A december mindig sűrű, hiszen nemcsak a karácsonyi ajándékokat kell beszereznünk, de a téli nagytakarítás és az ünnepekre hangolódás is ott van a háttérben, arról nem is beszélve, hogy az év vége a munkahelyen is gyakran a pörgésről szól. Ha már a kiégés jeleit érezzük magunkon és legszívesebben valahol nagyon máshol lennénk, akkor érdemes kiszakadni a megszokásból és nekivágni a városnak – elkerülve a karácsonyi vásárok tömegét. Összeállítottunk nektek egy élményekkel teli, 10 állomásból álló „kalandtúrát”, ha városi bóklászással töltődnétek, és mivel teleszórtuk izgalmas helyszínekkel és ötletekkel, ezért ez a lista arra is jó, hogy csak szemezgessetek belőle, és ne feltétlenül az elejétől a végéig, egyben járjátok le. Lesz itt különleges ázsiai vacsora, sétahajózás, városligeti és naphegyi sétálgatás, kiállítások meg finom reggelik.

1/10

Reggelizz!

Mi mással is indulhatna egy élményekkel teli nap, mint egy kiadós reggelivel, ám ahelyett, hogy mi készítjük el a kávénkat és dobjuk össze a rántottát, éljünk a kényelem lehetőségével, és üljünk be valahová falatozni. Rengeteg reggelizőhely van Budapesten, de az elmúlt egy évben még annál is több nyílt, úgyhogy a város bármely pontján találhattok kedvetekre valót. Ha kiléptek a jól átmelegedett lakásból, érdemes kipróbálnotok a Franziska finomságait vagy a Palotanegyed rejtett kincsét, az Aranypintyet, ahol csilingelő ólomkristály és porceláncsészékből ihatjátok a reggeli kávétokat. Az ünnepi hangulatot pedig biztosan átélhetitek az elegáns Edison & Jupiterben, ahol a kalácsból készített brunchszendvicset mindenképp kóstoljátok meg! Ha válogatnátok még egy picit, akkor ebben a cikkünkben szuper reggeliző- és bruncholóhelyeket találtok, ahol annyira belemélyedhettek a karácsony közeledtébe, hogy még pezsgőt is ihattok a reggelihez.

2/10

Sétálj egyet a Ligetben!

Ha már jól belakmároztunk és pihentünk egy picit, biztosan jólesik majd egy kis séta, és miért ne tehetnénk mindezt Budapest, sőt a világ legelső nyilvános parkjában?! A Városliget nemcsak a tavaszi napsugarak és az árnyékot adó lombos fák idején jó választás, de a téli napokon is, ha kicsit kilépnénk a város forgatagából, ráadásul különféle útvonalakon bóklászhatunk, miközben megnézzük a Vajdahunyad várát és a Millennium Házát. De ha már ott vagyunk, érdemes felsétálni a Néprajzi Múzeum tetejére is, ahol nemcsak a tetőkertet nézhetjük meg, hanem izgalmas panorámát látunk a városra és a budai hegyekre. Sőt, ha szeretitek a magasságot, akkor a Ballon-kilátót is próbáljátok ki, ahonnan 150 méter magasból kémlelhetitek Budapestet.

3/10

Merülj el El Greco festményeiben!

Idén is szuper kiállítások nyíltak városszerte, megnéztük Bosch, Matisse, Cézanne és Vaszary János festményeit, de az art deco plakátokról szóló tárlatról is ódákat zengtünk. A Szépművészeti Múzeum télvíz idejére is elhozott egy világhíres festőt, így az időszaki kiállítótérben most a Krétán született El Greco több mint félszáz festményét nézhetitek meg. Leginkább bibliai témájú képeket, portrékat és oltárfelépítményeket festett, minden művét áthatja valami különös, misztikus légiesség. Sőt, ahogy állunk egy-egy képe előtt, egészen úgy érezhetjük, hogy az alakok életre kelnek, megmozdulnak vagy belénk látnak, annyira kifejező mindegyik. A kiállításon nemcsak a már jól ismert El Greco-festményeket láthatjuk, de két olyan művét is, amiket most először mozdítottak el eredeti helyükről.

4/10

Korcsolyázz a Műjégen!

Ha valami aktív kikapcsolódásra vágytok, és úgy érzitek, hogy a sport az, ami segíthet átvészelni ezeket a sűrűbb napokat, akkor vegyétek fel a korcsolyát és tegyetek pár kört a Városligeti Műjégpályán. A jégpályát 1869-ben hozták létre, eredetileg Lechner Ödön tervei szerint épült fel egy kisebb csarnok, amit később lebontottak, és a helyére a ma is látható neobarokk főépület került. Igazi kikapcsolódás ilyen csodás környezetben korcsolyázni, és nemcsak azért, mert egy palotát idéző épület előtt suhanunk el, hanem mert közben a Városliget fáiban és a Vajdahunyad várában is gyönyörködhetünk. 

5/10

Szerezz be valami egyedit egy turkálóban!

Turiba járni felér a kincskeresés élményével, hiszen akármelyik üzletbe lépünk is be, olyan ruhadarabbal vagy kiegészítővel (esetleg többel) távozunk, aminek értéke és története van, és ami garantáltan nem jön szembe velünk az utcán. Persze néha fárasztó lehet a vállfák tologatása és a keresgélés, de mindenképp megéri, mert hol máshol szerezhetnénk eredeti 30-as évekbeli öltözéket vagy veszkó csizmát? A nagyobb turkálók is tudnak meglepetést okozni, de szerintünk próbáljátok ki a kisebb és sokszor izgalmasabb üzleteket – a kedvenceinkről itt írtunk.

6/10

Forró italok és ünnepi hangulat a Duna Cruises fedélzetén!

Egy egész napos városnézés megterhelő tud lenni, még akkor is, ha tele van szuper élményekkel és felfedeznivalókkal, ezért jólesik néha megállni egy picit, és hagyni, hogy leülepedjenek a már megélt pillanatok. Szuper választás a túra aktívabb részét kipihenni a Duna Cruises sétahajóján és átmelegedni a fedélzetén egy hidegebb napon, miközben ünnepi italokat kortyolunk és élvezzük Budapest gyönyörűen kivilágított látványosságait. Az elegáns beltérben kényelmes ülések, exkluzív kínálattal rendelkező hajóbár, asztalszerviz és egyedi téli italok várnak rátok: forralt bor saját, különleges recept alapján, fehér forró csokoládé mézeskalács-ízesítéssel, almapuncs és olyan egyedi italkülönlegességek, mint a Cinnamon Bourbon. (x)

7/10

Kalandozz a Naphegy villái között!

Evidens lenne egy gellérthegyi kalandozást választani az élményekhez, de szerintünk ugyanilyen izgalmas tud lenni, ha felfedezzük a Naphegyet. Századfordulós és modern villákból itt sem lesz hiány, sőt, még olyan, ónémet stílusú házat is láthatunk itt, ami akár egy alpesi faluban is lehetne. A 20. század elején több híresség és művész otthona volt itt, mint például Balázs Béla, Kaffka Margit, Tersánszky Józsi Jenő vagy Marton László szobrászművész.

8/10

Sétálj egyet a Várnegyed girbegurba utcácskáin!

A Várnegyed az a hely, ahová még budapestiként is viszonylag keveset járunk fel, holott tele van rejtett zugokkal és romantikus utcácskákkal, amiket nagyon is jó felfedezni. Erősen javasoljuk, hogy a Vízivárosból felvezető lépcsőkön, mondjuk, az Ilona lépcsőn közelítsétek meg a környéket, mert egyrészt hátrapillantva csodás panorámában és épületek látványában lesz részetek, másrészt a nagyközönség elől rejtett(ebb), turistamentes kertet is felfedezhettek. Ha pedig feljutottatok a lépcsők tetejére, akkor érdemes ide-oda kanyarogni a színes középkori és barokk házak között, ahol úgy érezhetitek magatokat, mintha egy megelevenedett színes festmény részleteiben sétálgatnátok.

9/10

Egyél egy jót a Badhannában!

Ha már kisétáltátok magatokat és begyűjtöttetek minden lehetséges élményt, akkor a nap megkoronázásaként térjetek be a Badhannába, ami felér egy egzotikus ázsiai utazással. Hongkong sötét sikátorait és bárjait megidéző fúziós bárétteremben egyszerre kóstolhatjátok a japán, az indonéz, a thai, a dél-koreai és a kínai konyha étel- és italkülönlegességeit, amik egyszerre hozzák a tengerparti lazulás és a kozmopolita nagyvárosok forgatagának hangulatát. A változatos textúrák a progresszív ázsiai street food világát idézik, érdemes kipróbálni, hogy távol-keleti mintára többféle étel és ital legyen az asztalon, merjetek tobzódni a kényeztető vagy épp meghökkentő ízekben! A fogások mellett a belső tér is a sejtelmes Ázsia világába repít, a részletek és a berendezési tárgyak mind autentikus hatást kölcsönöznek a helynek, ahol pénteki, szombati vacsora után finom koktélokat kortyolva 23 órától táncra is perdülhettek a dögösebb house- és funkritmusokra, hisz a hely célja egyértelműen az, hogy az ide betérők fesztelenül hátrahagyják a szürke hétköznapokat. (x)

10/10

Pihend ki a nap fáradalmait a Rudas Gyógyfürdőben!

A nagy élményszerzésben biztosan elfáradtok egy picit, ahogy szerintünk az ajándékvadászat és a karácsonyi látogatások szervezésében is el lehet, úgyhogy ilyenkor jó választás kiáztatni magunkból a stresszt és feltöltődni egy gyógyvízzel teli medencében. Erre az egyik legjobb választás a Rudas lehet, a legrégebbi budapesti termálfürdőnk, bár a gyógyfürdőrészét csak a 19. század végén alakították ki. A Gellért-hegy szikláitól néhány lépésnyire helyezkedik el, és a közelében lévő 21 meleg vízű forrás táplálja a medencéket. A nyolcoszlopos csarnokot még csodásabbá teszik a kupola színes üvegberakásai, amik az átszűrődő napsugarak miatt pontban délben színesre festik a medence vizét. A tetőn lévő panorámás jakuzzit mindenképp próbáljátok ki!

Címkék