen áztatott jeges kávét, de ha úgy tartja kedvünk, akkor egy Breitenbach Nyerges Furmintot is választhatunk. A kávék és borok mellett ehetünk is: ez egy olyan hely, ahol a szendvicsek mellett rámentek a komolyabb ebédeltetésre is: a mindig változó heti ajánlaton a coleshaw mézes csirkecombbal, quiche, sertéspörkölt, kapros tökfőzelék fasírttal, lecsó is szerepelnek –  mindez csak 980 Ft. Természetesen más jellegű termékek is kaphatóak: pepperonetta, hagyma és alma chutney, mézes balzsamecetes sült bébicékla és különleges zöldségchipsek.
Pohárszék Bor & Kávé

A méret a lényeg? - Madal

Ha magyar specialty kávé, akkor biztosan ott van valahol a Madal, akik amellett, hogy jó a kávé, próbálnak a béke szigete is lenni, és erre a ‘Good Café, Good Karma’ szlogennel is ráerősítenek. És hogy miért kerülnek megint szóba? Mert nemrég nyitottak a Ferenciek tere 3-as szám alatt egy kétszintes espresso és brew bárt. Az új üzletben a méreteken kívül szerencsére nem sok dolog változott: ugyanúgy lehet classic, special és filter kávékat kapni (espresso: 420 Ft, latte 620 Ft); a beszállító ugyanaz, a londoni Square Mile Coffee Roasters maradt, viszont közben elkezdték saját pörkölőjüket is Beyond Within néven. Természetesen a Hollán Ernő utcai üzlet teljes gőzerővel működik.

Izgalmas belső tér, perec-szendvics - Bean Busters

Bean Busters az egyik legérdekesebb kávézó, ami mostanában nyitott, legalábbis ami a dizájnt illeti. Míg kívülről nem mutat semmit, a hely belseje első ránézésre nem egy kávézóra, hanem egy puccosabb bárra hasonlít: a falon és az ülőalkalmatosságokon fémből kovácsolt logó, de mégis otthonos tud maradni amellett, hogy jól néz ki. És amennyire odafigyeltek az enteriőrre, úgy a választék is rendben van, minden területen igyekeznek a ma már alapnak számító termelői vonalat biztosítani: a tejes kávé (600 Ft) szabadon tartott, legeltetett tehenek tejéből készül, nem használnak mesterséges adalékanyagokat, a limonádékhoz való szirupot maguk főzik gyümölcsökből, illetve gyógynövényekből. A különleges igények kielégítésére természetesen bio mandula és rizstej opció is létezik. A listának amúgy itt még nincs vége, a helyen van házi gyümölcsjoghurt müzlivel és friss gyümölccsel, de készítenek perecből szendvicset és van Rákóczi túrós.
Bean Busters