Keresés EN

Látnivalók és kultúra

A város legérdekesebb történetei egy kávé áráért – Izgalmas helyek még izgalmasabb épületekben

Egy olyan régi városban, mint Budapest, szinte elkerülhetetlen, hogy a különböző korszakokból származó történetek izgalmas rétegekként rakódjanak egymásra a legismertebb helyszíneken. Különleges szépségű épületek vesznek körül bennünket, amelyek egyre újabb funkciókat kaptak az eltelt évtizedek, évszázadok folyamán, azonban az eredeti, extravagáns vagy éppen nagyon is szabálykövető tulajdonos, a sötét lelkű vagy jótékony lakók emléke, történeteik még ma is ott élnek bennük. Integessünk egyet a múltnak, ha betérünk ezekre a helyekre – az új funkciónak megfelelően – egy kávéra, pizzára vagy akár olvasni.

1/5

MÉSZ-székház

Az itáliai villák romantikus és barátságos belső udvarát idézi a Múzeum és az Ötpacsirta utca sarkán található egykori Almássy-palota. Az eredetileg ifj. Almássy Kálmán gróf számára tervezett, a Palotanegyed grandiózus épületeihez képest apró és meghitt épület egy rövid ideig az Andrássy család tulajdona is volt, 1945-től pedig a Magyar Építőművészek Szövetségének székházaként funkcionál. Igazi különlegessége a bájos, virágmintás kőkockáktól és a télen zöld, ősszel pedig vörös színben pompázó repkénytől igazán egyedi hangulatú belső udvar, amely hosszú éveken át kereste funkcióját. A tavaly megnyitott Pitpit szerencsére tökéletesen illeszkedik a mediterrán hatású kis térbe, szuper érzés vermutot és tapasokat enni a hűsítő környezetben, eső esetére pedig fedett helyiségük is van. Ebben a teremben ráadásul egy jókora Kovács Margit-kerámiaképet is találunk. Látogatásunkat érdemes előre megtervezni és helyet foglalni, mivel általában telt ház van a nyári napokon. 

2/5

Matil

A Ferenciek tere ikonikus épületében, a déli Klotild-palotában két éve nyílt meg az elegáns Matild Palace. Az egymással szemben elhelyezkedő, az UNESCO Világörökség részét képező ikerépületeket Mária Klotild főhercegnő építtette, a XIX. század végén. A főrangú hölgy élénk társadalmi életet folytatott, ennek tükörképeként palotájában is sokféle funkció kapott egymás mellett helyet. Ezek között az egyik legrejtélyesebb az épület emeleteinek egyikén, a kíváncsi szemek elől eldugva működő, rejtélyes dekadens mozgalom, amelynek segítségével a hercegnő a luxus és az élet élvezetének szeretetét igyekezett intézményesíteni a felsőbb körökben. Arról, hogy pontosan mi is történt ezekben a termekben  jó titkos társasághoz méltó módon –, még most sincs információnk. Azonban a múlt rejtélyes hangulatát az épületben működő The Duchess koktélbár ragadja meg leginkább, amit egy titkos oldalajtón át közelíthetünk meg, és ahol magunk is úgy érezhetjük, mintha egy hercegnői budoárba vagy a luxusimádók titkos szentélyébe kerültünk volna. A hatalmas tetőteraszon pedig a lábunk előtt hever a város, és valóban királyi látványban lehet részünk. A látogatáshoz mindenképpen érdemes előre bejelentkezni. 

3/5

Király Bazár

Az Ibolya önmagában is egy intézmény, nem jó hely vagy rossz hely, hanem olyan, mintha mindig is ott állt volna a Ferenciek terén. Mintha egy percre megállt volna itt az idő, a presszóban egyetemistagenerációk nevelődtek, szerelmek szövődtek 1968-as megnyitása óta. Bár szinte olyan érzés, mintha régebb óta lenne itt, mint maga a ház, amelyben áll, a presszónak otthont adó Király Bazár története még izgalmasabb. Az épületben működött az ismert építész, Spiegel Frigyes bútorboltja, szecessziós csodákkal, de szokatlan módon lövölde is volt a falak között. A legpikánsabb részlet viszont egész biztosan az, hogy itt élt a Cukor utcai vörös lámpás ház madámja, Spitz Fanny. A Király Bazár előtt egyébként éppen hozzá kapcsolódóan történt egy romantikus leánykérés, ugyanis az egyik Spitz lányba annyira beleszeretett valaki, hogy feleségül kérte, a lány pedig csak azzal a feltétellel mondott igent, hogy szerelme egyenesen a madámtól kéri ki. Így a szépreményű ifjú térdre ereszkedett Fanny asszony előtt, ő pedig meghatottan egyezett bele a frigybe. 

4/5

Wenckheim-palota

Hétköznaponként álmos egyetemisták és kutatók haladnak a Szabó Ervin téri épület felé, ahol egykor a császári párt elcsípni vágyó újságírók várakozhattak. A Wenckheim-palota falai közé lépve a 24 karátos arannyal borított aranytapétából és a Harry Potter világát idéző olvasótermekből gyaníthatjuk, hogy az épület eredetileg nem közcélra épült, bár ezen talán nincs idő elgondolkozni a vizsgákra való készülés szünetében. A Szabó Ervin Könyvtárba látogatva a Wenckheim család egykori elegáns otthonában járunk. Wenckheim Frigyes a korszak arisztokráciájának is a krémjébe tartozott, Ferenc József közvetlen jogi tanácsadója volt, aki családjával együtt csak a bálok és az országgyűlési szezon idején tartózkodott Budapesten, egyébként szívesebben töltötte idejét vidéki kastélyában. Bár a palota a „mágnásnegyed egyik legutolsó ilyen jellegű épülete volt, fényűzésben nem marad el környékbeli társaitól. Velencei tükrökkel díszített báltermében 500 fős előkelő vendégsereg táncolt és szórakozott, míg a régi tárgyaló (ma bölcseleti olvasóterem) fakazettás mennyezete alatt politikai társalgás zajlott, az utcákon pedig paparazzók próbálták elcsípni a mulatságokra érkező császári párt. Sikerrel azonban nem jártak, Ferencz József és Sissi nem vett részt ezeken az eseményeken. Az épületet az 1920-as években vásárolta meg a Fővárosi Könyvtár, ám csak némi kitérő után válhatott az olvasók paradicsomává. 

5/5

Unger-ház

A MANU+ a Pizza Manufakturá-sok nápolyi pizzás helye, ami az elmúlt mintegy 5 évben olyannyira a város kedvencévé vált, hogy még az sem ritka, hogy sorba kell állnunk, ha fogyasztanánk a mennyei tésztaféleségből. Ha így járunk, akkor nemcsak a Könyvudvar újdonságait érdemes megnézni, míg elfogynak előlünk az emberek, hanem a pizzázónak otthont adó Unger-házra is vethetünk egy pillantást. Az épület nevét építtetőjéről, az ingatlanüzletben jártas Unger Henrikről kapta, aki szabad kezet adott a házat tervező Ybl Miklósnak, aki el is engedte a fantáziáját. Az épületet kívülről is dús díszítés borítja, griffekkel és csillagmotívumokkal, belül pedig talán még izgalmasabb a látvány, még úgy is, hogy a belső udvarra is erősen ráférne egy felújítás. Az extravagáns ház lakói színes társaságot alkottak, akik között a legpajzánabbak bizonyára a Magyar utca bordélyaiból ide is átszivárgó hölgyek voltak, őket állítólag Krúdy is meglátogatta néhányszor. 

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

365 Oldtimer Kiállítás

December elsején nyílt meg a különleges járműkiállítás, a 365 Oldtimer. Az egész évben látogatható rendezvény gazdag és változatos gyűjteményt kínál, az autóipar sokszínűségét megvilágítva, és kiemelt figyelmet szán az oktatásra is. A 365 Oldtimer Kiállítás büszkélkedhet három olyan autóval, amelyek közül csak egy-egy létezik a világon. A legkorosabb jármű a gyűjteményben, a Renault Skiff Labourdette Carrose éppen most 110 éves. Megtekinthető a Galambos József alkotta Ford T modell truck (1926) is, amivel régen még jeget árultak Amerikában, és ami idővel az autóipar egyik alapkövévé vált.

Látnivalók és kultúra

Ezek voltak Budapest legnagyobb karácsonyi látványosságai az elmúlt 200 évben

?>

A karácsony az év egyik legkülönlegesebb időszaka, így volt ez már 200 évvel ezelőtt is.

A Mikulás után a Jégkirálynő is Budapestre érkezett

?>

A Cinema Mysticában, Budapest első, digitális művészeti kiállítóhelyén 8 új installációval köszöntött be a tél.

Különleges jelek lepik el karácsonyig Erzsébetvárost, a felét már láthatjátok

?>

Ezek a különös jelek a pesti gettó határát jelzik, amit 1944. december 10-én zártak le. A kis táblácskákat a VII. kerület utcáin fedezhetitek fel.

Neked ajánlott

A