szabadidő

szerkesztés

10 könnyű kirándulás, ha nem akarod átlépni Budapest határát

Szerzők

  • Wágner Gábor

2023. 03. 03. 13:10

Bár a főváros környéke tele van jobbnál jobb kirándulóhelyekkel, megtehetjük azt is, hogy maradunk Budapest határain belül, és úgy keresünk magunknak túracélpontot, amit aztán a helyi közösségi közlekedés valamelyik oda tartó járatával keresünk fel. Kilátók, csúcsok, tanösvények és tavak vannak Budapesten is, csak tudni kell, merre induljon el az ember. Mutatunk 10 nem túl megerőltető túrát, amit kutyával és gyerekkel is lazán teljesíthetünk.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Anna-rét

1/10

1121 Budapest, Jánoshegyi út

Több Infó

Címkék

A hely, ahova érdemes libegővel érkezni, merthogy a célpont a Normafa és a János-hegyi végállomás között található. Talán ez a legkedveltebb kirándulóhely Budapesten. Rálátunk a városra, tekereghetünk az erdőben, elmehetünk és felmászhatunk a Tündér-sziklára, vagy akár a János-hegyi Erzsébet-kilátóhoz is elzarándokolhatunk. Megnézhetjük a Szent Anna-kápolnát és a Szarvas-kutat is. Számtalan programpont-lehetőség vár itt ránk, melyek között van természetesen az is, hogy nem csinálunk többet annál, mint hogy leterítünk egy pokrócot és hanyatt fekve a bárányfelhőket bámuljuk meg piknikezünk. 

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Sas-hegyi Látogatóközpont

2/10

1112 Budapest, Tájék utca 26.

Több Infó

A Sas-hegy nagyjából 30 hektáros természetvédelmi területén szigorú szabályok uralkodnak. Csak előzetes bejelentkezéssel és vezetővel látogatható, és belépőjegyet is váltani kell, viszont egy ilyen látogatás megéri az időt, a pénzt meg az energiát is. Olyan egyedülálló növényvilág található ugyanis itt, ami sehol máshol nincs Európában, így teljes mértékben érthető a szigor. És páratlan szépségű táj is kíséri az utunkat, meg egy erős körpanorámát is kapunk útközben. Itt lehet jelentkezni rá.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Árpád-kilátó

3/10

1025 Budapest, Glück Frigyes út

Több Infó

Az Árpád-kilátóhoz több irányból is eljuthatunk, de érdemes az Apáthy-szikla irányából érkezni. A Nagyhíd villamosmegállótól felsétál az ember, majd a zöld jelzés, később pedig a kék mentén haladva érkezik meg a kilátóhoz, de előtte még számos izgalmas állomás kíséri útját a Kőkapu barlangtól kezdve a panorámákon át egészen az Oroszlán-szikláig.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Kamaraerdő

4/10

1112 Budapest, Kamaraerdő

Több Infó

A Kamaraerdő a XI. kerület természeti értékei közé tartozik. A 41-es villamos végállomásánál található, ahol egy T jelzésű tanösvény vezet be a rengetegbe. A Vadász-hegyre felkapaszkodva biztosan elfáradunk, a Nagyréten viszont pihenés és piknikezési lehetőség vár. Kimondottan kellemes hétvégi program. 

Fotó: Medgyesi Milán - We Love Budapest

Naplás-tó

5/10

1164 Budapest, Naplás-tó

Több Infó

A Szilas-patak árvízvédelmi tározója, a Naplás-tó és környéke buja és vadregényes táj, ahol nemcsak mocsári teknősök élnek, hanem kimondottan változatos élővilág jellemzi a területet. A tó partján is jólesik a séta, de nem olyan túl régen egy elég menő kilátót is felhúztak, arra is érdemes felmászni és onnan szétnézni. A tóhoz való besétálás a buszmegállóból felér egy könnyű kis túrával. 

Fotó: Jász Annamária - We Love Budapest

Farkas-erdő

6/10

1048 Budapest, Farkaserdő utca

Több Infó

Címkék

Újpesten találjuk az 51,7 hektáros erdőt, ami a futók és a kutyások kedvelt helye, de mivel szívbarát környéknek számít, két tanösvény is kanyarog a fák között, ezért mindenkire ráfér, hogy egyszer erre kalandozzon. A közelben található a Homoktövis természetvédelmi terület, arra is érdemes időt fordítani, de előtte, ha épp idény van, még szedhetünk egy kis gombát is, ugyanis a Farkaserdő arra is alkalmas. 

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Balogh Ádám-szikla

7/10

1026 Budapest, Endrődi Sándor utca és Balogh Ádám utca kereszteződése

Több Infó

Az egykori kuruc brigadéros nevét viseli a II. kerületi sziklaképződmény, ami körül egy hatalmas zöld oázis terül el. A sziklacsúcsról gyönyörű panoráma tárul elénk, a környéken pedig olyan növényvilágot figyelhetünk meg, ami tele van ritkaságokkal. Ez a kirándulás nem túl hosszú, viszont a rövidségéért kárpótol a természet szépsége. 

Fotó: Mudra László - We Love Budapest

Ördög-orom

8/10

1112 Budapest, Ördögorom lejtő 52.

Több Infó

Címkék

Ha valami combosabb túrára vágyunk, érdemes azt a három az egyben megoldást választani, ami a XII. kerületből indulva felvezet az Ördög-orom panorámafennsíkjára, ahol kicsit kifújhatjuk magunkat, majd a Rupp-hegyen keresztül a Tűzkő-hegyig tart, vagyis a XI. kerületben végződik. Persze ez sem túlságosan nehéz túraútvonal, csak ahhoz képest az, hogy a városon belül található.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Kolonics György sétány

9/10

1213 Budapest, Kolonics György sétány

Több Infó

Címkék

Csepel is lehet kirándulási célpont, mert nemcsak a gyártelepet találjuk ott, meg lakótelepeket. A Duna-part mentén húzódik végig az olimpia-, világ- és Európa-bajnok Kolonics Györgyről, az egykori kenusról elnevezett, 5 kilométer hosszú sétány, ami például tökéletes célpont lehet. Kellemes és könnyű séta gyönyörű és változatos környezetben, amit a Duna közvetlen közelsége is feldob.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Molnár-sziget

10/10

1238 Budapest, Molnár-sziget

Több Infó

Címkék

Ha említettük a Kolonics György sétányt, akkor a vele nagyjából szemben lévő oldalt sem szabad kihagyni. Maga a pesterzsébeti, majd soroksári partvidék sem rossz egy könnyű sétára, de aztán ott van a végén a Molnár-sziget, ami a Tüskevár világát idézi fel az emberben. Hangulatos, csendes és olyan, mintha nem is a fővárosban lenne. Pedig ott van. 

Folytatnád az olvasást? Szeretsz mindig képben lenni, érdekelnek a legújabb budapesti hírek, történetek? Iratkozz fel heti hírlevelünkre, az Insiderre, és legyél te a társaság iránytűje, ha éttermet, kirándulóhelyet vagy programot kerestek!

Ha tetszenek a cikkben szereplő fotók, és szívesen megvásárolnád őket – vagy akár csak egyet – nagy felbontásban, ide írj egy e-mailt: sales@welovebudapest.com. (A fotók kizárólagos tulajdonosa a We Love Budapest Kft.)

Hasonló tartalmak

Admin mode