gasztró

Itt kapsz jó húsokat Budapesten

Szerzők

 • Tucsni László

2014. 03. 27. 17:18

A minőségi húst laikus szemmel pont annyira nehéz felismerni, mint egy milliárdokat érő high-tech radarnak egy ormótlan maláj repülőgépet. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy szakértőkre bízzuk magunkat, és olyan helyekre látogatunk el, ahol többet tudnak a sonkákról, kolbászokról, szalámikról, mint Daniel Day-Lewis a színészmesterségről, ezért kizárólag fehérjétől szétrobbanó húsokkal terhelik meg a tányért és a gyomrunkat is. Mint kiderült, annyira nem is kell messzire mennünk, ha viszonylag gyorsan akarunk jó minőségű sonkákat és szalámikat szendvics formájában viszontlátni. Sonkafronton pedig mostanában pláne érdemes okulni, hiszen Easter is coming.

-

1/9

 • A We Love Budapest szerkesztőségében jól kijönnek egymással a

  vegák, vegánok és a húsimádók.
 • Ez az összeállítás most mégis önző módon a hús-fanoknak készült.
 • Na jó, a

  szendvicseseknek is.
 • Olyan helyeket kerestünk, ahol minőségi húsokat csomagolnak be kitűnő pékárukba a belvárosban és a szoros vonzáskörzetben.
 • Sok helyen magát a húst is hazavihetjük, nem csak a szendvicset.
 • Habár a hamburger szerintünk is esélyesként indulna a világ legjobb kajája versenyen, de az utóbbi évek nagy burger-boomjának feltárását hagyjuk meg egy másik cikknek.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Butcher's Kitchen - A Hentes konyhája

2/9

1094 Budapest, Tűzoltó utca 22. (Élesztőház)

Több infó

Címkék

A

Dobozzal szemben a Klauzál utca elején olyan a hangulat, mintha minden nap disznóvágással kezdődne. Na jó, azért nincs minden reggel kötelező pálinka-kör, viszont ebédre bármikor befuthatunk valamilyen szaftos húsárúért. A Butcher’s-nél egy kifinomult fine dininghoz közelítő kajákon edződött séf hoz össze olyan húsos szendvicseket, amelyeknél mindenki ledöbben: „hogy lehet ennyitől jól lakni?”. Pedig jól lehet, teszteltük. Ha mástól nem, az ízektől annyira megtelünk, hogy kezdeményeznénk a szuvidolás beemelését a Nemzeti Kerettantervbe. A húsok kivétel nélkül a már évek óta jól bevált Nagyvárad téri hentestől érkeznek, aki minőségi magyar marhahússal is el tudja látni A hentes konyháját. A hideg szendvicsek közül a csirkemájas-lencséstől a hajópadlóig esett az állunk, a frissen elkészített porchetta (fokhagymás majonéz, dijoni mustár, karamellizált hagyma, sült malachús, füstölt sajt, jalapeno) pedig az először héjában főtt, majd megsütött krumplival (1350 Ft) délutánig elintézte a kalóriaadagunkat.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Sonkapult

3/9

Sétálunk a Rumbach Sebestyén utcán és a kirakatból egyszer csak ránk köszön egy Vespa, amitől legalább annyira halálra rémülünk, mint a Király utcán a lónak álcázott lámpától. De ez pont elég indok arra, hogy megnézzük, milyen húsokkal dolgozik a Sonkapult. Spanyollal. Alberto hozza rendszeresen az utánpótlást, így itt leginkább serrano és speck sonkákba fogunk botlani, amelyekkel a különböző fóliás-védőgázas bolti húsnak látszó tárgyakat legfeljebb úgy lehet összehasonlítani, mint Justin Biebert Bartók Bélával. 5-800 Ft körüli összegből már teljesen épkézláb szendvicsek kerülnek a helyi sonkapultra, ráadásul választhatunk, hogy a Marmorstein pékség ciabattinijébe vagy foccacciajába (alkalmanként, mint a kép készítésekor baguette-be) kérjük a tejföllel és különböző olivabogyókkal, mozzarellával és szárított paradicsommal felturbózott sonkás szendvicsünket. A srácok nagyon rugalmasak: a hely keretei között bármilyen összetételű szendvicset kitalálhatunk, ami teljesen olyan érzést kölcsönöz a helynek, mintha egy spanyolos sonkabárba tévednénk be a bulinegyed közepén. Ha nagyon szépen kérjük, még a Vespa tömítőgyűrűjét is hozzádobják a szendvicshez.

Sonkapult (a hely 2017 őszén bezárt)
Cím:
1075 Budapest, Rumbach Sebestyén utca 7.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

SonkaArcok

4/9

A lista deluxe különkiadása úgy robbant be a listánkra, mint ahogy Luther Márton tanai felbolygatták egy békés apácazárdába életét úgy 500 évvel ezelőtt. Nem tudtuk mire vállalkozunk a SonkaArcok szendviccsel (1990 Ft), de amikor kihozták elénk ezt a legalább háromszintes történetet, a környékbeli Subwayek szendvicsnek csúfolt egyedei úgy döntöttek, inkább kolostorban próbálnak vezekelni az eredendő bűnért, hogy világra jöttek. A tekintélyes méretű baguette (és minden más pékáru) fagyasztva érkezik a Búzavirág pékségtől, majd itt helyben sütik ki frissen a szendvicshez. A SonkaArcok szendvicsben pont egy magyar főtt sonka kap előkelő helyet edami sajt és számos zöldség társaságában, de a helyre inkább a spanyol válogatás jellemző. Elsősorban azért, mert az étterem megálmodója rengetegszer járt már Spanyolországban, ráadásul idős katalán sonkamesterek padawanjaként tanulta ki mi is a különbség serrano és serrano között. Erről a kifejezetten igényes design részeként az emeleti információs táblák is árulkodnak, ahol pár perc alatt kikupálhatjuk magunkat hispán sonkatudományokból. Ha a helyben vásárolható sonkák és a serranós szendvics (1450 Ft) sem lenne elég csábító, ide a melegkonyha és a napi menü miatt is érdemes benézni.
SonkaArcok Cím: 1053 Budapest,

Kecskeméti utca

2.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Divin Porcello

5/9

1051 Budapest, Apáczai Csere János utca 7.

Több infó

Címkék

Kevés étteremnek van olyan menő belső tere, mint a

megújult Vigadó melletti mediterrán sonkaoázisnak. Szerintünk ide inkognitóban néha még a vegák is betérnek és megcsodálják a rusztikus designt és a pult mögötti hűtőben sorakozó sonkahadtestet. Az idén Budapest Márka-díjjal jutalmazott Divin Porcello magyar, olasz és spanyol húsokkal dolgozik: az etyeki sonkamestertől kezdve az Osborne család szabad tartásban makkal legeltetett megoldásain át a parmai és egyéb talján malacokig itt minden játszik. Szendvicset elvitelre is lehet kérni, de egy kiadós húsokkal és jó borokkal túltelített estét is indíthatunk vele. A baguette gyakorlatilag a szomszédból, a

Jacques Liszt pékségből érkezik, annyira frissen, hogy néha még a kihűlésre sem kap elég időt. Valószínűleg nincs olyan a mediterrán tapasos sonkás vonalból, amit a Divin Porcello ne tudna teljesíteni – az Aperitivo-esteket is beleértve -, de ezzel együtt az árak mégsem lőnek ki a csillagos égbe: a 900 és 1500 Ft közötti valuta reális egy ilyen Spanyolhonban is becsülettel helytálló szendvicsért. Mi egy serrano sonkás változatot kóstoltunk, ami pont olyan mediterrán érzést hozott ránk, mintha sangriáznánk egy flamenco táncoslánnyal. Aki nem hiszi, járjon utána az Apáczai Csere János utcában.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Pig 37

6/9

Az Akácfa utcai kalóriaellátó az epic húsimádók Mekkája, mert a hely a világbajnok burger és a street food térképen sokszor hiánycikként emlegetett sült kolbászok megbízható lelőhelyeként került fel a térképre. Mivel ezek már jól ismertek, most egy posztpunk együttes énekesénél is extrémebb megoldás került fel a listára: az Elvis szendvics (500 Ft). A név onnan jön, hogy a legenda szerint a popkirály még karrierje alkonyán két kokaincsík között is gyakran bedobott egy-egy falatot. A Marmorstein pékség emberes szelet fehér kenyere kap a nyakába egy jó adag holland mogyoróvajat, banánszeleteket és két nagy szelet bacont. Teljesen biztosak vagyunk benne, hogy ez még Christopher Nolan Mementójánál is megosztóbb történet, mert az egyszerre érkező édes-kesernyés-fanyar ízvilág a mi ízlelőbimbóinkat is jó értelemben véve zavarta össze, igaz, mi olyan családból jövünk, ahol a vadas áfonyalekvárral rendszeresen visszatérő vendég volt a vacsoraasztalnál. Az viszont biztos, hogy a húsra kifejezetten ügyel a tulaj, ezért használja a már jól bevált beszállítót a Fővám téri vásárcsarnokból, hogy rendszeresen korrekt hússal tudja
feltölteni a szendvicseket.
Pig 37 Blitz-Grill (bezárt) Cím:

1072 Budapest, Akácfa utca 24.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Pista bá

7/9

Elég bátor lenne ilyen nevet adni egy helynek és száműzni minden hús tartalmú ételt a konyha közeléből. Szerencsére a tulajnak ez meg sem fordult a fejében, és a Pista bá

már a kezdetektől a hús- és sörimádóknak akar a kedvébe járni melegételekkel, szendvicsekkel és a különböző hazai kézműves sörökkel. A szendvicsek közül mi most a pastramit emelnénk ki, mert ennél a marhahúsos gasztrocsodánál kategóriájában még nem nagyon ettünk jobbat. A tulaj szerint a jelenleg itthon kapható marhahús és a jó pastrami nem alkot közös halmazt, így Dél-Amerikából vagy Ausztriából érkezik a szendvicset töltő anyag. Pont ezért az ára egy kicsivel a többi szendvics fölött landol (1880 Ft), de ha azt vesszük, hogy 20 deka prémium marhahús köszön vissza a tányéron, már jobban érthető a dolog. Az eredmény pedig a hús és a dijoni mustár olyan komoly összhangzattana lesz, amit a Kodály módszer sem tudna rendesen megtanítani. A kenyeret itt is a húsos helyek legjobb barátja, a Marmorstein pékség adja, aminél jobbat még egy francia kisváros baguette-mestere sem tudna az orrunk elé tolni.

Facebook

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Gastronomia Pomo D'oro

8/9

1051 Budapest, Arany János utca 9/b

Több infó

Címkék

Van egy üzlet az Arany János utcán, amelynek küszöbét átlépve a magyar zászló egy pillanat alatt elfordul 90 fokot, és hirtelen egy olasz kisváros vegyesboltjában találjuk magunkat. Ennek sok köze van a szomszédban működő Gianni Trattoria Pomo D’orójához, de a két hely konyhája teljesen egymástól függetlenül működik. A Gastronomia hideg kajás vonalon mozog, és olyan szendvicseket pakol az asztalunkra, mintha egy Észak-Itáliában élő vidéki család látna minket vendégül és a saját készítésű bivalymozzarellát kellene megkóstolnunk pronto. A

Jacques Liszt három pékárujából választhatunk: foccacciába, ciabattába és piadinába is kérhetjük a szendvicset: van vagy 30 féle kőbe vésett opció, de a helyi arcok szívesen segítenek összeállítani a hozzávalókból egy személyre szóló változat itáliai megfelelőjét. Ne lepődjünk meg, ha itt borókafenyő- forgácson füstölt sonkába, vagy olyan füstölt mozzarellába botlunk, amin még egy ízig-vérig talján ember is csak meresztené a szemét. Mi egy különleges, pirított hátszínből készült szendvicset (1750 Ft) próbáltunk, amihez külön kaptunk valamilyen pikáns-édes mustárt. A hús sós ízét nagyszerűen ellensúlyozta a szendvics zöldségtartalma, és a tiszta olívaolaj is érezhetően jót tett a végeredménynek. Szendvicset már 900 Ft körül is kapunk, de az igazi gourmet-huszárok 3000 Ft körül is találnak olyat, ami alsó hangon egy főétkezést is bőven kitöltene. Az Itáliából érkező sonkákat és mortadellákat pedig akár haza is vihetjük, ha otthon rendeznénk valamilyen lakoma a la mammát.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Sarki Fűszeres Delikát és Kávézó

9/9

1137 Budapest, Pozsonyi út 53-55.

Több infó

Címkék

A Pozsonyi úti delikáteszben akkora a választék, hogy az ember legszívesebben letáborozna az ijesztő magasságokat elérő boros polc előtt, és szép lassan mindent végigkóstolna a tucatnyi olivaolajtól kezdve a sajtokon át egészen spéci spanyol narancslevekig. Most maradjunk a szendvicseknél, mert már azokkal is lazán el lehetne rekeszteni pár lépéssel arrébb a Dunát. Mi egy olasz pulykasonkával és egy bükki sajtmestertől származó érlelt tehénsajtos megoldást kóstoltunk (1390 Ft), ami alapként kapott házilag kevert fűszervajat, olivaolajat és különböző zöldségeket. Az igazi friss, természetes ízek úgy támadtak be minket, mint 300 életéért küzdő spártai katona, igaz, itt a többi összetevő íze is olyan erőteljes, hogy nem csak a tiszta sonkaíz simogatja majd az ízlelőbimbóinkat. Mindenki ugrálna örömében, ha egy ilyen sarki fűszeres ébresztené reggelente, de amíg ez az utópia nem köszönt ránk, addig kénytelenek vagyunk elzarándokolni a Pozsonyi útra. Megéri, mert a szezonális ajánlatuk a Bátaszéken élő sváb sonkamesterüktől és a különböző spanyol és olasz húsáru olyan ritka kincs, amit alaposan kell keresni ahhoz, hogy ráakadjunk. Most, a tavasz közeledtével a fehér húsok kerülnek majd előtérbe, a testes darabok pedig elvonulnak nyári álmot aludni. Azt pedig ne feledjük, hogy a húsokat és sajtokat természetesen haza is vihetjük innen.

Hasonló tartalmak