A kertmozi olyan mint a jó limonádé: meleg nyári estékre kiváló választás, ami azonnal üdít. Utánajártunk, Budapesten hol érdemes belesüppedni a murvába a székkel, és egy jót nézni. Az időtlen tevékenységeket azért jó megbecsülni, mert relativ kevés van belőlük, azokban viszont jó részt venni.

1/6

-

Pontosan ez a helyzet a szabadtéri mozikkal, amit onnantól kezdve, hogy jó a repertoár, kényelmesek a székek, nem ropogtatnak nachost a bal fülünk mellett, és nem ül előttünk egy nálunk három fejjel magasabb filmnéző kolléga, nehéz elrontani. Szabadtéri moziba menni egy fülledt estén sikkes és bájos, ideális választás ismerkedéshez és barátkozáshoz, műértéshez és kikapcsolódáshoz.

2/6

Holdudvar KertMozi

A Holdudvar a nyári kertmozizás origója: jó helyen van jó eresztéssel. Júniustól a Francia Intézet (Institut Francais) szokásához híven ismét kivonul a szabadba, és a nagy sikerre való tekintettel idén is a legfrissebb, legfrankofónabb filmeket hozza. Az intézet filmvetítései évről évre roppant színvonalasnak számítanak, a szóbeszédben és az empirizmus útján egyaránt, így nagy mellénnyel, de ki lehet jelenteni, hogy itt nem nagyon lehet mellélőni. Az idei fesztiválon (Kertmozia Holdudvarban) hangulatunkhoz megfelelően válogathatunk a francia filmpremierek közül alkalmanként 800 forintért, a vetítéseket pedig június 25. és 31. között eredeti nyelven, angol felirattal lehet megtekinteni. 2012 plusz csavarja, hogy ebben a szezonban igazi 35 mm-es kópiát vetítő mozigépről megy mind a hat film mind a hat hétfő estén.

Vetítések a helyszínen:

Június 25. 21.00 - Nővér
Július 2. 21.00 - Valaki más élete
Július 9. 21.00 - A fa
Július 16. 21.00 - Beszélj róla
Július 23. 21.00 - Legfelső emelet balra
Július 30. 21.00 - Egy rendező, két film: Defekt és A világ nők nélkül

UPDATE: Bezárt

3/6

Zichy Udvar

A Margitszigettől kicsit arrébb, Óbuda legpatinásabb kertjében, a Zichy Udvarban szintén szabadtéri mozi vár hétfő esténként minden filmezni vágyót a tradicionális Óbudai Nyár programsorozat keretében. Érdemes fél kilencre érkezni, a Fő térről könnyen megközelíthető Zichy Udvarban ugyanis mindig az aktuális filmhez szorosan kapcsolódó meghívott vendégeket lehet elcsípni egy szóra, vagy kettőre. A magyar klasszikusokat felvonultató szabadtéri vetítések ingyenesek, fűben heverve ideális hétfő este-nyitányok.

Vetítések a helyszínen:

Június 25. 20.30 - Beszélgetés Sándor Pállal, 21.00 Régi idők focija
Július 2. 20.30 - Beszélgetés Bodrogi Gyulával, 21.00 Szerencsés Dániel
Július 9. 20.30 - Beszélgetés Cserhalmi Györggyel, 21.00 Kísértet Lublón
Július 23. 20.30 - Beszélgetés Udvaros Dorottyával, 21.00 Ripacsok
Július 9. 20.30 - Beszélgetés Sándor Pállal, 21.00 Legényanya

4/6

Tranzit Kertmozi

Most, hogy már két budai szabadtéri mozi szerepelt a merítésben, ugorjunk át egy harmadikra, Óbuda után Újbudára. Aki szívesen kertmozizna a Feneketlen-tó környékén, térjen be a Tranzit Art Caféba, ahol péntek esténként ízzitják a vetítőgépet, és a ponyvát. Péntek esti „alternatív városnézés” előtt kiváló alkalom lehet annak, aki épp a Kosztolányi felé jár, szereti a könnyen fogyasztható filmeket, késnek a barátai, vagy épp csak simán kertmozizna.

Vetítések a helyszínen:

Június 22. 20.00 - A tolmács
Június 29. 20.00 - Ütközéspont

5/6

Millenáris

A ugyan hosszú távon sajnálatunkra nem üzemel szabadtéri mozi, Szent Iván napján, június 23-án kivételt tesznek és reggel tíztől estébe nyúlóan vetítik a filmeket. Az év legrövidebb éjszakáját a helyszínen stílusosan kezdik a Melies-rövidfilmek, ahol rá lehet csodálkozni, hogy a film kezdeti stádiumában már milyen pszichedelikus utazásetűdök születtek. A belépés ingyenes, mindemellett ajánlott.

Vetítések a helyszínen:

Június 23.
10.00 - Lotte utazása
11.15 - Válogatás lett animációs filmekből gyerekeknek
12.50 - Lotti Kütyüfalváról
20.00 - Férfiak a szaunában
21.00 - Georges Melies rövidfilmek

6/6

Fővárosi Autósmozi

A FAP (Fővárosi Autópiac) szabadtéri mozija maga az utazás: egyrészt ide tényleg fel kell kerekedni, ugyanis az M5-ös autópálya bevezető szakaszánál, a Nagykörősi úton található, másrészt abszolút retró: ez ma Budapest egyetlen autósmozija. Egy igazi klasszikus, ahogy a nyolcvanas évek kamasz szerelem filmjeiben is lehet látni bongyor hajjal, színes nadrágokkal, és féloldalas felsőkkel. A jegyeket minden nap a helyszínen, az autópiacon lehet megvenni 800 forintért per fő, kaput este kilenckor nyitnak, a filmeket pedig fél tíztől startolják. Leginkább mainstream filmeket játszanak, olyanokat, amiket széles körben szeretnek – írják. Az autósmozi 1992-ben vetített először, aztán kicsit bezárt, végül 2007-től újra üzemel és befogad. Csillagok alatt, platón fekve, székkel, szék nélkül autósmozi Közép-Európa legnagyobb személygépkocsi parkjában, ahol még egy vetítés sem maradt el a lokalitása ellenére. A zenélő honlapot nem értjük, de ez legyen a legkevesebb.

Vetítések a helyszínen:

június 23. - Védhetetlen
június 30. - Rossz tanár

Információink szerint kertmozis estekre számíthatunk a közeljövőben még a és a is, érdemes mindkét hely hivatalos oldalát figyelni a további információkért.