Mindegy, hogy elegáns étterem, trendi tetőbár vagy lazább vízparti beach bar, a mesés naplementék és az éjszakában csillogó Budapest, a Duna, a Gellért-hegy, a város legszebb háztetői és kupolái mindig megmelengetik a szívünket. Kedvenc panorámás helyeinkből válogattunk most, baráti összejövetelre, romantikus vacsorára, netán esküvői helyszínnek. Magasból és a földről, a természetből tekintve és a városból fürkészve... Budapest, csodaszép vagy!

1/14

Duchess

Maga a főúri pompa a Matild Palace, a Luxury Collection Hotel, és szerencsére a vendéglátóhelyei jóvoltából anélkül is belekóstolhatunk ebbe az eleganciába, hogy szobát foglalnánk náluk. The Duchess a hercegnőhöz lifttel juthatunk fel, ráadásul itt volt a városban először felvonó, ezért már eleve sztorihoz kötött itt a gyors, kíméletes feljutás a Matild-palota tetejére. Ami aztán fent fogad, az több mint lélegzetelállító. A minden extrával ellátott tetőbár enteriőrjére is alig lehet figyelni a bámulatos kilátás miatt. Kezdjük például a Zsolnay-ház elefántos homlokzatának közelebbi feltérképezésével, aztán nézzünk a távolba, és kémleljük a Gellért-hegyet onnan, ahonnan Klotild Mária főhercegnő is tette a múlt század elején, amikor egy rejtélyes dekadens mozgalom székhelyeként volt titokban nyitva az épület teteje. Legalább egyszer mindenképp látogassunk fel, megtapasztalni, hogy milyen érzés majdnem az Erzsébet híd felett lebegni. 

2/14

Robinso

Egyik szép kilátásos válogatásunkból sem tudjuk kihagyni a Robinsont, hiszen egy igazi kis nyugalomsziget, profizmusát és kinézetét tekintve pedig van benne valami nagyon nyugati, leginkább amerikai. El tudnánk képzelni egy romkomban is, hogy a legkedvesebb színészeink randiznak a teraszán, és a romantikus vacsora közben feltűnik a háttérben a gyönyörű, kivilágított Vajdahunyad vára és a buja Városliget zöldje. Vissza a valódi Robinsonba: magyaros és nemzetközi fogások váltakoznak az 1989 óta üzemelő étteremben. László Árpád gondviselése meghozza a gyümölcsét: a mai napig nagy közönségkedvenc az étterem, úgy is, hogy divathullámok jöttek-mentek, mindig más trend után caplatnak az étterembe járók és a hozzánk érkező turisták is. De a Robinson és mesebeli panorámája örök.

3/14

monkey

Nagy dolog, hogy a Várkert Bazárban, éppen a legjobb kilátással bíró részen találjuk a Monkey-t, ami újra visszahozta a koccintások hangját, a felhőtlen esték hangulatát erre a helyszínre. Tudjuk, hogy a múltban az IFI Park üzemelt itt, ám évtizedeken keresztül csak szomorúan várakozott a mostani, szebb időkre. A négy évszakos benti tér mellett egy hatalmas tetőterasszal várnak, ahová akkor is érdemes asztalt foglalnunk, ha szuper, a modern időkre hangolt, magyarosabb ízvilágú fogásokkal laknánk jól, de egy baráti iszogatáshoz sem tudnánk kellemesebb helyszínt találni a budai oldalon. Teljes panorámával a Dunára, Pestre, ha pedig felnézünk, akkor a Vár nyújtózkodik fölöttünk. Koktélokban nagyon erősek, a hazai borválaszték is széles, a zenei aláfestés is mindig kellemes. Ráadásul akár a kis kedvencünket is magunkkal vihetjük, a Monkey kutyabarát hely! 

Kiemelt időszak az államalapítás hete a Monkey életében is, természetesen mindennap nyitva vannak, a Várkert Bazárban és az Öntőház udvarában (ahol a Monkey-t találjuk) pedig számos extra zenei programot is találunk. (x)

4/14

Dunacorso

Kicsit elszégyelltük magunkat tavalyi cikkünk készítésekor, hogy hiába az 50 éves múlt, mi valamiért tartottunk a korzón található, azonos nevet viselő étteremtől. Fáztunk, hogy egy a sok turistacsalogató, illúziót áruló hely közül. De szerencsére nincs így, a generációról generációra öröklődő vendéglátósfamília óvja és folyamatosan fejleszti az éttermet, melynek teraszán élmény az ebéd és a vacsora is. Különösen a naplemente időszaka, pláne ha a Hot Jazz Band muzsikál! Ez is egy kifejezetten filmes helyszín, igen közelről fürkészhetjük, ahogy a napkorong lebukik a Mátyás-templom mögé, és rápihen a következő nagy jelenésére. A Dunacorsóban érdemes a klasszikusaik közül rendelni, és megsúgjuk, hogy még mindig étlapon van a rántott borjúláb!

5/14

High note

Sosem feledjük a pillanatot, amikor először jártunk az Aria Hotelben, és gyanútlanul megindultunk a lifttel a legfelső emeletre. Tudtuk, hogy közel van a Bazilika, de hogy ennyire varázslatos, szinte tapintható a kupola, arra nem számítottunk. Nem is véletlen, hogy egyidőben mindenki itt jegyezte el a párját, hiszen egészen exkluzív a látvány, az élmény. Mi leginkább az úgynevezett blue hour” idején szeretünk náluk időzni, vagyis a nap azon szakaszában, amikor a legfényesebb égitest már jelentős mélységben van a horizont alatt, és fennmaradó kis fénye kék színre festi az eget. Ekkor a High Note SkyBarból megfigyelhetjük az aranyló nevezetességeket: a Mátyás-templomot, a budai Várat, a Parlamentet, melynek kupolája éppen egy magasságban van a Bazilikáéval. Válasszunk a signature-koktélokból, és ha már csillagos az éjszaka, maradjunk még egy picit!

6/14

Aranybástya

A csodás Lónyay–Hatvany-villát a budai Várban találjuk, ahol az Aranybástya étterem és kávézó nemcsak remek fogásokkal, de lenyűgöző panorámával is vár minket. Gazdag történelmet tudhat magáénak a néhai török védmű, melynek helyére Ybl Miklós tervezett impozáns épületet. A kilátás és a környezet főúri, a feszített víztükrű, árnyékos-lugasos terasznál pedig keresve sem találhatnánk jobb helyszínt egy randevúhoz vagy ünnepi vacsorához, melyet a város fölött költhetünk el. Az étterem a koncepcióját tekintve ugyan fine bistro, a fogások mégis egyszerűek, megvalósításukban azonban különlegesek. Az étlapot főként tradicionális magyar fogások jellemzik, amelyek azonban modern felfogásban kerülnek elénk, gyönyörűen tálalva. De nem csak Szél Attila séf pazar ételei közül válogathatunk, érdemes megkóstolni László Péter cukrászséf desszertkölteményeit is. Az ebédhez vagy vacsorához kiváló bor- és pezsgőkínálat társul, a bárban pedig nyári koktélok és limonádék várnak ránk. (x)

7/14

Spoon the Boat

A Vigadó tér Duna-parti korzójára nemrég újra visszatért a hajós vacsorák, a nyáresti koktélozások és a felejthetetlen rendezvények koronázatlan királynője, az ikonikus Spoon the Boat. Felfrissült enteriőrrel, vadiúj konyhával, remek fogásokkal, pazar koktélokkal, télikerttel és két hatalmas terasszal vár ránk az extravagáns állóhajó, ahol a főváros legszebb helyszíneiben – a budai Várban, a kivilágított hidakban vagy a Várkert Bazárban – gyönyörködhetünk. A Spoon the Boat olyan impresszív élményt nyújt, amellyel vendégeit menthetetlenül szerelembe ejti Budapesttel. Olyan kozmopolita fine bistrót kínál, ami jól ötvözi a hagyományos magyar kortárs konyhát az aktuális nemzetközi kínálattal. A Spoon egy extravagáns, túlzásoktól nem mentes belső világú étterem, mely garantáltan a „kihagyhatatlan budapesti pillanatok” között szerepel, minderről pedig nemcsak a magas színvonalú és minőségi szolgáltatás gondoskodik, hanem az egyedülálló panoráma is. (x)

8/14

Esetleg Bisztró

Bérelt helye van egy ilyen listában a Bálnának is, ahol mi talán a legjobban az Esetleggel találjuk meg a hangot a Jónás bezárása óta. Az épület belváros felé mutató csücskében találjuk a bisztrót, ami egyszerre buli előtti alapozóhely, naplementézős chill garden, nyüzsgőbb vacsora helyszíne is lehet. A látvány pazar tőlük, hiszen a Szabadság hídon, a Gellért-hegyen, a Gellért Szállón játszik a fény, mindig az aktuális napállásnak megfelelően, ha pedig leköszönt a főnök”, a csillagos ég és a város sziporkázása váltja a nappali panorámát. Mi leginkább az Esetleg napozós székeiben szeretünk lazulni, sportfröccsöt inni, de ha valaki komfortételekre vágyna a nagy bámészkodás után, az is adott.

9/14

Savoyai Terasz

A Savoyai Terasz különleges hely a Budavári Palotanegyedben, Savoyai Jenő lovas szobránál, ahol frissítő italok és finom ételek mellett gyönyörködhetünk Budapest egyik legszebb teraszán a fantasztikus kilátásban. Az év minden napján nyitva tartó teraszon jobbnál jobb koktélok, finom borok és minőségi sörök várnak ránk, miközben a város a lábaink előtt hever, és szinte megérint a történelem. A vidám személyzet folyamatosan azon dolgozik, hogy a budai Várban egyedi kínálatukkal nyáron hűsítő tételeket, télen pedig melengető finomságokat kínáljanak. A Savoyai Terasz ráadásul nem szűkölködik programokban sem: a nyári szezonban szinte mindennap élő zenével várják a vendégeket. Koncert, DJ, cigányzene, rockabilly és akusztikus dallamok csendülnek fel a teraszon, melyek között mindenki talál kedvére valót, sőt, még szabadtéri kiállítást is szerveznek. (x)

10/14

Búsuló Juhász Étterem

Egy legendáról beszélünk, amely 1937-ben kezdte meg működését egy olyan kilátóponton, amit kár lett volna nem kihasználni. A Búsuló Juhász sok érát megélt, rengeteg vezetést megtapasztalt, sokszor csak fentről kémlelte, nagy ablakaiból, hogy mi történik a városban, mihez kéne neki is csatlakoznia, vagy miből kellene éppen kilógnia. A budai oldal egyik legkedveltebb esküvői helyszíne. Ami a gasztronómiáját illeti, ez a juhász nem búsul, hanem elégedett, hiszen odabent és a teraszán is magyar klasszikusokat szolgálnak fel, franciás alapokra helyezve, leheletnyi nemzetközi csavarásokkal, a modern időkre hangolva. Az állandó menü mellett mindig vessünk egy pillantást Budapest mellett a séfajánlatra is: szezonális és fantáziadús!

11/14

Hemingway Étterem

1999 óta beszélhetünk a Hemingwayről az újbudai (szentimrevárosi) Feneketlen-tó partján. Ez az egyik kedvenc budapesti mesterséges tavunk, melynél annyit andalogtunk már, és sokszor néztük, ahogy beköszönt az alkonyat. Ugyanezt megtehetjük az étteremben is, ami már több mint 30 éve kedvelt rendezvényhelyszín. Választéka egyszerre tesz eleget a magyar konyhát kóstolni kívánó utazóknak és azoknak is, akik inkább valami nemzetközire vágynak. 

12/14

raven

Ritkán adódik lehetőség, hogy a Mátyás-templom Zsolnay tetőcserepeit olyan közelről szemlélhessük, mint a Hilton tetején lévő White Raven Skybar & Lounge kényelmes székeiből, mindehhez koktélokat és ízletes bárételeket kóstolva. A tetőről szinte az egész Margit-sziget látszik, de a budai hegyek, sőt, a Duna leghosszabb szakasza is látható innen.

Hosszú ideig bele lehet veszni a panorámába, a bar foodok között pedig sokféle fogást találunk – az olyan snackeken túl, mint a füstölt mandula, olyan egyszerű, de nagyszerű ételeket is kérhetünk, mint a hamburger vagy a sült burgonya szarvasgombás aiolival, de burratát, lazacot és kukoricás csirkét is kóstolhatunk, és persze a desszerteket se hagyjuk ki, amik mellé szinte bármilyen italt választhatunk a nagyon, de nagyon bő itallapról.

13/14

Szitakötő

A Szitakötő nem egy klasszikus étterem, de a bár kifejezés nem mond el róla mindent. A 2023-as nyár nagy meglepetése volt számunkra a Népsziget legújabb szereplője, ahonnan karnyújtásnyira van a Duna, de jól látszanak az Óbudai Gázgyár mesés fazonú tornyai, a háttérben csendben figyelő dombok is. Itt naplementézni maradandó élmény, valami nagyon urbánus, mégis természetközeli ügy, amit pillanatok alatt megszeretünk, és visszavágyódunk. Szuper borokat tartanak, de sörben is utaznak, ráadásul isteni pizzákat is sütnek, így akár egy lazább romantikus vacsora is elkölthető a Szitakötőben, finom habzóval kísérve. Érkezzünk akár gyalogszerrel, akár bringával, vihetjük négylábú kedvencünket is. A hangulat visszatapsolós, a kilátás pompás. 

14/14

Leo

Most, hogy már nincs zűrzavar a Lánchídnál, nem is muszáj felmennünk a tetőbárba, a földszinti bisztróból is festői a kilátás a hídra, a Dunára, a pesti oldalra. A Hotel Clark Budapest óriási ajtaján belépve jobbra induljunk, és már vár is a gyönyörű bár és bisztró. A szezonban terasz is tartozik hozzá, így még közelebb kerülhetünk az oroszlánokhoz és a város lüktetéséhez. Reggel 7-től reggeli, hétvégén 11:30-tól ráérős brunch vár, ebédidőben és vacsorára pedig mindenki megtalálhatja a számára kedvező fogást. Aki magyarosabb vonalon indulna, arra is van lehetőség, de bőven vannak nemzetközi kedvencek is, a LEO-ra szabva. Szerencsére több fantáziadús vegetáriánus fogást is felírtak a menüre, így tényleg demokratikusra sikerült a repertoár. 

Címkék