gasztró

szerkesztés

Rejtőzködő konyhák – 5 „dark kitchen”, ahonnan csak rendelni tudsz, de megéri!

Szerzők

  • Nemes Nóra

2021. 04. 29. 9:42

A dark kitchen (amit hívnak még cloud kitchennek vagy ghost kitchennek is) nem egy pejoratív elnevezés a sötét, kényelmetlen, titkos konyhákra, hanem annak a műfajnak a megjelölése, mikor egy hely nem nyit saját éttermet, csak kiszállításra dolgozik. A pandémia alatt több ilyen hely is nyitott Budapesten – most 5 remek étterem példáján keresztül mutatjuk meg, hogy a kiszállításra tervezés is nagyon kellemes meglepetés tud lenni.

Dark kitchen, vagy ahogy itthon hívják: virtuális konyha. Olyan konyhákat jelöl, melyek nem rendelkeznek fizikai étteremmel, nem lehet hozzájuk besétálni – akkor sem, ha újranyitnak az éttermek –, mert csak kiszállításra dolgoznak. A pandémia alatt sok étterem és franchise hozott létre ilyen albrandeket, hogy a munkavállalóit meg tudja tartani, valamint hogy a megszokott arculat mellett valami másban is kipróbálják magukat. Van, aki a későbbiekben kilépne a fényre és éttermet nyitna, és van, aki maradna a kiszállításnál – mi most 5 remek példát mutatunk, ha te is kipróbálnál egy dark kitchent.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Emilia Lasagneria

1/5

Az olasz rakott tészta hazai népszerűségéhez nem fér kétség, még sincs olyan hely, ami rá építené a konyhát – eddig legalábbis nem nagyon volt. Az Emilia Lasagneria egyidős a pandémiával, de nem arról van szó, hogy egy nyitás előtt álló étterem visszavonulót fújt volna, a kiszállításra való berendezkedés náluk tudatos volt. A lasagne igazi comfort food, jól tűri a melegítést és a szállítást is, így tökéletesen alkalmas a kiszállításra. A négy különböző rakott tésztát – a kínálatban találunk klasszikusat, pulled porkkal rétegzettet, céklával és bazsalikompestóval bolondítottat és erdőillatú gombás-besamelest – egy létező étterem konyháján sütik, és onnan is szállítják ki. Ez egyfajta win-win: a lasagnésoknak van idejük, hogy a terméküket több kerületben is megismerjék – hiszen nincsenek egy fix ponthoz kötve –, az étterem pedig a csökkent kapacitását tudja kicsit visszahozni azzal, hogy bedolgozik az olaszos almárkának. Vendégoldalról azonban egy dolog számít: hogy szaftos, ízes, laktató lasagnét kapunk, házi tésztával és 7 órán át, lassan rotyogtatott raguval. 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Aloha Poké

2/5

Egy régi, jól ismert hazai márka kis testvére, mely jóval a pandémia előtt debütált. A tulajdonosok azonban úgy látták jónak, ha nem kötik össze az eredeti éttermet a pokétálakkal, így ők is kiszállításra rendezkedtek be. Az Aloha azonban nem szeretne a virtuális térben maradni – az alapító már keresi a helyet, hogy a korlátozások feloldása után be is tudjunk majd ülni egy tányérnyi Hawaiira. És hogy pontosan mi is a poké? A Hawaii-szigetek legnépszerűbb étele, általában nyers halból vagy csirkehúsból, roppanós zöldségekből, egzotikus gyümölcsökből és friss öntetekből álló egészségbomba, ami télen-nyáron jó választás – akkor is, ha egy laktató ebédet keresünk, ami után nincs kajakóma, és akkor is, ha valami igazán egészségesre vágyunk. A pokék jelenleg az anyaétterem konyháján készülnek – ez egyben a minőséget is garantálja. Az alapétterem egyik népszerű terméke a szusi, így minden, ami az Alohából érkezik, szusiminőségű halakból készül

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Burrito Mercado

3/5

Mexikóból sosem elég! A tex-mex konyha három alapdarabja – a burrito, a taco és a quesadilla – ugyan sok helyen megtalálható, de a minősége nagyon hullámzó tud lenni. Így ha valaki talál egy jó burritoforrást, érdemes ragaszkodni hozzá a későbbiekben is. A Burrito Mercado szintén egy beköltözős konyha – egyszerre segítség a helyet adó étterem legénységének és jó alap a tulajdonosnak a brand terjesztésére.
 
A Burrito Mercado három fő terméke a burrito, a quesadilla és a burrito bowl – csirkés, marhás és vega verzióban. A jól megpakolt, az európai ízlésnek megfelelően fűszerezett tekercsek és lepények mellé természetesen kérhetünk nachost is, házi szószokkal – guacamolével, lime-os tejföllel, mexikói salsával vagy tüzes habaneroszósszal. Ha igazán éreznénk a ¡Viva México!-t, akkor üdítőnek különböző Jarritosokat kortyolhatunk a mexikói lakománk mellé.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Streety

4/5

Ahogy a neve is mutatja, a Streety a street food ételek köré építette fel a pandémia alatt a brandjét. Ők is egy ismert márka új arcai, az eredetihez képest teljesen más profillal. A koncepció lényege, hogy az amerikai és az ázsiai street foodok legjellemzőbb darabjait egy márka égisze alá gyűjtik – így ha tőlük választunk ebédet, mehetünk a jalapeño popperses, rántott mozzarellarudas, hamburgeres, csirkeszárnyas amerikai vagy a currys, edamamés, vörös tonhalas ázsiai irányba. És bár az étlapon nagyon sokféle olajban sült, roppanós klasszikust találunk, a Streetyben azt is megmutatják nekünk, hogy a street food nem egyenlő az olajban tocsogással – többféle egészséges, könnyű levesből, salátából és halételből is választhatunk, ha a Streety étlapját böngésszük. 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Mr. Rántott Hús

5/5

A Mr. Rántott Hús szintén egy almárka, ami a lezárások alatt született. Ahogy a nevéből is következtethetünk rá, alapvetően a rántott hús áll a középpontban – csirkéből, sertésből, hagyományosan, párizsiasan és többféle töltelékkel is. Ugyanakkor az étlapon megtalálunk jó pár hazai specialitást is, ami a nagymama konyhájából, a lakodalmakból vagy a klasszikus csárdákból lehet ismerős – Óváry-, Dubarry- vagy Temesvári-csirkét, roston sült húsokat és húsmentes rántott finomságokat. A Mr. Rántott Hús nem akar többnek látszani, mint ami – és mivel a magyarok annak ellenére imádják a rántott ételeket, hogy elkészíteni már kevésbé szeretik, tökéletes megoldás lehet a klasszikus vasárnapi ebéd részeként. Különösen, hogy a különálló rántott mindenféle mellett köretekkel kiegészített, többszemélyes bőségtálakat is készítenek. 

Cikkünk a Wolttal együttműködésben készült.

Használd fel az 500 Ft-os kuponjainkat!
WOLTXWLB kódot beírva 500 Ft-os kupont kaphattok, melyet május végéig szabadon felhasználhattok. Ehhez már az applikációra sincs szükség – a Woltot desktopról is bármikor elérhetitek. 

Hasonló tartalmak

Admin mode