kultúra

szerkesztés

Hét izgalmas kiállítás az év végére

Szerzők

  • Kollár Bálint

2017. 11. 28. 14:33

Küszöbön az év vége, ilyenkor már minden napot szeretnénk valami jelentőségteljessel eltölteni, nem elfecsérelve 2017 utolsó óráit. A kinti hőmérséklet csökkenésével pedig egyre vonzóbbak lesznek a galériák, amelyek szinte hívogatnak melegségükkel, valamint izgalmas kiállításaikkal, hogy töltsünk ott minél több időt, elmerülve egy vagy több művész világában. Különben is, mi rezonálhat jobban az őszi melankóliával, mint Tarkovszkij? A hozzá kapcsolódó Emlékek tükre mellé ajánlunk még hat másik tárlatot, amelyekre érdemes rászánni egy délutánt.

Fotó: K. Petrys

Tóth Andrej: A leselkedő

1/7

A művészi attitűd egyik nélkülözhetetlen velejárója a megfigyelés, mely bizonyos esetekben közelebbi vizsgálódást, akár voyeurizmust is jelenthet. Tóth Andrej legújabb képsorozatát, melyekben a leskelődés témakörét járja körül, Alberto Moravia művei és a művész személyes élettere ihlették. A csuszamlós témák ábrázolása eddig sem állt távol Andrejtől, gondoljunk csak a Dolce Vita vagy a Crazy Horse című kiállítások anyagára. Képein gyakorta felleljük az emberi intim szférák már-már zavarba ejtően direkt ábrázolását, melyet legtöbbször a képekben rejlő humor old fel. E sorozat témája a kint és a bent kapcsolata. A képek díszletbe rendezett jelenetekbe engednek bepillantást. A festményeket látva mintha idegen életekbe kukucskálhatnánk be. Számos történet tárul elénk. A kérdés az, mi történik a függöny mögött.

Mikortól meddig? November 29-től december 8-ig. További információk itt.

Fotó: Pakui Hardware

Pakui Hardware: A megszokás szülöttei

2/7

A Trafó Gallery idei utolsó kiállításán a Neringa Černiauskaitė és Ugnius Gelguda által alkotott Pakui Hardware művészpáros legújabb művei láthatóak. A név Pakuira, a hawaii mitológia alakjára utal, aki egy nap alatt hatszor kerülte meg az Oahu szigetet. Így tehát a Pakui Hardware is a sebesség megszállottja és a nagy sebességű kulturális találkozásoké. A művészpáros munkássága az anyagiság, a technológia és a gazdaság komplex kapcsolatára épül, azt kutatja, hogy a technológia miként alakítja a fizikai valóságot, beleértve az emberi testet. A megszokás szülöttei című kiállításukon pedig az automatizált társadalmakhoz kapcsolódó víziók kontextusát írják körbe. Mi lesz azokkal az organikus testekkel, amik olyan területeken dolgoznak, ahol hamarosan felváltják majd őket a robotok? Hogyan változtatja meg ez a folyamat az olyan szociális értékeinkről való gondolkodásunkat, mint a produktivitás vagy a hatékonyság? Többek között ezekre a kérdésekre keresik a választ.

Mikortól meddig? Január 7-ig. Tovább információk itt.

Fotó: Satoe Tone

Satoe Tone mesés világa

3/7

Satoe Tone japán gyermekkönyv-illusztrátor, akinek a nevét itthon a több generáció körében is népszerű Pipó utazása és Ahol a szív dobban című kötetek kapcsán ismerik a legtöbben. Főleg a bennük található rajzok miatt, amelyek aprólékos, finom, álomszerűen légies rajztechnikája a japán képi hagyományokban gyökerezik, de megtalálhatók benne az európai trendek is. Szereti meglátni a képeiben az egyszerűségben, az ürességben, a szerénységben, a tiszteletben rejlő szépséget, illetve a természet szépségét, úgy, ahogy az önmagában van. Nem történetet ír, hanem azokat az érzékeléseit festi meg, melyeket szereplője legbelül átélhet, melyeknek valójában nincs is szavakba önthető formájuk. Alkotásaival mond történetet. Így képei teljesen szabadok: lélegeznek, ragyognak, élnek. A kiállítás tehát élmény lehet az egész család számára, ráadásul az sem szükséges, hogy tisztában legyünk a szereplőkkel – egyszerűen csak engedjük át magunkat a varázslatnak.

Mikortól meddig? December 20-ig. További információk itt.

Fotó: Tipton Eyeworks

Best Art Vinyl 2017

4/7

Az Art Vinyl minden év novemberében hirdeti meg a Best Art Vinyl válogatást, ahol dizájnszakértők és a zeneipar képviselői szavaznak az év ötven legjobb lemezborítójáról. Idén pedig – az Egyesült Királyság és Olaszország mellett – Magyarországon tekinthető meg a kiállítás, többek közt az idei Queens Of The Stone Age, Lorde vagy Gorillaz albumot díszítő alkotásokkal. A hazai kiadás ráadásul interaktív lesz, ugyanis a látogatók is letehetik a voksukat a nekik leginkább tetsző borító mellett. Ráadásul a kedvenceinket haza is vihetjük magunkkal: a tárlat idejére a Play & Display egyedi, falra szerelhető lemezborító-kereteket és a Tipton Eyeworks vinyl lemezekből készített szemüvegeit is megvásárolhatják majd a valódi zenefanatikusok.

Mikortól meddig? Január 30-ig. További információk itt.

Fotó: Labor BP

Markó Luca: Örökölt Érzékenységek

5/7

Meg lehet-e mérni a csalódottság súlyát? Átrendezhetők-e készen kapott családi mintázataink? Hogyan változnak a lelki folyamatok testi tapasztalatokká? Az Örökölt érzékenységek alkotásai személyes történeteken alapulnak, amelyek nemcsak vizuális eszközökön keresztül jelennek meg. Olyan magánmitológiát hoznak létre, melyben médiumok, képiség, hangok, taktilis ingerek keverednek, de ez a sokféleség egyetlen gondolati egységet képez. A kiállítás olyan, akár egy napló, amelyben az alkotó a legbensőbb emlékeit tárja a nézők elé, de mindezt úgy teszi, hogy bárki tud kapcsolódni hozzájuk. Luca privát történeteken keresztül beszél egyetemesen ismert érzésekről: kötődésről, veszteségről, szerelemről és hiányról.

Mikortól meddig? December 4-től december 8-ig. További információk itt.

Fotó: Műcsarnok

Tarkovszkij: Emlékek tükre

6/7

Az Emlékek tükre című kiállítás Andrej Tarkovszkij önéletrajzi filmje, a Tükör világához kötődik. A rendező a film számos képét a múlt század elejéről származó, régi családi fényképek felhasználásával komponálta. A szeretteiről, ismerős helyszínekről, az ország történelmi pillanatairól készült felvételek értékes fotóarchívumot alkotnak, amelyet Andrej Tarkovszkij szülei hagyományoztak rá, mint autentikus és spirituális családi örökséget. A gyűjtemény több mint ötszáz, az 1930-as évekből származó fényképet és üvegnegatívot foglal magába. Ezek nagy részét a jelentős orosz fotográfus, Lev Gornung készítette, aki a filmrendező édesapja, Arszenyij Tarkovszkij költő barátja volt. A nagy gonddal kiválogatott hatvan fekete-fehér fénykép a művész visszaemlékezéseibe és álmaiba kalauzolja a nézőt, valamint a film kulisszái mögé is betekintést kínál, ahol a felvételek egykori szereplői, az emlékek színészekben és díszletben öltenek testet. Spirituális utazás részeseivé válhatunk az élet valósága és a műalkotás között, mely a rendező számára elválaszthatatlan fogalmak végigkísérték Tarkovszkij munkásságát.

Mikortól meddig? December 10-ig. További információk itt.

Fotó: Az Esemény Facebook Oldala

Bak Imre: ÖN - ARC - KÉP 2017

7/7

Bak Imre aktuális kiállításán legújabb, 2017-ben festett sorozatát tekinthetik meg a látogatók. A sorozat darabjainak legfontosabb kompozíciós eleme az egyszínű képmezőket keretező, meanderszerű, kétszínű sáv. A festményeken végigvonuló szalagmotívum és a különböző intenzitású színmezők téglalapjainak elrendezése sajátos térillúziót hoz létre. A festmények egyik csoportja arányaival és színeivel tájképi asszociációkat hív elő, míg három mű kompozíciójának – ahogy címük is sugallja (Ön – Arc – Kép I-III.) – inspirálója az emberi arc. A figuratív referenciákat is hordozó, fény- és térviszonyokat megjelenítő festmények a reprezentáció és az absztrakció viszonyát feszegetik. Bak Imre legújabb festményein egyszerre érhető tetten az eddigi életműben is fellelhető következetes folytonosság és a művész frissességre, megújulásra való képessége.

Mikortól meddig? Január 5-ig. További információk itt.

Hasonló tartalmak

Admin mode