Hátborzongató históriák, rövid időre felszálló, nyálkás köd, csupaszon kopogó faágak, hosszúra nyúló árnyékok. Az őszi város nemcsak a csodás színes leveleket és a délutáni séták utáni bekuckózást jelentheti, az egyre rövidebbé váló nappalok és az ódon házak egy kis ijesztgetésre is alkalmat adnak. Ebbe szállunk be most néhány kísértethistóriával, városi legendával.

1/5

Margitszi

A Margit híd szellemeiről és a hozzájuk kapcsolódó balladáról korábbi cikkünkben már írtunk, azonban azt kevesen tudják, hogy a közelben lévő Margitsziget is szellemjárta hely. A város egyik legszebb zöldterülete többféle funkciót is betöltött az évszázadok folyamán, Domonkos-rendiek és premontreiek is működtek a területén, ám a békés lakókat a tatár és a török is háborgatta. Talán ezért is fordulhatott elő, hogy szürkületkor többször is látták errefelé (egy huszár vagy katona társaságában) egy apáca szellemét bolyongani. A történetet még hátborzongatóbbá teszi, ha tudjuk, hogy a korábban használt, népszerű Nyulak szigete elnevezés egy latin elírásból is származhat, az eredeti latin név pedig arra utalt, hogy leprások éltek a város közelében lévő, de elzárt szigeten. 

2/5

Kodály körönd

Kevés épületről hallani annyi furcsaságot, mint a Kodály körönd 83–85. alatt található csodás palotáról. Ehhez persze a legutóbbi évek bizarr történései is hozzájárulnak, hiszen az épület tetőszerkezete 2014-ben felújítás közben leégett, a munkálatok pedig csak 2019-ben folytatódtak. A palota sokáig nagyon rossz állapotban volt, többször próbálkoztak ezelőtt is a felújításával, eközben pedig egyre furcsább történetek láttak napvilágot. Bő tíz évvel ezelőtt állítólag két munkás is meglepő körülmények között tűnt el, egyiküket később a királyi lakosztályban, másikukat pedig egy pincehelyiségben találták meg. Mindketten eszméletlenek voltak, később pedig nem emlékeztek rá, hogy kerültek az elhagyatott lakrészekbe. A történteket csak még meghökkentőbbé teszi, hogy egyikük nem is beszélt magyarul, a két eset között pedig eltelt egy év. Nem ez az egyetlen hátborzongató történet a Kodály körönd gyönyörű palotájával kapcsolatban. A felújítás alatt állítólag egy elátkozott könyvet is találtak az egyik lakosztályban, egy bezárt ládában, és arra is volt példa, hogy a ház látogatóinak egy, a lakók által nem ismert, zavart portás nyitott ajtót, aki nemcsak beengedni nem akarta az érdeklődőket, de az eredeti épület építészének balesetben elhunyt ikerfiait is emlegette.

3/5

Az újhegyi kísértetház

2015-ben bontották le azt a Maglódi út 125. alatt álló ingatlant, ami számos vidám napot is látott, mielőtt az egyik legijesztőbb kísértetház lett belőle. A ház eredetileg nyaralónak épült, majd zárdaként funkcionált, ahol gyermekotthon is működött. A II. világháború alatt az itt élt karmelita apácák több száz zsidó gyermek mentését szervezték meg innen, ám 45 után nekik is menniük kellett. Több erőszakos cselekmény is történt, mikor az oroszok elfoglalták a zárdát és a gyermekotthont, ezek után pedig börtönt rendeztek be az épületben. Az igazán hátborzongató események pedig ekkor vették kezdetüket, a rabok közül ugyanis meglepően sokan követtek el öngyilkosságot, a kísérletet túlélők pedig arról számoltak be, hogy egy éjszaka előbújó kislány biztatta őket a tettre. Sokan úgy gondolták, hogy a gyermek a korábban betörő orosz katonák rémtetteinek következtében halhatott meg, és így akar bosszút állni a vele történtekért. Az épületet később elhagyták a rabok, és még vészterhesebb funkciót kapott: börtönőrképző lett. Az itt tanult egyik őr úgy emlékezett vissza, hogy az oktatás három hónapig tartott, és szakmai gyakorlatképp egy akasztást is végig kellett nézni. „Ti is jöttök utánam!”, mondta az elítélt az utolsó szó jogán. Miután elhagyták az épületet a börtönőrök, évekig üresen állt, hajléktalanok tanyáztak a falai között, az alábbi videó a lebontása előtti állapotot örökíti meg. Kőbányán állítólag nem ez az egyetlen szellemjárta hely, állítólag az egykor kőbányaként funkcionáló pincerendszerben is szellemek élnek. 

4/5

Vörös-kő

Egyik kedvenc kirándulóhelyünk a Visegrádi-hegységben a Budapestről is jól megközelíthető Vörös-kő. Legkönnyebben a csinos Tahitótfalu felől tudjuk megmászni a csúcsot. Amíg felérünk, hogy a panorámában gyönyörködjünk, számos kirándulóval találkozhatunk, egy mosoly és pár mondat erejéig szóba is elegyedhetünk velük. Legendák szerint azonban sokkal vadabb lények is szembejöhettek egykor velünk az erdőben... A környéken élt egy Mihók nevű favágó, aki az I. világháborúban elvesztette a fiát, amitől megbolondult, és baltájával bevette magát a rengetegbe. Nyugtalan szellemét pedig még sokáig lehetett látni a hegyekben, Mihók ugyanis baltával ijesztgette az erdő békésebb látogatóit szürkület idején. 

5/5

+ 1 A ferencvárosi szellembakter

A XIX. század végén Ferencvárosban volt egy utca, amelynek lakói javarészben tejtermékekkel házaló asszonyok, úgynevezett milimárik voltak. Nos éppen itt, a temető és egy méretes káposztáskert között állt Stocker Mária tejesasszony békés otthona, amely hátborzongató események színtere lett. A kis házat két héten keresztül reggel 6-tól olyan erőteljes, ám ismeretlen eredetű kőzápor sújtotta, hogy a létesítményben egyetlen ép ablak sem maradt. A környék jó szándékú lakói egy nemrégiben a közelben meggyilkolt ember nyugtalan kísértetét okolták a misztikus eseményért, míg egy józanabb szomszéd rendőrt nem hívott. A hatóság azonban észrevette, hogy a kőzápor egy irányból érkezik, így derült ki, hogy a ferencvárosi kísértet voltaképpen egy helyi bakter, Fett Károly. Az utca baljós története ezen a ponton majdnem még egy megölt emberrel gazdagodott, ugyanis Fettet úgy kellett kiszabadítani a felbőszült tejesasszonyok gyűrűjéből. A baktert a rendőrségre kísérték, azonban a kőzápor tovább folytatódott, ami meg a bakter fondorlatos barátjának műve volt, aki így akarta elterelni a gyanút kedves ismerőséről. A Fettnél tartott házkutatás nyomán végül kiderült, hogy a fortélyos szellemek közbenjárására azért volt szükség, mert így akarták elterelni a figyelmet a Fett kunyhójában élő két hölgyről, akik esténként ott mulatoztak, italoztak a két úrral... Ezzel a történettel szeretnénk megnyugtató lezárást adni cikkünknek és arra biztatni mindenkit, hogy a misztikus jelenségek mögött racionális okot keressen. 

Képünk illusztráció a ferencvárosi Vasbakter közből. 

Források:


Címkék