kultúra

szerkesztés

Hét érdekes, 2000 óta épült ház, amelyről kevés szó esik

Szerzők

2013. 08. 20. 2:00

Budapest nem bővelkedik a kiemelkedő, egyúttal széles körben el is fogadott kortárs épületekben. Az első ránézésre nehezen felismerhető utcasarkok után az alábbi toplista olyan házakat sorol fel, amelyek kevésbé vannak szem előtt, vagy éppenséggel annyira megszoktuk őket, hogy nem válogatnánk a kedvencek közé. A nagyon ismert, de a budapestieket megosztó tételeket (Bálna, Vörösmarty téri „Tyúkketrec”, a Városliget melletti „Dülöngélő Ház”, a Lehel téri csarnok) ezúttal nem vettük be a felsorolásba.

Fotó: Margithaz.hu

Új-Bauhaus épület, parancsnoki híddal: Margit-ház

1/8

Minden utca felé más arcot mutat ez a friss, öregedésre nem hajlamos irodaépület. Csak az autósok tudják, hogy a hasa alatt egy utca rejlik, az itt dolgozók pedig nagyon szeretik a belső kertet. Sokfajta kő, üveg, fém, egyenesek és görbék harmonikus egésze. Naponta tízezrek haladnak el előtte autóban vagy buszban ülve – ez az épület hozzájárul a budapestiek ízlésének lopakodó jobbításához.

Tervezte: Vadász Bence, 2000
I. ker. Bem József u. - Tölgyfa u. - Feketesas u. sarok

Fotó: Építész Studió

A tégla melegsége: Csík Ferenc Általános Iskola és Gimnázium

2/8

A középületekre kötelező pályázatot kiírni, nem véletlen, hogy sok jó iskola épült az elmúlt két évtizedben. Ez a bel-budai épület-bővítés vakolatlan téglaburkolatával tűnik fel az utcán. Tágasságot és természetességet sugall. Egy iskolában ez már fél győzelem.

Tevezte: Sólyom Benedek, Cságoly Ferenc, 2003
II. Medve utca 5-7.

Fotó: Dorterv

A pesti „Vasalóház”: MKB Bank irodaház

3/8

A nagy bank részletekben jutott a telekhez, először egy nagyon hegyes szögű háromszög alakú darabhoz. Ez a kényszer ihlette ezt a formát, amely becenevét a Broadway egy jóval magasabb, nevezetes házáról kapta. Azóta a telek már teljesen felszabadult, a Kassák Lajos utcai oldalon tovább épült a ház, oda vezet az érdekes, megtört folyosó.

Tervezte: Bálint Imre, 2001
XIII. Lőportár utca 24. (Kassák Lajos utca 24.)

Fotó: Építészfórum

Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda

4/8

1138 Budapest, Margitsziget

Több infó

Címkék

2006-ban Európa bajnokságot szervezett az ország, ehhez épült két uszoda és ez a „torony”, amely valójában egy fényt félig áteresztő fal. Árnyékol, hozzájárul a hangulathoz, változatossá teszi a teret. Kár, hogy nézőknek ide mindig tilos a bemenet. Az építész elmondta, hogy a formát az ugrók mutatvány előtti kitárt, fohászkodó keze ihlette.

Tervezte: Keller Ferenc, 2006
Margitsziget, a Hajós Alfréd uszodán belül

Fotó: Építészfórum

Nem csak a gazdagoknak jár a minőség: Práter utca szociális bérház

5/8

A Corvin-negyed helyén valaha lerobbant állapotú földszintes házak tömege állt. A megújulás egyik szempontja az volt, hogy a távozókkal fair módon bánjanak. Akik maradni akartak a környéken, megtehették. Nekik épült ez a különleges bérlakásház, jó anyagokból, különleges térszerkezettel. Kívülről is látszanak a két szárny közötti karakteres folyosók.

Tervezte: Kis Péter, 2008
VIII. Práter utca 30-32.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

MOM Sport Uszoda és Sportközpont

6/8

1123 Budapest, Csörsz utca 14-16.

Több infó

Címkék

Belbuda sportigényeit hivatott kielégíteni ez a nagyon nagy méretű, sok funkciós épület, amely arra törekedett, hogy ne csúfítsa tovább a hegyvidéki sziluettet. A több funkciót érdekes, mindenhonnét más formát mutató vörösréz tető köti össze.

Tervezte: Turányi Gábor, Turányi Bence, 2008
XII. Csörsz utca 14-16.

Fotó: Pesti Brúnó

Kopaszi-gát

7/8

1117 Budapest, Kopaszi gát

Több infó

A Kopaszi gáton megvalósult, mintaszerű fejlesztésben együttműködött az önkormányzat és egy külföldi multicég. A fizikai rendbetétel után készült egy általános terv, amely kijelölte a kereteket, ezért hasonlít színvilágban és hangulatban egymáshoz mindegyik épület – noha más-más építészek tervezték őket. A beton, fém, fa és üveg anyagokból épített vízirendőrség a bejárat mellett, bal oldalt, a víznél helyezkedik el. „Nyitott”, hívogató, kecses és egyáltalán nem félelmetes.

Tervezte: Váncza László és Szécsi Zoltán, 2007
XI. Kopaszi gát

Fotó: Melba Étterem

Az új polgárság eleganciája: Melba a Marina part jachtkikötőjében

8/8

A Marina part egy luxus lakótelep, pest északi részén, a Duna Plaza magasságában. Itt létesült a jachtkikötő. Ennek irodái helyezkednek el ebben a kecses, betonszalag körbezárta, két oldalt üveggel fedett térben. A nagyobbik részben elérhető árú, minőségi étterem működik, nevét a Kádár-kor ikonikus (már újra kapható) csokoládé-kockájáról kapta.

Tervezte: Paulinyi Gergely és dr. Reith András, 2009
Cím: 1138 Budapest, Meder utca 8.

Hasonló tartalmak

Admin mode